Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

Wanneer een artiest natuurgeluiden in zijn of haar nummer gebruikt, kan deze artiest vanaf nu ‘Nature’ aanmerken als muzikant. De opbrengst van deze verdiensten worden geschonken aan goede doelen die zich inzetten voor natuurbescherming.

Initiatief

Museum for the United Nations, een mondiaal instituut dat zich inzet voor cultuur, kwam met het initiatief. De organisatie heeft hiervoor nauw samengewerkt met artiesten, creatieven en diverse natuur- en milieuorganisaties.

Het doel van deze actie is om meer mensen te betrekken bij natuurbescherming. Muziek is een universeel goed en spreekt veel mensen aan. Hierdoor ontstond het idee om natuur intellectueel eigendom te geven.

Royalty’s

Mensen die naar muziek luisteren waar ‘Nature’ als artiest aan heeft meegewerkt, zorgen ervoor dat er direct geld in de vorm van royalty’s wordt uitgekeerd. De initiatiefnemers willen 40 miljoen dollar ophalen met de actie.

Op Spotify staat een lijst met nummers waar de natuur ook credits voor heeft gekregen. Die kan je luisteren via deze link.