Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verwilderde katten bedreigen Nederlandse natuur: “Een ongecontroleerde jachtmachine”

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 5 min
location_on [xx]km
zwerfkat in natuur op muur
In de Achterhoek luidt de Dierenambulance de noodklok over het groeiende probleem van zwerfkatten. Door een toename van gedumpte en verwilderde huisdieren raken opvangcentra overbelast en krijgt de natuur te maken met ongewenste roofdieren. Met name vogels en kleine zoogdieren worden slachtoffer van de jachtinstincten van loslopende katten. Dit meldt Omroep Gelderland.

Dagelijks worden nieuwe katten en nestjes gemeld bij opvangdiensten, die nauwelijks nog capaciteit hebben om alle dieren op te vangen. De dieren worden vooral aangetroffen bij afgelegen boerderijen en in bosrijke gebieden. De oorsprong van het probleem ligt vaak bij ongecastreerde katten die aan hun lot zijn overgelaten.

Oorsprong van het probleem

Volgens medewerkers van de Dierenambulance ontstond de situatie mede doordat veel mensen in coronatijd huisdieren aanschaften. Toen het leven weer normaliseerde, bleek het verzorgen van een kat vaak lastiger dan gedacht. De kosten voor medische zorg blijken daarbij voor veel mensen een drempel.

In de praktijk blijkt dat niet alle katten geschikt zijn om herplaatst te worden bij gezinnen. Sommige dieren blijven schuw en worden als werkdieren ingezet op boerenerven. Katten die daar zelfs niet kunnen aarden – de zogenaamde TNR-katten – worden na sterilisatie of castratie weer teruggezet in de natuur.

Schade aan flora en fauna

De impact van verwilderde katten op de biodiversiteit is aanzienlijk. In diverse regio’s, waaronder Friesland, wordt gewaarschuwd voor het effect op weidevogels. Om die reden startte men daar de bewustwordingscampagne ‘Kuikens in het Land, Poes in de Mand’, waarin eigenaren worden aangespoord om hun katten tijdens het broedseizoen ’s avonds binnen te houden.

Naast vogels vallen ook kleine zoogdieren zoals muizen, hazen en eekhoorns ten prooi aan katten. Katten blijken ook ziekteverwekkers te kunnen verspreiden; vooral toxoplasmose vormt een risico voor andere diersoorten in de natuur.

Verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar

Volgens natuurbeschermers is het essentieel dat kattenbezitters hun verantwoordelijkheid nemen. Zo kan het dragen van een halsbandje met bel het aantal succesvolle jachtpogingen verminderen. Ook kan gekozen worden om katten aan de lijn uit te laten, net als bij honden. Daarmee wordt de schade aan de natuur beperkt en kunnen de dieren alsnog veilig buiten zijn.

Het oproepen tot meer bewustwording en actie bij eigenaren lijkt nu noodzakelijk, om verdere ecologische schade door verwilderde katten te beperken.

23 juni '25 ( 8:44)

Man verdrinkt in grindgat van de Waal

Een man is zaterdagmiddag verdronken in een grindgat van de Waal aan de Waalbandijk in het Gelderse Ochten. Het gaat om een 29-jarige man uit het Brabantse dorp Fijnaart. Hij kwam in de problemen tijdens het zwemmen, meldt de politie.

20 juni '25 (15:59)

RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in midden en zuiden Nederland

De luchtkwaliteit in het midden en zuiden van Nederland is zaterdag slecht door smog. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen beter binnen blijven en lichamelijke inspanning beperken.

20 juni '25 (14:37)

Eikenprocessierups nu al aanwezig, gemeenten waarschuwen

Verschillende gemeenten waarschuwen voor de eikenprocessierups. De rups, die honderdduizenden piepkleine brandharen op zijn rug heeft, kan bij mensen leiden tot jeuk, huiduitslag en irritaties aan de ogen en luchtwegen.

20 juni '25 (14:11)

Astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer

De astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer. Volgens Weeronline worden zaterdag in grote delen van Nederland tropische temperaturen van 30 graden of meer verwacht. Door de late zonsondergang blijft het ook 's avonds lang warm en is een tropennacht, waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden zakt, niet uitgesloten.

20 juni '25 (10:52)

Recreatieve fietstochten steeds populairder onder recreatieve fietsers

Uit onderzoek van ANWB blijkt dat recreatieve fietstochten steeds populairder zijn. Met name onder fietsers die zulke tochten al deden. Een derde van hen fietste de afgelopen paar jaar vaker of verder dan voorheen. Ze willen hiermee hun conditie verbeteren, meer buiten zijn of hebben een nieuwe fiets waar ze volop van genieten. Het belangrijkste is echter nog altijd de ontspanning die zulke fietstochten met zich meebrengen. Helaas is er ook een kanttekening: fietsers ergeren zich vaker aan asociaal medeweggebruikers, smalle padden en slechte wegen. Dit meldt de ANWB.

20 juni '25 ( 8:54)

ANWB verwacht komende dagen drukte bij Wegenwacht door warme weer

De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.

19 juni '25 ( 9:18)

Risico op natuurbranden in Nederland opgehoogd

In een groot deel van Nederland geldt een verhoogd risico op natuurbranden, doordat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen neerslag wordt verwacht. In zeker twaalf van de vijfentwintig veiligheidsregio's is fase 2 van kracht. In onder meer Zeeland, Limburg en het noordoostelijk deel van het land geldt nog de lagere fase1.

18 juni '25 (13:26)

Droog en zonnig zomerweer met kans op een hittegolf

Het blijft voorlopig droog en zonnig zomerweer. De temperatuur gaat volgende week nog een stukje verder stijgen. Daardoor wordt de kans op een hittegolf ook groter. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juni '25 (11:15)

Kamperende Nederlander wil comfort, klapstoeltje en pindakaas

Ruim een derde van de Nederlanders ging de afgelopen drie jaar op kampeervakantie. Liefst dicht bij huis en met vertrouwde spullen. Nederland is dan ook met 43 procent veruit de populairste bestemming om te kamperen. Vooral niet-werkenden blijven in eigen land. Frankrijk (36 procent) en Duitsland (20 procent) volgen op de tweede en derde plek. Dit meldt Vacansoleil.

17 juni '25 (11:12)

Veel Nederlanders onderschatten lengte broedseizoen in de natuur

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het broedseizoen al voorbij is, terwijl dat in werkelijkheid nog volop gaande is. Uit representatief onderzoek van Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten blijkt dat veel mensen niet weten hoe lang het broedproces bij verschillende dieren duurt. Deze misvatting kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. Dit melden Natuurmonumenten en BNNVARA.