Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wolven in Nederland eten met name wilde dieren

Door Fleur Zomer
schedule 5 min
location_on [xx]km
wolf
Wolven in Nederland eten voornamelijk wilde dieren. In hun keutels hebben wetenschappers vooral resten van wilde zwijnen, reeën en edelherten gevonden. Schapen en ander vee staan relatief weinig op het menu.

Onderzoekers van de universiteiten van Leiden en Antwerpen, de Zoogdiervereniging en Stichting Leo hebben 735 uitwerpselen van wolven bestudeerd. Ze zochten in de keutels naar stukjes haar en bot van de gegeten dieren, en analyseerden DNA-sporen.

Wilde zwijnen, reeën en edelherten

Op de Veluwe zaten in ruim drie op de vijf keutels resten van wilde zwijnen. Ook reeën en edelherten werden veel gegeten. In totaal bestaat 96 procent van het eten van Veluwse wolven uit "wilde evenhoevigen".

In Drenthe komen nauwelijks wilde zwijnen en edelherten voor. In de wolvenpoep daar vonden de onderzoekers vooral resten van reeën. Daarnaast bleken de wolven relatief veel runderen te eten die vrij door natuurgebieden mogen lopen om daar te grazen, zoals Galloway-runderen. Onderzoekers weten niet of de wolven die dieren zelf doden, of karkassen vinden.

Klein percentage schapen

In 10 procent van de Drentse keutels en 5 procent van de Veluwse uitwerpselen zaten sporen van schapen. "Dat is een relatief klein percentage in vergelijking met het aandeel reeën en runderen", aldus de onderzoekers.

De biologen benadrukken echter dat schapen wel degelijk kwetsbaar kunnen zijn. De dieren weten niet meer hoe ze moeten reageren op een wolf en zijn gewend aan honden. Ook hebben ze in Nederland geen steile hellingen om naartoe te vluchten. Daarnaast doden wolven meer dieren dan ze opeten. Als er geen resten van schapen in een keutel zitten, wil dat niet zeggen dat die wolf geen schapen heeft aangevallen.

Ook een eenzijdig dieet van wolven kan gevolgen hebben voor schapen. Als de wolven in Drenthe geen reeën meer vinden, kunnen ze eerder overstappen op schapenvlees. Die wolven hebben minder alternatieven dan hun soortgenoten op de Veluwe.

Dieet afhankelijk van seizoen

Wat de wolven precies eten, verschilt per seizoen. Zo eten ze in de lente vooral jonge wilde zwijnen en de kalfjes van herten. Wolven zijn "opportunistische dieren met een groot aanpassingsvermogen", concludeert het onderzoek.

23 juni '25 ( 8:44)

Man verdrinkt in grindgat van de Waal

Een man is zaterdagmiddag verdronken in een grindgat van de Waal aan de Waalbandijk in het Gelderse Ochten. Het gaat om een 29-jarige man uit het Brabantse dorp Fijnaart. Hij kwam in de problemen tijdens het zwemmen, meldt de politie.

20 juni '25 (15:59)

RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit in midden en zuiden Nederland

De luchtkwaliteit in het midden en zuiden van Nederland is zaterdag slecht door smog. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen beter binnen blijven en lichamelijke inspanning beperken.

20 juni '25 (14:37)

Eikenprocessierups nu al aanwezig, gemeenten waarschuwen

Verschillende gemeenten waarschuwen voor de eikenprocessierups. De rups, die honderdduizenden piepkleine brandharen op zijn rug heeft, kan bij mensen leiden tot jeuk, huiduitslag en irritaties aan de ogen en luchtwegen.

20 juni '25 (14:11)

Astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer

De astronomische zomer begint dit weekend met uitzonderlijk warm weer. Volgens Weeronline worden zaterdag in grote delen van Nederland tropische temperaturen van 30 graden of meer verwacht. Door de late zonsondergang blijft het ook 's avonds lang warm en is een tropennacht, waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden zakt, niet uitgesloten.

20 juni '25 (10:52)

Recreatieve fietstochten steeds populairder onder recreatieve fietsers

Uit onderzoek van ANWB blijkt dat recreatieve fietstochten steeds populairder zijn. Met name onder fietsers die zulke tochten al deden. Een derde van hen fietste de afgelopen paar jaar vaker of verder dan voorheen. Ze willen hiermee hun conditie verbeteren, meer buiten zijn of hebben een nieuwe fiets waar ze volop van genieten. Het belangrijkste is echter nog altijd de ontspanning die zulke fietstochten met zich meebrengen. Helaas is er ook een kanttekening: fietsers ergeren zich vaker aan asociaal medeweggebruikers, smalle padden en slechte wegen. Dit meldt de ANWB.

20 juni '25 ( 8:54)

ANWB verwacht komende dagen drukte bij Wegenwacht door warme weer

De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.

19 juni '25 ( 9:18)

Risico op natuurbranden in Nederland opgehoogd

In een groot deel van Nederland geldt een verhoogd risico op natuurbranden, doordat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen neerslag wordt verwacht. In zeker twaalf van de vijfentwintig veiligheidsregio's is fase 2 van kracht. In onder meer Zeeland, Limburg en het noordoostelijk deel van het land geldt nog de lagere fase1.

18 juni '25 (13:26)

Droog en zonnig zomerweer met kans op een hittegolf

Het blijft voorlopig droog en zonnig zomerweer. De temperatuur gaat volgende week nog een stukje verder stijgen. Daardoor wordt de kans op een hittegolf ook groter. Dat meldt Hart van Nederland.

17 juni '25 (11:15)

Kamperende Nederlander wil comfort, klapstoeltje en pindakaas

Ruim een derde van de Nederlanders ging de afgelopen drie jaar op kampeervakantie. Liefst dicht bij huis en met vertrouwde spullen. Nederland is dan ook met 43 procent veruit de populairste bestemming om te kamperen. Vooral niet-werkenden blijven in eigen land. Frankrijk (36 procent) en Duitsland (20 procent) volgen op de tweede en derde plek. Dit meldt Vacansoleil.

17 juni '25 (11:12)

Veel Nederlanders onderschatten lengte broedseizoen in de natuur

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het broedseizoen al voorbij is, terwijl dat in werkelijkheid nog volop gaande is. Uit representatief onderzoek van Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten blijkt dat veel mensen niet weten hoe lang het broedproces bij verschillende dieren duurt. Deze misvatting kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. Dit melden Natuurmonumenten en BNNVARA.