Normal_kroondomein_het_loo

De Tweede Kamer wil dat kroondomein Het Loo het hele jaar door openbaar terrein is. Nu gaat het park nog drie maanden per jaar dicht zodat de koninklijke familie er kan jagen. Premier Rutte en koning Willem-Alexander wijzen naar elkaar als verantwoordelijken. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens Rutte is het aan de koning of het kroondomein het hele jaar door open blijft of niet. Maar Willem-Alexander zei recent tijdens een bijeenkomst met de pers in Londen juist dat de Tweede Kamer hierover gaat. En die is er al wel over uit: het kroondomein moet minimaal 358 dagen per jaar - een voorwaarde om in aanmerking te komen voor openstellingsubsidie – geopend zijn, anders droogt de geldstroom vanuit het Rijk op. Een motie geïnitieerd door de Partij voor de Dieren werd gistermiddag aangenomen door steun van D66, PvdA, PVV, GroenLinks, SP, 50PLUS en DENK. Hierin staat dat regering ervoor moet zorgen dat het gebied vanaf 2021, wanneer de subsidie opnieuw moet worden toegekend, het minimumaantal van 358 dagen per jaar geopend is. En zo is de kwestie weer terug bij premier Rutte.

Kroondomein Het Loo werd in 1959 door prinses Wilhelmina aan de Nederlandse staat geschonken, waarbij werd bedongen dat de Oranjes wel het vruchtgebruik zouden houden. Het gebied is met 10.400 hectare het grootste landgoed van Nederland en is geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers. Dit jaar is het park gesloten van 15 september tot en met 15 december.

Door: redactie Nationale Recreatiegids