Normal_promotiebeeld_blauwbekmarathon__eerste_permanente_marathonparcours_van_nederland_

De Oost-Groningse gemeente Oldambt heeft het eerste permanente marathonparcours van Nederland. Een hardlooptraject van 42,195 kilometer is officieel goedgekeurd door de Atletiekunie. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Het initiatief is afkomstig van de Winschoter Atletiekvereniging Aquilo, dat met dit permanente parcours de landstreek Oldambt (waar de gelijknamige gemeente binnenvalt) op de loperskaart wil zetten. Eerder werd hier al vijf maal de Blaauwbekmarathon georganiseerd. Afgelopen zaterdag was dit voor het laatst. 
 

Één lustrum, dan stoppen

 
"In 2015, de eerste keer, hebben we direct gezegd dat we na vijf keer stoppen", zo vertelt voorzitter Dick Abee van Aquilo. "Dan moet je weer iets anders bedenken. Maar wat? Allerlei opties kwamen voorbij. Totdat iemand voorstelde om een vast parcours uit te zetten; een blijvende marathon als het ware. We hebben rondgevraagd. Die was er in heel Nederland nog niet."
 

Officieel goedgekeurd

 
De gemeente Oldambt was ook meteen enthousiast, en verleende medewerking aan het uitzetten van vier routes, van vijf, tien, 21 en 42,195 kilometer. De laatste afstand (de officiële lengte van een marathon) is opgemeten door de Atletiekunie, en daarmee officieel gecertificeerd.  Alle afstanden kunnen nu het hele jaar door, op ieder gewenst moment, door iedereen gebruikt worden. De start van de vier parcoursen is in het Havenkwartier van Blauwestad. 
 

Meer dan alleen een trainingparcours

 
De routes zullen niet alleen de functie van trainingparcours vervullen. Abee: "We gaan actief de boer. Dit is er nog niet. We willen proberen hier zo veel mogelijk hardlopers uit heel Nederland naar toe zien te krijgen. Of dat uitmondt in een nieuw loopevenement? Wie weet. We gaan eerst proberen dit parcours, het eerste officiële vaste marathonparcours van Nederland, onder de aandacht te brengen." 
 
Een officiële website is er nog niet, maar voor een impressie biedt de website van de Blaauwbekmarathon uitkomst: www.blaauwbekmarathon.nl/hardlopen/. Hier staan linkjes naar kaarten waarop de routes staan aangegeven zoals die werden gelopen tijdens dit hardloopevenement.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids