Iconische nachtclub De School in Amsterdam officieel gesloten

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Acht jaar lang heeft de Amsterdamse nachtclub De School de nachtscene in Nederland hoog gehouden. Daar is nu echter een einde aan gekomen. De nachtclub is sinds deze week officieel gesloten. Het afgelopen weekend is daarom hun langste feestmarathon ooit geweest. Feestgangers konden 61 uur lang hun muzikale lol opdoen. Dat meldt 3voor12.

Je merkt niet dat het tien uur in de ochtend is als je een nacht in De School bent geweest. Volledig duister, volgepakt met mensen en de geur van het nachtleven stroomt door je neus.

Waarde

Er is veel belangstelling voor het laatste feestelijke weekend in De School. Op zondagmiddag stond er volgens NRC een rij van zo’n 150 meter voor de deur van de nachtclub. Maar dat is niet uniek. Soms staan mensen hier uren in de rij te wachten voordat ze een dansje kunnen wagen. Waarom is dat het zo waard?

Waar de nachtclub bekend om staat is de totale duisternis. Het is een van de weinige clubs waar het écht donker is.

Daarnaast is het niet toegestaan om foto’s te maken in De School. Met een sticker kun je je telefooncamera afplakken. Hiermee wordt de privacy van de bezoekers én kan het puur draaien om waar het om gaat: muziek.

Niet alleen privacy, ook respect naar elkaar is belangrijk in De School. De club moest een veilige plek voor feestvierders worden, waar geen machogedrag wordt vertoond en muziekliefhebbers samen kunnen komen.

Icoon

De School is opgericht in 2016. De Amsterdamse clubs Trouw en 11 besloten om samen een nachtclub te starten. Die groeide in de jaren die volgden uit tot een van de meest iconische clubs in het land. Een groot aanbod aan muziekgenres, van techno tot disco, alles werd hier gedraaid. Dj’s die in De School konden draaien kregen automatisch een kwaliteitsstempel opgedrukt.

Wel kwam de club in 2020 negatief in het nieuws omdat er online een discussie ontstond over inclusie en racisme. Er zouden te veel blanke mensen in het team werken. Dat zou ook terug te zien zijn in het programma en het deurbeleid. Uiteindelijk werden de kosten door de coronapandemie te groot, met een sluiting als gevolg. De club hervatte haar bezigheden weer in 2022. Hierna werd het weer druk in De School.

Nieuwe club

Fans van De School hoeven niet lang te treuren dat zij naar een nieuwe plek op zoek moeten gaan. De organisatie van De School heeft al aangekondigd dat zij een nieuwe plek willen openen. Waar en wanneer dat gaat gebeuren is echter nog niet bekend.