Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Hitteplan hard nodig’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 3 min
location_on [xx]km
‘Hitteplan hard nodig’
Het is lekker weer en veel horeca- en leisurebedrijven maken hier goed gebruik van. Voor velen zal het ongetwijfeld meer dan welkom voelen na al die regenval van de afgelopen tijd. Vakbond FNV waarschuwt voor de gevaren van werken in de zon en hitte. Uit recente cijfers blijkt dat huidkanker één van de snelst stijgende kankervormen is. De 500.000 buitenwerkers in ons land – zo’n 5 procent van de beroepsbevolking – hebben 2 tot 3 keer meer kans op deze vorm van kanker, meldt FNV Recreatie. 

Volgens de brancheorganisatie overtreden werkgevers ‘massaal’ de Arbowet die is bedoeld om veilig en gezond te werken, ook in hitte en zon. Zo stelt FNV dat het noodzakelijk is om een concreet hitteplan te hebben. Dit kan het aantal gevallen van huidkanker, hitte-ongevallen en doden omlaag brengen, aldus de organisatie.

“De laconieke houding die we hebben in Nederland rondom werken in de hitte en in de directe zon is onterecht”, stelt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV. “Terwijl de schokkende cijfers ons om de oren vliegen en de klimaatverandering voor steeds extremer weer zorgt, hebben we als land geen idee, geen plan van aanpak en geen actuele wetgeving. We zijn naïef en onvoorbereid en dat moet anders.”

Arbowet en cao’s aanpassen

In tegenstelling tot andere landen zijn er in Nederland onvoldoende wettelijke kadersmet betrekking op de bescherming van werkenden. De FNV vindt dat het nodig is om in de wet grenswaarden op te nemen die voorkomen dat het lichaam te veel opwarmt. In België, Griekenland en Cyprus is dat al het geval. In een aantal cao’s worden al goede afspraken gemaakt maar grenswaarden bieden voor iedereen de nodige helderheid. “Als werknemers aan een risico worden blootgesteld zijn werkgevers verplicht dat risico te vermijden en als dat niet lukt zoveel mogelijk te beperken door maatregelen te treffen. Bij de risico’s van hitte en zon gebeurt dat nauwelijks maar voldoende schaduw of de juiste bedrijfskleding voor een bouwvakker of landarbeider zijn net zo noodzakelijk als een goede afzuiging of een laskap”, zegt Jong.

19 september '24 (13:48)

EU-hof oordeelt: Booking.com mocht geen prijsbeperkingen opleggen

De hoogste Europese rechtbank is kritisch over de prijsregels die Booking.com had opgelegd aan hoteleigenaren. Zij mochten eerder geen lagere tarieven aanbieden op hun eigen website of een andere boekingssite dan op Booking.com. Maar het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft nu bepaald dat Booking.com dit niet mocht doen volgens EU-wetgeving.

19 september '24 ( 9:37)

Reisinformatie Qbuzz voortaan via WhatsApp-kanaal

Qbuzz is als eerste bus- en treinvervoerder in Nederland begonnen met het gebruik van WhatsApp als informatiekanaal. Sinds donderdag kunnen reizigers in een zogeheten WhatsApp-kanaal actuele reisinformatie ontvangen, inclusief wijzigingen in de dienstregeling.

19 september '24 ( 9:33)

Stekker uit door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis

Het door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis TVBV houdt op te bestaan. Moederbedrijf Banijay Benelux trekt de stekker eruit "op basis van bedrijfseconomische overwegingen", is woensdag bekendgemaakt.

18 september '24 ( 9:10)

Verkoop ingestort: Tupperware vraagt faillissement aan

Het bedrijf Tupperware Brands, bekend van zijn plastic vershoudbakjes en kookaccessoires, heeft faillissement aangevraagd. Het concern, dat ooit furore maakte met de beroemde Tupperware-party's, kampte al jarenlang met teruglopende verkoopcijfers en toenemende concurrentie, en wist uiteindelijk het tij niet te keren. Het beursgenoteerde bedrijf gaf in 2022 al aan te twijfelen over het voortbestaan van de onderneming door de hoge schulden van de onderneming.

17 september '24 (12:49)

OV bezuinigt 110 miljoen op ov in deze grote steden

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving door het AD. Hoewel de bezuiniging pas over ruim een jaar ingaat, moeten de regio's komend jaar al rekening houden met het krimpende budget.

17 september '24 (10:46)

Rechter: vakantiepark kreeg terecht boete voor illegaal huisvesten arbeidsmigranten

Volgens de rechtbank heeft een vakantiepark in het Drentse Hoogersmilde terecht met een boete van 20.000 euro gedreigd voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeente Midden-Drenthe legde de last onder dwangsom op nadat deze ontdekte dat de eigenaar zonder vergunning arbeidsmigranten op zijn park liet wonen. Dit meldt RTV Drenthe. 

16 september '24 (15:51)

Rabo: brede welvaart afgenomen, vooral bij ondernemers

De "brede welvaart" die Nederlanders ervaren is dit jaar licht afgenomen, na een stabilisatie vorig jaar. Nederlanders zijn met name negatiever geworden over thema's als milieu, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid, melden onderzoekers van RaboResearch. Vooral onder ondernemers is de ervaren brede welvaart hard gedaald. In 2023 kenden ondernemers nog de hoogste brede welvaart in vergelijking met werknemers, niet-werkenden en werklozen.

16 september '24 (14:03)

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met die looneis en onderhandelingsinzet is de bond maandag naar buiten gekomen.

13 september '24 ( 9:02)

CNV wil loonsverhoging tot 6 procent en kortere werkweek

CNV zet in op een loonsverhoging tussen de 3,5 procent en 6 procent in het komende cao-seizoen. Daarnaast pleit de vakbond voor een arbeidsduurverkorting van twee uur per week. Ook wil CNV afspraken maken over meer zekerheid voor werknemers en dienen ze na een jaar dienstverband een vast contract te krijgen.

12 september '24 (11:11)

Bewoners Prinsenmeer woest op Peter Gillis

Eigenaar Peter Gillis van vakantiepark Prinsenmeer heeft van de laatste bewoners geëist dat ze vóór zaterdag vertrokken zijn. Anders wordt de politie ingeschakeld. Bewoners voelen zich in de steek gelaten, door Gillis en door de gemeente Asten. De eigenaar van het park had hen lang geleden op de onzekere toekomst van Prinsenmeer moeten attenderen. De nieuwste bewoners zijn van mening dat Gillis nog even snel geld heeft binnengehaald door hen op het park toe te laten. En nu zijn zij straks thuisloos. Dit meldt Omroep Brabant.