Normal_schiermonnikoog__wad__bootje__eb__vloed__blauwe_lucht__zand__zon__strand

De jachthaven van Schiermonnikoog slibt dicht, waardoor steeds minder mensen er kunnen aanmeren. De gemeente wil daar nu iets aan gaan doen, en stelt hier zeventigduizend euro voor beschikbaar. Dit meldt Omrop Fryslân.

Sinds kort loopt de haven helemaal vol met zand, met alle gevolgen van dien: "Normaal kunnen maximaal 120 schepen in de haven, maar nu houdt dat met tachtig wel op," legt wethouder Erik Gerbrands uit. "Dat is sneu voor de toeristen die er niet meer bij kunnen en het is slecht voor de economie op het eiland."

Schiermonnikoog is niet het enige Waddeneiland dat kampt met slibproblemen. Ook Ameland heeft er last van: de veerboot naar het eiland heeft soms moeite een vaargeul met genoeg diepgang te vinden. Op Schier is het slibprobleem van andere aard: "Hier gaat het om een doodlopende geul bij de jachthaven en die ligt bij de zeedijk. Elk jaar komt er weer zand bij en voor elk seizoen baggeren we dat uit", aldus Gerbrands.

Begin volgend jaar zal er worden begonnen met het uitbaggeren van twintigduizend kuub zand. Daarna moet de diepte in de jachthaven weer normaal zijn.

Door: redactie Nationale Recreatiegids