Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de ING-voorspellingen voor de horeca

Door Johanne Levinsky
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dit zijn de ING-voorspellingen voor de horeca
De ING houdt ieder jaar nauwgezet bij hoe het met de horeca gaat en wat er in het vooruitschiet ligt. Wat is de verwachte volumegroei? Wat zijn de vooruitzichten voor de hotelsector? En wat is het effect van het afschaffen van het lage btw-tarief voor logies? Dit zijn de voorspellingen van ING voor hotels, restaurants en cafés dit jaar. 

Volgens ING is de verwachte volumegroei van 2 procent minder uitbundig dan de drie jaren ervoor. Na corona werd een groei ingezet en stabiliseerde deze vorig jaar op zo’n 6 procent. Naar verwachting gaat de consument dit jaar minder vaak naar de horeca, vanwege een aanhoudend laag consumentenvertrouwen, duurdere horecaprijzen en licht oplopende werkloosheid.

Recordaantal hotelgasten

Het hotelwezen wist in 2023 goede cijfers te behalen met een groei van 14 procent in het aantal hotelovernachtingen. Vorig jaar was de gemiddelde bezettingsgraad zelfs hoger dan voor corona in 2019. Er kwam een historisch hoog aantal hotelgasten naar de Nederlandse hotel: 32 miljoen mensen brachten er een bezoekje aan, 5 procent meer dan in 2019. Ook voor dit jaar blijven de voorspellingen positief. De sector maakt in 2024 een groei door, maar een kleinere dan in 2023. De verwachting is dat er steeds meer reizigers naar Nederland komen, mede vanwege ons gematigde klimaat, stabiele geopolitieke omgeving en relatief hoog serviceniveau.

Btw-tarief van 21 procent

Wel staan hotels en andere overnachtingsfaciliteiten straks een uitdaging te wachten met de verhoging van het btw-tarief naar 21 procent. Hotelkamers en vakantiehuisjes kosten vanaf 2026 11 procent meer dan nu. Waarschijnlijk moeten de gasten hier volledig voor opdraaien. ING weet niet of mensen zich hierdoor laten tegenhouden, want de afgelopen twee jaren deden ze dit ook niet.

Meer faillissementen verwacht

Sinds 2023 neemt het aantal faillissementen toe. Vorig jaar vroegen 267 horecabedrijven faillissement aan, met name restaurants en cafés. 14 procent minder zaken beëindigden vrijwillig hun bedrijf. Vanwege de hoge personeelskosten dit jaar en een af te betalen coronaschuld, is de verwachting dat dit jaar opnieuw meer bedrijven (gedwongen) zullen stoppen. 

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

10 juli '24 ( 9:18)

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.

05 juli '24 ( 8:30)

Zaterdag volle cafés door EK kwartfinale, omzet blijft achter

De cafés die zich richten op de EK-wedstrijden van Oranje verwachten zaterdag rond de kwartfinale tegen Turkije helemaal vol te zitten. Dat was bij eerdere duels van het Nederlands elftal al nagenoeg het geval, maar het groeiende belang van de wedstrijden en het gunstige tijdstip op de zaterdag om 21.00 uur zorgen naar verwachting voor extra drukte. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

04 juli '24 ( 9:53)

Extreem weer factor voor derde van Nederlanders bij maken vakantiekeuze

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een vakantie geboekt en gaat binnen een jaar nog weg. De populairste vertrekmaand is juli, ondanks dat er minder Nederlanders zijn die in deze maand en augustus een vakantie boeken. Ook kiezen mensen sneller voor een vakantie in eigen land als zij vrezen voor extreem weer. Dit blijkt uit de Vakantie Sentiment Monitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). 

04 juli '24 ( 8:48)

Rode Kruis: vakantieganger niet voldoende voorbereid op ramp

Het Rode Kruis wil dat mensen die op vakantie gaan zich beter voorbereiden op noodsituaties die tijdens hun reis kunnen ontstaan. De organisatie stelt namelijk op basis van eigen onderzoek dat Nederlandse toeristen vaak niet weten hoe te handelen bij natuurgeweld.

03 juli '24 ( 8:50)

Arriva voert speciale abonnementen in voor treinen en bussen in Limburg

Kinderen tot en met 11 jaar oud kunnen later dit jaar gratis met het openbaar vervoer van Arriva in Limburg. De provincie voert daarvoor vanaf de tweede helft van 2024 een speciaal abonnement in. Ook komt er een abonnement voor jongeren die daarmee korting krijgen op reizen met Arriva.

01 juli '24 (10:32)

Noordelijke ondernemers, overheden en onderwijs verdiepen samenwerking

Ondernemers, overheden en onderwijs uit de gastvrijheidsbranche uit Noord-Nederland verzamelden op 25 juni in Appelscha om samen acties te bedenken om het groeiende probleem van personeelstekorten in de branche op te lossen. Bijna één jaar na lancering van het landelijke ‘Hospitality Pact’ hebben regionale partijen afgesproken om ook hier de handen ineen te slaan.

28 juni '24 (11:58)

Veel vrijetijdsondernemers kampen met hoge kosten

In 2024 heeft de vrijetijdssector een groeivolume van 3 procent en zal daar in 2025 naar verwachting 1,5 procent bij komen. De toename van consumptie en groei van met name buitenlandse bezoekers zijn de belangrijkste oorzaken voor deze groei. Tegelijkertijd kampen vrijetijdsondernemers nog altijd met hoge kosten door stijgende lonen, huurprijzen en inkoopprijzen. Dit meldt ABN AMRO in haar laatste sectorprognose.