‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle volwassen Nederlander aan tenminste één activiteit buitenshuis deelneemt. Mensen uit de provincies Flevoland, Limburg, Groningen en Overijssel hadden een hogere deelname dan het landelijk gemiddelde.

Alle Nederlanders ondernemen in totaal 2,4 miljard vrijetijdsactiviteiten. Van alle activiteiten is wandelen verreweg het meest populair, met 811 miljoen activiteiten. Dit is meer dan een derde van het totaal. Ook fietsen (249 miljoen) en uit eten gaan (219 miljoen) zijn populair onder Nederlanders. In Zuid-Holland (21 procent), Noord-Holland (15 procent) en Brabant (14 procent) werden de meeste activiteiten ondernomen.

Jongeren vaker buitenshuis

In het onderzoek komt ook naar voren dat jongere leeftijdsgroepen over het algemeen meer activiteiten buitenshuis ondernemen dan 65-plussers. Daarentegen ondernemen 65-plussers die wél vrijetijdsactiviteiten bijwonen dit vaker dan de jongere leeftijdsgroepen.

Van alle activiteiten wordt driekwart in de eigen gemeente ondernomen. Daarbij is de auto (26 procent) het belangrijkste vervoersmiddel, gevolgd door de fiets (15 procent), de benenwagen (11 procent) en het openbaar vervoer (5 procent).

Bestedingen

Die activiteiten kosten ook geld. Gemiddeld besteden Nederlanders 25 euro uit aan een vrijetijdsactiviteit. In totaal komt dat neer op een uitgave van 60,4 miljard euro. Vooral aan uitgaansactiviteiten, winkelen en pretparkbezoeken geven mensen het meeste geld uit. In deze categorieën besteden Nederlanders gemiddeld 85 euro per activiteit.

Via deze link is het volledige onderzoek van I&O Research en NBTC te zien.