Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn verrassend leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 9 min
location_on [xx]km
Dit zijn verrassend leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie / Foto: "Voorjaarsvakantie-tLoo-5" door Joris Leermakers
De voorjaarsvakantie is voor veel mensen een mooi moment om eropuit te gaan. Of je nu naar een dagje buiten in het klimbos zoekt of op een regenachtige dag binnen cultuursnuiven met de kids in het museum, je kunt altijd iets doen dat perfect bij jouw interesse past. Of stap out of the box en doe iets waar je normaal gesproken niet aan zou denken. In dit artikel helpen we je jouw creatieve hersenkronkels aan te wakkeren met ideeën voor een verrassend leuk uitje in de voorjaarsvakantie.

Spelletjes en speurtochten in kastelen

Ook tijdens de voorjaarsvakantie wordt er weer flink uitgepakt om ervoor te zorgen dat bezoekers een heerlijke dag hebben. Neem Kasteel Muiderslot. Daar worden tijdens de vakantie allerlei leuke creatieve workshops georganiseerd, zoals het maken van een ridderhelm of een haarband voor jonkvrouwen. Er worden nostalgische spelletjes gespeeld en spannende verhalen verteld. Kijk voor meer informatie op de website.

Andere kastelen organiseren ook natuurlijk activiteiten. Zo is in Kasteel de Haar een traditioneel familierecept gestolen uit de keuken. Kinderen kunnen helpen om deze terug te vinden met een speurtocht. Die zit trouwens inbegrepen in een entreekaartje, dat is altijd mooi meegenomen. Ook leuk: in de voorjaarsvakantie keren in Kasteel Amerongen de zaklampentochten weer terug. Daar kun je gewapend met een zaklamp op 28 februari, 1 en 2 maart een reis maken door een compleet in duisternis gehuld kasteel. En geen zorgen, het is geen spooktocht!

Klauteren in het klimbos

In het intro is het klimbos al even naar voren gekomen, maar het is zeker de moeite waard om hier eens een bezoekje aan te brengen. Je vindt ze overal door het land, in allerlei soorten en maten. Het is een mooie manier om de kinderen uit te laten razen, terwijl je zelf van de natuurlijke omgeving kunt genieten. Op de website van ANWB vind je de klimbossen bij jou in de buurt. Ook heb je de zogeheten boomkroonpaden. Deze lijken erg op klimbossen, dus hier kunnen jij en jouw kinderen net zo goed je lol op!

Cultuursnuiven in een museum

Over cultuur snuiven gesproken. Waar doe je dat beter dan in een museum? Sommige musea hebben daarnaast aangepaste openingstijden of extra activiteiten tijdens de vakantie. Het Kröller-Müller Museum is in de vakantie onder andere ook op maandag geopend. Er is een speurtocht uitgezet in de beeldentuin en kunt op ‘blind date’ met een kunstwerk. Of het Van Gogh Museum, waar allerlei teken- en schilderworkshops worden gehouden. De keuze is reuze!

Boswandeling langs leuke routes

Goedkoop en oh zo krachtig om een dagje energie kwijt te raken. De kinderen kunnen heerlijk – op de paden – rondrennen, de. We hebben er meer dan genoeg– zeker meer dan klimbossen –, dus er is altijd wel een prachtig stuk natuur bij jou in de buurt. Om je wat inspiratie te geven: de Amerongse bossen. Een divers bos afwisselend van loofbossen tot oude dennen. Ook perfect om te combineren met een bezoekje aan het kasteel! Of wat dacht je van de Edese bossen, vlak bij de Veluwe. Hier voeren veel verschillende wandelroutes je door allerlei verschillende bossen. Er is een vleermuizengebied en even verderop ligt Landgoed Kernhem.

Hopelijk hebben wij je met dit artikel wat inspiratie gegeven om er een heerlijke actieve voorjaarsvakantie van te kunnen maken. Heb jij nog suggesties voor andere leuke activiteiten? Laat het ons dan weten in de reacties of door een mail te sturen naar nieuws@nationalerecreatiegids.nl

25 april '24 ( 8:32)

Marechaussee Schiphol vol aan de bak: drukke meivakantie op de planning

De drukke meivakantie op Schiphol betekent ook dat de Koninklijke Marechaussee vol aan de bak moet. Volgens een woordvoerder is de bezetting "goed gevuld". "Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen. Het kan dan zijn dat je bij aankomst iets langer moet wachten bij de paspoortcontrole."

25 april '24 ( 8:30)

Meivakantie in eigen land voor veel Nederlanders

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

23 april '24 (13:56)

Nederlanders willen wel verduurzamen, maar dat moet ook goed zijn voor de portemonnee

In Nederland spreekt driekwart van de mensen hun zorgen uit over het klimaat en vindt dat er wat aan moet gebeuren om klimaatverandering te remmen. Toch is er bij slechts de helft van de Nederlanders een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid. Ook leiden klimaatzorgen nauwelijks tot gedragsverandering. Dat laatste gaat voornamelijk over mensen met een hoog inkomen en een hbo- of wo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). In meer dan de helft van de onderzochte situaties zijn Nederlanders niet bereid om hun leefstijl te veranderen ten gunste van het klimaat. Als mensen al bereid zijn tot verandering dan is dat met name vanuit een financieel oogpunt: als niet-duurzaam gedrag meer geld kost dan duurzaam gedrag, meldt SCP.

22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.