Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek wangedrag in muziekbranche lijkt al effect te hebben

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Onderzoek wangedrag in muziekbranche lijkt al effect te hebben
Het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de muziekbranche lijkt iets in gang te hebben gezet. Dat zegt Annabel Heijen, voorzitter van Taskforce GO!, tegen het ANP. Zo worden nu meer gesprekken gevoerd over sociale veiligheid en is er veel interesse in het promotiemateriaal en de workshops van de werkgroep voor het bevorderen van sociale veiligheid. De voorzitter benadrukt "niet honderd procent" zicht te hebben op wat er gebeurt binnen organisaties in de branche.

De werkgroep constateerde in een onderzoek, dat halverwege januari naar buiten werd gebracht, dat grensoverschrijdend gedrag een groot probleem is in de muziekbranche. Omdat de resultaten "nog geen maand geleden" gepresenteerd zijn, zijn nog geen grote veranderingen zichtbaar volgens Heijen. "Maar we zien dat heel ander soort gesprekken gevoerd worden, die gaan ook meer over de kwetsbaarheid van mensen, over de vraag: wat is er nu nodig?" Dit is gebaseerd op een eerste indruk, Taskforce GO! heeft nog niet actief gesprekken gevoerd met de sector.

De werkgroep ziet "veel animo" voor de posters met tips die worden aangeboden. Die worden langsgebracht bij 360 locaties binnen de branche. "Dat is goed nieuws, want zo maak je als werkgever zichtbaar dat je dit een belangrijk onderwerp vindt." Heijen hoopt "dat het gesprek hierdoor op gang komt". "Het is een onderwerp dat je niet makkelijk op tafel brengt, misschien gaat dat makkelijker als er een poster hangt." Want juist die gesprekken "zo blijkt, zijn zo belangrijk."

Leiders

Ook in de workshops die Taskforce GO! ontwikkelt voor een veilig klimaat is al veel interesse volgens de voorzitter. Uit zowel het onderzoek van de werkgroep als het pas uitgekomen rapport van de Commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep blijkt volgens de voorzitter dat "de grootste veranderkansen" bij "de leiders" van organisaties zitten. "Dus daar zijn de workshops op gericht."

De werkgroep is verder bezig met het in leven roepen van een klachtencommissie voor de muzieksector en is van plan om het eerdere onderzoek te herhalen, naar verwachting eind 2025. "In de tussentijd blijven we in gesprek met de sector over dit onderwerp." Uit het onderzoek kwam naar voren dat van bijna duizend ondervraagde muziekprofessionals meer dan de helft de afgelopen vijf jaar wel eens te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. Vooral vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en mensen tussen de 25 en 34 jaar oud zijn kwetsbaar voor grensoverschrijdend gedrag.

27 februari '24 (10:33)

Jaarbeurs Utrecht staakt tijdelijk opvang Oekraïners

De opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs is tijdelijk gesloten, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. "De locatie is overvol, wat bijvoorbeeld leidt tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy", aldus de veiligheidsregio.

23 februari '24 (10:50)

Ondernemers opgelet: tweede editie kennisevenement Embrace in maart

Op 19 maart is het tijd voor de tweede editie van het kennisevenement Embrace. Booking Expert organiseert dit event voor professionals uit de recreatiesector. Tijdens het evenement zijn diverse lezingen en kennissessies met onder andere Richard van Hooijdonk, Iris Stolwijk en Richard Ottens. Het evenement vindt plaats bij Burgers’ Zoo in Arnhem. Ondernemers uit de recreatiesector kunnen zich gratis aanmelden, meldt Recreatief Totaal.

22 februari '24 ( 8:35)

NS kampte woensdag met grote storing in reisinformatie systeem

De NS kampt met een grote technische storing in alle systemen voor de reisinformatie over het treinverkeer. Zowel op de vertrekborden op de stations als in de reisplanner wordt verouderde informatie weergegeven, zegt een woordvoerder van de NS.

16 februari '24 ( 9:41)

HISWA-RECRON en vakbonden bereiken akkoord Cao Recreatie

FNV Recreatie, CNV Vakmensen en HISWA-RECRON zijn eruit. Er is een onderhandelingsresultaat bereikt over het nieuwe tweejarige cao. Op 1 januari 2024 gaat deze in en de cao loopt tot en met 31 december 2025. HISWA-RECRON meldt dat de werkgevers blij zijn dat er nu een onderhandelingsresultaat ligt.

15 februari '24 (11:10)

Luxe hotel en vakantiepark bij recreatiegebied Nijstad? Gemeente buigt zich over plannen

Recreatiegebied Nijstad in Hogeveen krijgt er misschien een luxe hotel en vakantiepark bij. De gemeente heeft de plannen hiervoor openbaar gemaakt. Omwonenden hebben hun zorgen inmiddels geuit over de verwachte extra verkeersdrukte rondom het gebied. De initiatiefnemers van het hotel en vakantiepark zijn hiervan op de hoogte gesteld. De gemeente Hoogeveen moet nog toestemming geven voor de plannen. Dit meldt RTV Drenthe.

15 februari '24 (10:20)

Op pad met een nieuw gekochte Babboe bakfiets niet meer mogelijk

Babboe moet voorlopig stoppen met het verkopen van zijn bakfietsen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die heeft honderden meldingen gekregen dat frames waren gebroken tijdens het fietsen. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan en geen maatregelen hebben genomen.

14 februari '24 (14:18)

Stikstofberekening festivals geen automatisch onderdeel meer van Omgevingswet

Vanaf 1 januari is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarin valt op dat organisatoren van festivals hierdoor hun stikstofuitstoot niet meer hoeven te laten doorrekenen voor het aanvragen van een vergunning. Dat is besloten om te voorkomen dat provincies een streep zouden zetten door evenementen. De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan zullen lopen, aldus DLV Advies.

14 februari '24 ( 9:06)

Dit zijn verrassend leuke uitjes tijdens de voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is voor veel mensen een mooi moment om eropuit te gaan. Of je nu naar een dagje buiten in het klimbos zoekt of op een regenachtige dag binnen cultuursnuiven met de kids in het museum, je kunt altijd iets doen dat perfect bij jouw interesse past. Of stap out of the box en doe iets waar je normaal gesproken niet aan zou denken. In dit artikel helpen we je jouw creatieve hersenkronkels aan te wakkeren met ideeën voor een verrassend leuk uitje in de voorjaarsvakantie.

13 februari '24 ( 9:35)

Economische groei en reislust positief voor TUI

Reisconcern TUI heeft vooralsnog weinig last van de hoge inflatie en afkoelende economie. De vraag naar vakanties bij het van oorsprong Duitse bedrijf blijft groeien. Per boeking besteedden klanten in het afgelopen kwartaal ook meer aan bijvoorbeeld hun wintersportvakantie.