Normal_ruimte_voor_de_rivier_ijsseldelta__logo_-_bijgesneden_

Koning Willem-Alexander neemt donderdag 14 maart in Kampen officieel het Reevediep in gebruik. De nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer is de afronding van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. Hiermee ontstaan onder meer nieuwe kansen voor de recreatievaart. Dit melden de Rijksvoorlichtingsdienst en Ruimte voor de Rivier IJsseldelta.

Met de aanleg van het Reevediep kan hoogwater op de IJssel makkelijker worden afgevoerd. Zo kan overstromingsgevaar voor Zwolle, Kampen en het achterland worden afgewend. Tegelijk met de aanleg van het Reevediep is ook het omliggende gebied ontwikkeld, waarbij 350 hectare nieuwe deltanatuur is gerealiseerd. 
 

Nieuwe kansen voor vaarrecreatie 

 
Volgens het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta, met Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel als opdrachtgevers, brengt de aanleg van het Reevediep nieuwe kansen voor waterrecreatie in het gebied. De nieuwe verbinding zal onderdeel gaan uitmaken van het landelijke vaarroutenetwerk, en maakt straks onder meer mogelijk dat er direct in Kampen kan worden aangemeerd. In totaal zal het aantal aanmeerplekken voor recreatieboten stijgen naar 1.100. Verwacht wordt dat de zogeheten recreatieschutsluis tussen Reevediep en IJssel straks door 17.000 passanten zal worden gebruikt: "Dit mede omdat er door het Reevediep een attractief rondje Kampen via de IJssel, Vossemeer en Drontermeer kan worden gevaren", aldus de website van het project.
 

Opening door de koning

 
Tijdens het programma op 14 maart zal koning Willem-Alexander de sluisdeuren openen, waardoor IJssel en Reevediep worden verbonden. Aansluitend zal hij ter plaatse het nieuwe deltagebied bekijken, en krijgt hij uitleg over het belang en de uitvoering van het project. Vervolgens ontmoet hij bewoners, uitvoerders en mensen die vanuit Social Return on Investment (SROI) tijdens het project aan werk zijn gekomen.
 
Door: Nationale Recreatiegids