Verwilderde katten bedreigen Nederlandse natuur: “Een ongecontroleerde jachtmachine”

Dagelijks worden nieuwe katten en nestjes gemeld bij opvangdiensten, die nauwelijks nog capaciteit hebben om alle dieren op te vangen. De dieren worden vooral aangetroffen bij afgelegen boerderijen en in bosrijke gebieden. De oorsprong van het probleem ligt vaak bij ongecastreerde katten die aan hun lot zijn overgelaten.
Oorsprong van het probleem
Volgens medewerkers van de Dierenambulance ontstond de situatie mede doordat veel mensen in coronatijd huisdieren aanschaften. Toen het leven weer normaliseerde, bleek het verzorgen van een kat vaak lastiger dan gedacht. De kosten voor medische zorg blijken daarbij voor veel mensen een drempel.
In de praktijk blijkt dat niet alle katten geschikt zijn om herplaatst te worden bij gezinnen. Sommige dieren blijven schuw en worden als werkdieren ingezet op boerenerven. Katten die daar zelfs niet kunnen aarden – de zogenaamde TNR-katten – worden na sterilisatie of castratie weer teruggezet in de natuur.
Schade aan flora en fauna
De impact van verwilderde katten op de biodiversiteit is aanzienlijk. In diverse regio’s, waaronder Friesland, wordt gewaarschuwd voor het effect op weidevogels. Om die reden startte men daar de bewustwordingscampagne ‘Kuikens in het Land, Poes in de Mand’, waarin eigenaren worden aangespoord om hun katten tijdens het broedseizoen ’s avonds binnen te houden.
Naast vogels vallen ook kleine zoogdieren zoals muizen, hazen en eekhoorns ten prooi aan katten. Katten blijken ook ziekteverwekkers te kunnen verspreiden; vooral toxoplasmose vormt een risico voor andere diersoorten in de natuur.
Verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar
Volgens natuurbeschermers is het essentieel dat kattenbezitters hun verantwoordelijkheid nemen. Zo kan het dragen van een halsbandje met bel het aantal succesvolle jachtpogingen verminderen. Ook kan gekozen worden om katten aan de lijn uit te laten, net als bij honden. Daarmee wordt de schade aan de natuur beperkt en kunnen de dieren alsnog veilig buiten zijn.
Het oproepen tot meer bewustwording en actie bij eigenaren lijkt nu noodzakelijk, om verdere ecologische schade door verwilderde katten te beperken.