Normal_haven_scheveningen__den_haag__boten

De toeristenbelasting voor havens en campings in de gemeente Den Haag zal niet omhoog gaan. Bed & breakfasts (B&B's) en hotels in de Hofstad krijgen vanaf 1 januari 2019 wél te maken met een tariefverhoging, zij het een beperkte van één euro. Dit meldt Omroep West.

Het nieuwe beleid is voortgekomen uit de begrotingsonderhandelingen van het nieuwe college, dat bestaat uit Hart voor Den Haag / Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks, maar het idee om de havens en campings te ontzien is afkomstig van het CDA: "In de oorspronkelijke plannen zou de toeristenbelasting voor campings en havens met vijftig procent omhoog zou gaan, terwijl het tarief voor hotels maar met dertig procent stijgt", zo berekende fractievoorzitter Karsten Klein van het CDA.

In praktijk betekent het nu dat over het overnachten in een hotel of B&B een toeristenbelasting van 4,40 euro zal worden geheven, en dat dit voor havens en campings uitkomt op 3,05 euro. Een vast bedrag per nacht dus, terwijl er ook stemmen opgaan om hier een percentageregeling van te maken, zoals in veel andere steden gebeurt: de toeristenbelasting bestaat dan uit een bepaald percentage van de overnachtingsprijs. Hierover bestaat in het college vooralsnog geen consensus: die besprekingen lopen nog.

Door: redactie Nationale Recreatiegids.