Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zure bodem tast natuur Utrechtse Heuvelrug ernstig aan

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 1 min
location_on [xx]km
natuur met paddestoelen op stam
Op de Utrechtse Heuvelrug – van Hilversum tot Rhenen – zorgen stikstofneerslag en klimaatverandering voor ernstige verzuring van de bosbodem. Deze zure grond bevat te weinig kalk, waardoor bodemdieren als wormen en slakken tekortschieten als voedselbron. Vogels die daarvan leven, zoals mezen, krijgen daardoor onvoldoende kalk binnen. Gevolg: kuikens met gebroken pootjes of roofvogels die niet levensvatbaar uit het ei komen Dit meldt RTV Utrecht.

Volgens bosadviseur Casper de Groot lijkt het bos van buitenaf nog gezond, maar is het in werkelijkheid sterk achteruitgegaan. Soortenrijkdom neemt af, bloeiende planten verdwijnen en bramen en brandnetels nemen de overhand. Dit verstoort het hele ecosysteem, inclusief insecten en vogels.

Tijd voor actie

Om het tij te keren, worden bodems bekalkt en plant Staatsbosbeheer nieuwe, droogtebestendige boomsoorten. Toch noemt De Groot dat ‘dweilen met de kraan open’ zolang de stikstofuitstoot niet drastisch daalt. Door de aanhoudende droogte wortelen jonge bomen bovendien slecht. Voor een herstel van biodiversiteit is meer tijd én een structurele aanpak nodig.

17 juni '25 (11:15)

Kamperende Nederlander wil comfort, klapstoeltje en pindakaas

Ruim een derde van de Nederlanders ging de afgelopen drie jaar op kampeervakantie. Liefst dicht bij huis en met vertrouwde spullen. Nederland is dan ook met 43 procent veruit de populairste bestemming om te kamperen. Vooral niet-werkenden blijven in eigen land. Frankrijk (36 procent) en Duitsland (20 procent) volgen op de tweede en derde plek. Dit meldt Vacansoleil.

17 juni '25 (11:12)

Veel Nederlanders onderschatten lengte broedseizoen in de natuur

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking denkt dat het broedseizoen al voorbij is, terwijl dat in werkelijkheid nog volop gaande is. Uit representatief onderzoek van Staatsbosbeheer, LandschappenNL en Natuurmonumenten blijkt dat veel mensen niet weten hoe lang het broedproces bij verschillende dieren duurt. Deze misvatting kan schadelijke gevolgen hebben voor de natuur. Dit melden Natuurmonumenten en BNNVARA.

17 juni '25 ( 8:17)

Aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen

Het aantal wolven in Nederland lijkt toe te nemen. Tussen oktober vorig jaar en eind februari zijn via DNA-onderzoek 85 verschillende wolven in Nederland vastgesteld. Daarvan zijn er 41 'nieuw', wat betekent dat van deze wolven niet eerder DNA werd aangetroffen. Van de overige 44 zijn eerder wel al erfelijke sporen aangetroffen, staat in de voortgangsrapportage van BIJ12.

16 juni '25 ( 8:55)

Stevige onweersbuien zaterdag in Limburg

In Limburg kan het zaterdagavond plaatselijk tot een stevige onweersbui komen. Daarbij valt veel regen in korte tijd, waardoor tunnels en kelders kunnen onderlopen. In de heuvels is er een klein risico op modderstromen. Door plotselinge windstoten kan er enige overlast ontstaan voor buitenactiviteiten, waarschuwt het KNMI.

16 juni '25 ( 8:38)

Nog nooit eerder werd het zo warm op 14 juni als dit jaar

Het is in de geschiedenis niet eerder ergens in het land zo warm geworden als deze zaterdag. Om 14.50 uur werd het in Twente 31,8 graden, waarmee het oude record met 0,1 graden werd verbroken, meldt Weeronline.

13 juni '25 (13:39)

Eerste tropische dag van het jaar gemeten

Vrijdag is officieel de eerste tropische dag van 2025 geworden, nadat het kwik in De Bilt in de vroege middag boven de 30 graden uitkwam. Daarmee is het zomerseizoen volgens meteorologische maatstaven officieel begonnen. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 (11:33)

Zinderende hitte gevolgd door zware avondbuien in het zuiden van Nederland

Vrijdag belooft een zomerse dag te worden met tropische temperaturen in grote delen van Nederland. Toch eindigt de dag in het zuiden van het land met een minder aangename verrassing: het KNMI waarschuwt daar voor intense onweersbuien, hagel en windstoten. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:52)

Halsbandparkiet zonder kop gevonden in bos Capelle: reeks dierenmishandelingen houdt aan

In het Schollebos in Capelle aan den IJssel is opnieuw een dode vogel zonder hoofd aangetroffen. Het slachtoffer, een halsbandparkiet, werd zondag gevonden. De vondst volgt op eerdere gruwelijke incidenten waarbij ook ganzen en andere dieren op vergelijkbare wijze werden mishandeld. Dit meldt NU.nl.

13 juni '25 ( 9:44)

Harde wind zorgt voor benarde situatie voor suppers op Valkenburgse Meer

Een middagje suppen liep donderdag anders dan gepland voor een vrouw en haar kind op het Valkenburgse Meer. De twee kwamen door stevige windvlagen niet meer op eigen kracht aan land en moesten gered worden door de hulpdiensten. Dit meldt Sleutelstad.

12 juni '25 (15:45)

Dagje strand? Hier kan je dan het beste parkeren

De zomervakantie komt in zicht en het is ook nog eens zonnig en warm weer. Een dagje strand is daarvoor de perfecte oplossing. Als je dichtbij het strand woont heb je geluk en kan je op de fiets of lopend. Als je wat verder weg woont pak je al snel de auto, maar hoe gaat parkeren in zijn werk? Hart van Nederland heeft de parkeertarieven van populaire Nederlandse stranden op een rijtje gezet.