© Ritzo ten Cate / Wikipedia

Het Zeehondencentrum in Pieterburen heeft een expositie ingericht met spullen die zijn aangespoeld als gevolg van de overboord geslagen containers van de MSC Zoe. Het is een eerbetoon aan alle vrijwilligers die hielpen (en helpen) bij het schoonmaken van de stranden. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De verscheidenheid aan spullen is groot: van tassen tot zeeppompjes, van piepschuim tot auto-onderdelen, van schoenen tot serviesgoed. Het is allemaal aangespoeld op de Nederlandse kusten, en wordt nu allemaal tentoongesteld in Pieterburen. Het Zeehondencentrum doet het als ode aan alle mensen die de kustlijn hielpen ontspullen, en hoopt er tegelijkertijd extra mee onder de aandacht te brengen dat het vaker schoonmaakacties langs de Groninger dijken organiseert. Sander van Dijk, hoofd educatie van het Zeehondencentrum: "We richten ons naast de opvang van zeehonden steeds meer op preventie. We willen voorkomen dat zeehonden ziek worden."
 
Direct na de ramp nam het Zeehondencentrum de coördinatie van het opruimen van het afval op zich. Een van de vrijwilligers die toen hielp was Wil Gerven uit Harkstede: "Op Schiermonnikoog waren al veel mensen. Door het Zeehondencentrum konden we helpen bij Moddergat en later bij Lauwersoog en Noordpolderzijl." Hij maakt zich zorgen over de effecten op de langere termijn: "Op piepschuim gaan algen groeien en dan denken beesten dat het eetbaar is."
 
Wanneer de volgende beach clean-up langs de Noordelijkste rand van het land is, is nog niet bekend. Het Zeehondencentrum laat hier binnenkort meer over weten. 
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids