Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Naturalis: Nederland is kampioen in verliezen van biodiversiteit

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
biodiversiteit nederland
Nederland is kampioen in het verliezen van biodiversiteit, constateert Naturalis donderdag in een nieuw rapport. Het centrum voor biodiversiteit onderzocht de staat van plant- en diersoorten in Nederland. "Als je dit allemaal op een rij zet, is dat behoorlijk schrikken", zegt ecoloog en wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis.

Andere landen hebben vaak meer natuur en een betere kwaliteit van natuur en water, legt Biesmeijer uit. Zo zijn in Nederland meer soorten verdwenen of bedreigd en is de waterkwaliteit vergeleken met de rest van Europa slecht. "We gebruiken ons land heel intensief", zegt Biesmeijer. "We zijn goed in voedsel produceren, maar dit gaat enorm ten koste van de biodiversiteit."

Dat is een probleem, zegt de ecoloog. "De natuur is hartstikke belangrijk voor de mens, bijvoorbeeld voor drinkwater en voor verkoeling in de natuur als het heet is." Biesmeijer vindt het jammer dat het beleid in Nederland zich beperkt tot weinig plant- en diersoorten. "Maar ongeveer 6,5 procent van de soorten heeft een plek in het beleid. Het gaat vaak alleen maar over gewervelde dieren."

Water niet schoon genoeg

Ongewervelden zijn ook enorm belangrijk voor onze natuur, benadrukt Biesmeijer. "Ongewervelden rule the world", voegt hij toe. Het gaat bijvoorbeeld om micro-organismen in de bodem of het water, of bestuivers en insecten. Hij ziet wel dat deze kleine soorten in de toekomst beter gemonitord kunnen worden, bijvoorbeeld met beeldherkenning en AI.

Het goede nieuws is dat het duidelijk is wat er moet gebeuren om de natuur te verbeteren. "Het water is nog niet schoon genoeg, maar het is al wel beter dan twintig jaar geleden", noemt Biesmeijer als voorbeeld. "Dus als we investeren zien we soorten die terugkomen."

Mensen zelf kunnen bijdragen

Ook kunnen mensen in hun tuin bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. "Gebruik bijvoorbeeld geen gif. En diversiteit in de tuin is belangrijk, met veel verschillende planten. Je zult meer insecten gaan zien en daardoor komen er ook meer vogels naar de tuin."

Naturalis deelt het rapport op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, waarop wereldwijd meer aandacht is voor gezonde natuur. Natuurbeschermingsorganisatie IUCN NL heeft donderdag ook het Nationaal Dashboard Biodiversiteit bijgewerkt. Daarop zijn lichte verbeteringen te zien van de kwaliteit van zoetwater, moeras en bos. Maar ook IUCN ziet dat Nederland achterligt op schema om natuurdoelen te halen. Heide, hoogveen, duinen en graslandvlinders gingen er juist op achteruit.

23 juni '25 ( 8:44)

Man verdrinkt in grindgat van de Waal

Een man is zaterdagmiddag verdronken in een grindgat van de Waal aan de Waalbandijk in het Gelderse Ochten. Het gaat om een 29-jarige man uit het Brabantse dorp Fijnaart. Hij kwam in de problemen tijdens het zwemmen, meldt de politie.

20 juni '25 (15:59)

RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in midden en zuiden Nederland

De luchtkwaliteit in het midden en zuiden van Nederland is zaterdag slecht door smog. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen beter binnen blijven en lichamelijke inspanning beperken.

20 juni '25 (14:37)

Eikenprocessierups nu al aanwezig, gemeenten waarschuwen

Verschillende gemeenten waarschuwen voor de eikenprocessierups. De rups, die honderdduizenden piepkleine brandharen op zijn rug heeft, kan bij mensen leiden tot jeuk, huiduitslag en irritaties aan de ogen en luchtwegen.

20 juni '25 (14:11)

Astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer

De astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer. Volgens Weeronline worden zaterdag in grote delen van Nederland tropische temperaturen van 30 graden of meer verwacht. Door de late zonsondergang blijft het ook 's avonds lang warm en is een tropennacht, waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden zakt, niet uitgesloten.

20 juni '25 (10:52)

Recreatieve fietstochten steeds populairder onder recreatieve fietsers

Uit onderzoek van ANWB blijkt dat recreatieve fietstochten steeds populairder zijn. Met name onder fietsers die zulke tochten al deden. Een derde van hen fietste de afgelopen paar jaar vaker of verder dan voorheen. Ze willen hiermee hun conditie verbeteren, meer buiten zijn of hebben een nieuwe fiets waar ze volop van genieten. Het belangrijkste is echter nog altijd de ontspanning die zulke fietstochten met zich meebrengen. Helaas is er ook een kanttekening: fietsers ergeren zich vaker aan asociaal medeweggebruikers, smalle padden en slechte wegen. Dit meldt de ANWB.

20 juni '25 ( 8:54)

ANWB verwacht komende dagen drukte bij Wegenwacht door warme weer

De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.

19 juni '25 ( 9:18)

Risico op natuurbranden in Nederland opgehoogd

In een groot deel van Nederland geldt een verhoogd risico op natuurbranden, doordat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen neerslag wordt verwacht. In zeker twaalf van de vijfentwintig veiligheidsregio's is fase 2 van kracht. In onder meer Zeeland, Limburg en het noordoostelijk deel van het land geldt nog de lagere fase1.

18 juni '25 (13:26)

Droog en zonnig zomerweer met kans op een hittegolf

Het blijft voorlopig droog en zonnig zomerweer. De temperatuur gaat volgende week nog een stukje verder stijgen. Daardoor wordt de kans op een hittegolf ook groter. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juni '25 (11:15)

Kamperende Nederlander wil comfort, klapstoeltje en pindakaas

Ruim een derde van de Nederlanders ging de afgelopen drie jaar op kampeervakantie. Liefst dicht bij huis en met vertrouwde spullen. Nederland is dan ook met 43 procent veruit de populairste bestemming om te kamperen. Vooral niet-werkenden blijven in eigen land. Frankrijk (36 procent) en Duitsland (20 procent) volgen op de tweede en derde plek. Dit meldt Vacansoleil.

17 juni '25 (11:12)

Veel Nederlanders onderschatten lengte broedseizoen in de natuur

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het broedseizoen al voorbij is, terwijl dat in werkelijkheid nog volop gaande is. Uit representatief onderzoek van Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten blijkt dat veel mensen niet weten hoe lang het broedproces bij verschillende dieren duurt. Deze misvatting kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. Dit melden Natuurmonumenten en BNNVARA.