Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen
Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

Budgetmaatschappijen, zoals Ryanair, TUI, Corendon, WizzAir en Easyjet vliegen ook zonder businessclass. Traditionele maatschappijen zoals KLM, Lufthansa en British Airways bieden dit doorgaans wel aan. Vliegen zonder businessclass leidt tot beter gevulde toestellen, wat een hogere efficiëntie betekent. Daarnaast vliegen budgetmaatschappijen vaker rechtstreeks naar hun bestemming, met minder overstappers.

Overstappen is taxerend voor het milieu. Niet alleen opstijgen en landen, maar ook het taxiën kosten meer energie, waardoor het grotere druk legt op het milieu, met extra uitstoot van broeikasgassen.

Zuinige toestellen

Naast de efficiëntie en overstappen keek de Consumentenbond ook naar de leeftijd van de ingezette vliegtuigen van Nederland naar Lissabon. Vliegtuigen van easyJet, ITA (voorheen Alitalia) en WizzAir zijn op deze routes gemiddeld 1 tot 5 jaar oud. KLM, TAP Air Portugal en Transavia vliegen met de oudste toestellen: deze zijn zo’n 16 tot 18 jaar oud. Deze oudere toestellen gebruiken veel meer kerosine.

Toch zou je denken: ‘is het niet beter om deze op te gebruiken?’ Die vraag rees ook bij de Consumentenbond. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “De productie van een toestel is slechts verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot. 95% van de uitstoot komt van het gebruik.”

‘Negeer de groene praatjes van maatschappijen’

Ondanks dat we – hopelijk – vrijwel allemaal weten dat vliegen niet goed voor het milieu is, proberen maatschappijen toch hun ‘duurzame’ ambities te verkopen. Op 22 juni 2023 riep de Consumentenbond daarom samen met andere consumentenorganisaties de toezichthouders op om de greenwashing van 17 Europese luchtvaartmaatschappijen tegen te gaan. 

Onder andere misleidende reclames en duurzaamheidsclaims zijn hiermee onder de loep genomen. Ook spande Fossielvrij NL een zaak aan tegen Schiphol vanwege hun foute duurzaamheidsclaims.

Molenaar: “Duurzaam vliegen bestaat niet. Het is met afstand de meest vervuilende manier van vervoer. Wel kunnen consumenten enige invloed uitoefenen op hun ecologische footprint bij vliegen. Negeer de groene praatjes van maatschappijen en kijk hoe efficiënt een maatschappij vliegt.”

Google Flights

Om dat te checken kun je gebruik maken van Google Flights. Op deze website wordt de uitstoot van alle broeikasgassen van een vlucht geschat. Zo houdt de site rekening met vliegtuigtype, stoelindeling en hoe vol het vliegtuig waarschijnlijk zit. De leeftijd van de vliegtuigen wordt hier echter nog niet in meegenomen.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.

05 juli '24 ( 8:30)

Zaterdag volle cafés door EK kwartfinale, omzet blijft achter

De cafés die zich richten op de EK-wedstrijden van Oranje verwachten zaterdag rond de kwartfinale tegen Turkije helemaal vol te zitten. Dat was bij eerdere duels van het Nederlands elftal al nagenoeg het geval, maar het groeiende belang van de wedstrijden en het gunstige tijdstip op de zaterdag om 21.00 uur zorgen naar verwachting voor extra drukte. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

04 juli '24 ( 9:53)

Extreem weer factor voor derde van Nederlanders bij maken vakantiekeuze

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een vakantie geboekt en gaat binnen een jaar nog weg. De populairste vertrekmaand is juli, ondanks dat er minder Nederlanders zijn die in deze maand en augustus een vakantie boeken. Ook kiezen mensen sneller voor een vakantie in eigen land als zij vrezen voor extreem weer. Dit blijkt uit de Vakantie Sentiment Monitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). 

04 juli '24 ( 8:48)

Rode Kruis: vakantieganger niet voldoende voorbereid op ramp

Het Rode Kruis wil dat mensen die op vakantie gaan zich beter voorbereiden op noodsituaties die tijdens hun reis kunnen ontstaan. De organisatie stelt namelijk op basis van eigen onderzoek dat Nederlandse toeristen vaak niet weten hoe te handelen bij natuurgeweld.

03 juli '24 ( 8:50)

Arriva voert speciale abonnementen in voor treinen en bussen in Limburg

Kinderen tot en met 11 jaar oud kunnen later dit jaar gratis met het openbaar vervoer van Arriva in Limburg. De provincie voert daarvoor vanaf de tweede helft van 2024 een speciaal abonnement in. Ook komt er een abonnement voor jongeren die daarmee korting krijgen op reizen met Arriva.

01 juli '24 (10:32)

Noordelijke ondernemers, overheden en onderwijs verdiepen samenwerking

Ondernemers, overheden en onderwijs uit de gastvrijheidsbranche uit Noord-Nederland verzamelden op 25 juni in Appelscha om samen acties te bedenken om het groeiende probleem van personeelstekorten in de branche op te lossen. Bijna één jaar na lancering van het landelijke ‘Hospitality Pact’ hebben regionale partijen afgesproken om ook hier de handen ineen te slaan.

28 juni '24 (11:58)

Veel vrijetijdsondernemers kampen met hoge kosten

In 2024 heeft de vrijetijdssector een groeivolume van 3 procent en zal daar in 2025 naar verwachting 1,5 procent bij komen. De toename van consumptie en groei van met name buitenlandse bezoekers zijn de belangrijkste oorzaken voor deze groei. Tegelijkertijd kampen vrijetijdsondernemers nog altijd met hoge kosten door stijgende lonen, huurprijzen en inkoopprijzen. Dit meldt ABN AMRO in haar laatste sectorprognose.