Normal_winterkamperen__man__sneeuw__tent

Steeds meer mensen verblijven op de Nederlandse campings gedurende de winter. In 2018 was er een stijging te zien van 22 procent ten opzichte van 2017. In totaal ging het om achtduizend winterkampeerders vorig jaar. Dit meldt de NOS.

Veel campingeigenaren weten inmiddels: hoe kouder, hoe meer klandizie. "Bij ons zie je dit weekend allemaal tipi-tenten en buitenkachels. Je hebt weekenden nodig die koud zijn", vertelt Willem Brok van de camping op Landgoed de Wielewaal. Winterkampeerders mogen dan wel van de kou houden, ze lijden het liever niet: "De echte die hard-kampeerder heeft een uitrusting met meerdere laagjes, dan is de kou te doen", aldus Marieken Nieuwdorp, directeur van Stichting De Groene Koepel, een organisatie die onder andere de bezoekersaantallen bijhoudt van natuurcampings. Ook voor volgend jaar verwacht Nieuwdorp een stijging van het aantal winterkampeerders.
 

Houthakken en puzzels oplossen

 
Bij velen zal de vraag rijzen: Wat doe je als je gaat kamperen in de kou? Een doorgewinterde kampeerster somt op: "Haken, breien, puzzels oplossen, lekker kletsen met elkaar. En de mannen hakken hout, stoken vuurtje. Heerlijk. En we houden het altijd warm. Kamperen in de winter oké, maar kou lijden doen we niet. We hebben op meerdere plekken kachels."
 

Slapen in een hangmat

 
Sommigen kan het echt nooit koud genoeg. Dat merkte Martijn Harms, eigenaar van een camping in Drenthe,  recent nog: "Ik had afgelopen week een groep bushcrafters die in een hangmat sliepen. Als het sneeuwt, zie je dat er meer mensen komen. Ik heb in het weekend tussen de vijftien en twintig bezette kampeerplekken."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids