Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aantal boetes voor langdurig geparkeerde caravans in 10 jaar tijd fors gestegen

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
schedule 2 min
location_on [xx]km
Aantal boetes voor langdurig geparkeerde caravans in 10 jaar tijd fors gestegen
Het aantal boetes voor caravans en aanhangers op straat is in tien jaar tijd flink gestegen. In 2014 ging het nog om 239 boetes, in 2024 waren dat er 1175. Niet door per se strengere controle, maar vooral door boze buren die melding doen bij de gemeente. Dit meldt RTL. 

Utrecht gaf afgelopen jaar de meeste boetes: 70 in totaal. Daarna volgen Bodegraven-Reeuwijk met 48 en Westland met 40 boetes. In heel Nederland hanteren gemeenten meestal dezelfde regel: je mag een caravan of camper maximaal drie dagen op straat laten staan. Doe je dat langer, dan riskeer je een boete van 129 euro.

Handhaving na klacht

De meeste gemeenten handhaven pas na een klacht. In Utrecht kwamen er in 2024 1.441 meldingen binnen over geparkeerde voertuigen. Niet alleen caravans en campers, maar ook aanhangers en soms zelfs autowrakken. Vooral bewoners zelf krijgen een boete, niet toeristen. Gemeenten wijzen erop dat ook aanhangers met bijvoorbeeld boten of tuinafval onder de regels vallen.

Gebrek aan stallingsruimte

Een groot probleem is het tekort aan stallingsruimte. Uit onderzoek van Gaspedaal.nl blijkt dat meer dan 80 procent van de stallingen vol zit. Een plekje vinden is dus lastig. Ook zijn de kosten flink: gemiddeld 440 euro per jaar, met uitschieters tot 600 euro in Zuid-Holland.

17 juni '25 (11:15)

Kamperende Nederlander wil comfort, klapstoeltje en pindakaas

Ruim een derde van de Nederlanders ging de afgelopen drie jaar op kampeervakantie. Liefst dicht bij huis en met vertrouwde spullen. Nederland is dan ook met 43 procent veruit de populairste bestemming om te kamperen. Vooral niet-werkenden blijven in eigen land. Frankrijk (36 procent) en Duitsland (20 procent) volgen op de tweede en derde plek. Dit meldt Vacansoleil.

17 juni '25 (11:12)

Veel Nederlanders onderschatten lengte broedseizoen in de natuur

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het broedseizoen al voorbij is, terwijl dat in werkelijkheid nog volop gaande is. Uit representatief onderzoek van Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten blijkt dat veel mensen niet weten hoe lang het broedproces bij verschillende dieren duurt. Deze misvatting kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. Dit melden Natuurmonumenten en BNNVARA.

17 juni '25 ( 8:17)

Aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen

Het aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen. Tussen oktober vorig jaar en eind februari zijn via DNA-onderzoek 85 verschillende wolven in Nederland vastgesteld. Daarvan zijn er 41 'nieuw', wat betekent dat van deze wolven niet eerder DNA werd aangetroffen. Van de overige 44 zijn eerder wel al erfelijke sporen aangetroffen, staat in de voortgangsrapportage van BIJ12.

16 juni '25 ( 8:55)

Stevige onweersbuien zaterdag in Limburg

In Limburg kan het zaterdagavond plaatselijk tot een stevige onweersbui komen. Daarbij valt veel regen in korte tijd, waardoor tunnels en kelders kunnen onderlopen. In de heuvels is er een klein risico op modderstromen. Door plotselinge windstoten kan er enige overlast ontstaan voor buitenactiviteiten, waarschuwt het KNMI.

16 juni '25 ( 8:38)

Nog nooit eerder werd het zo warm op 14 juni als dit jaar

Het is in de geschiedenis niet eerder ergens in het land zo warm geworden als deze zaterdag. Om 14.50 uur werd het in Twente 31,8 graden, waarmee het oude record met 0,1 graden werd verbroken, meldt Weeronline.

13 juni '25 (13:39)

Eerste tropische dag van het jaar gemeten

Vrijdag is officieel de eerste tropische dag van 2025 geworden, nadat het kwik in De Bilt in de vroege middag boven de 30 graden uitkwam. Daarmee is het zomerseizoen volgens meteorologische maatstaven officieel begonnen. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 (11:33)

Zinderende hitte gevolgd door zware avondbuien in het zuiden van Nederland

Vrijdag belooft een zomerse dag te worden met tropische temperaturen in grote delen van Nederland. Toch eindigt de dag in het zuiden van het land met een minder aangename verrassing: het KNMI waarschuwt daar voor intense onweersbuien, hagel en windstoten. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:52)

Halsbandparkiet zonder kop gevonden in bos Capelle: reeks dierenmishandelingen houdt aan

In het Schollebos in Capelle aan den IJssel is opnieuw een dode vogel zonder hoofd aangetroffen. Het slachtoffer, een halsbandparkiet, werd zondag gevonden. De vondst volgt op eerdere gruwelijke incidenten waarbij ook ganzen en andere dieren op vergelijkbare wijze werden mishandeld. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:44)

Harde wind zorgt voor benarde situatie voor suppers op Valkenburgse Meer

Een middagje suppen liep donderdag anders dan gepland voor een vrouw en haar kind op het Valkenburgse Meer. De twee kwamen door stevige windvlagen niet meer op eigen kracht aan land en moesten gered worden door de hulpdiensten. Dit meldt Sleutelstad.

12 juni '25 (15:45)

Dagje strand? Hier kan je dan het beste parkeren

De zomervakantie komt in zicht en het is ook nog eens zonnig en warm weer. Een dagje strand is daarvoor de perfecte oplossing. Als je dichtbij het strand woont heb je geluk en kan je op de fiets of lopend. Als je wat verder weg woont pak je al snel de auto, maar hoe gaat parkeren in zijn werk? Hart van Nederland heeft de parkeertarieven van populaire Nederlandse stranden op een rijtje gezet.