Normal_camper__bergen__sneeuw

Nederland telt momenteel meer dan 3,5 miljoen actieve kampeerders, die in het bezit zijn van een steeds verder uitdijend kampeermiddelenarsenaal. Tegelijk is delen een van de trends die gaat doorzetten komend jaar in kampeerland, evenals tijdelijke campings en kamperen in de kou. Dit meldt Verkeersbureaus.info.

De deeleconomie heeft ook z’n intrede gedaan in de wereld van het kamperen: steeds meer Nederlanders kochten in 2018 een camper of caravan samen met anderen, en steeds meer worden deze flexibele vakantiehuizen gedeeld via deelplatforms zoals Camptoo. Dit in Den Haag gevestigde bedrijf wordt gezien als de Airbnb voor campers en caravans en floreert mede dankzij de sterke deelwens onder met name millennials: de Nederlandse onderneming zit in de top 30 meest snelgroeiende techbedrijven van Europa, zo meldde het Financieele Dagblad nog eind mei.

Nog een trend die wordt opgestuwd door millennials: met de camper naar het festival. En andersom zijn er campings die steeds meer een festivalvibe nastreven, door ook muziek, feest en een cocktailbar aan te bieden. In dit straatje past ook de opkomst van de pop-upcamping. Deze vaak kleinschalige campings verrijzen op mooie en bijzondere plekken waar ze voor een bepaalde periode worden opgezet, vaak inclusief een apart programma met activiteiten en optredens.

Verder houden kampeerconsumenten zich steeds meer bezig met duurzaamheid, en kiezen ze gericht een camping uit waar bijvoorbeeld het afvalwater wordt gerecycled en het zwembad wordt verwarmd met behulp van zonne-energie. Ook populair: campers of caravans die zélf energie opwekken.

De laatste trend is de meest actuele: winterkamperen. Met de caravan op wintersport was ooit iets voor diehards, maar wordt steeds gangbaarder, mede doordat de mobiele vakantiehuizen nu beter geïsoleerd en geoutilleerd zijn dan vroeger. Wat ook helpt: steeds meer campings zijn open in de winter, en de tarieven die dan worden gehanteerd, zijn een stuk lager dan in de zomer.

Door: redactie Nationale Recreatiegids