‘Klimaatneutraal toerisme is ook met groeiende sector goed mogelijk’

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Maandag werd het eerste rapport door het Toerisme Panel over Klimaatverandering (TPCC) uitgebracht tijdens de Klimaatconferentie in Dubai. Hierin werden bevindingen geplaatst die beleidsmakers en de toerismesector moeten helpen bij het versnellen van de nul-uitstoot toerisme en investeringen voor een klimaatbestendig beleid. Dat meldt Hospitality Management.

Wereldwijd groeit de uitstoot van broeikasgassen dan de toerismesector. De voornaamste reden hiervan is de toenemende luchtvaart. Dit kan de noodzakelijke ontwikkeling naar een klimaatneutrale samenleving flink in de weg zitten.

In het rapport worden twee aspecten toegelicht: een nul-uitstoottoekomst voor toerisme is mogelijk, terwijl het toerisme verder groeit. Dat kan, maar alleen als de gereisde afstanden afnemen en voornamelijk de luchtvaart. Wel moet er rekening worden gehouden met de belangen dat sommige van de armste landen afhankelijk zijn van toerisme. Dat is volgens het rapport goed mogelijk, want slechts drie procent van de uitstoot door luchtvaart komt door toeristische reizen naar de armste landen. Wel moet de VN een sterk coördinerende rol innemen om dit te kunnen realiseren.

Verder concludeert het rapport dat toerisme in veel landen een essentiële rol speelt in de economische ontwikkeling. Daarbij zijn er echter weinig aanwijzingen dat de groei van het toerisme losstaat van de toename van de uitstoot van broeikasgassen. De toerismesector is verantwoordelijk voor ongeveer 8 tot 10 procent van de wereldwijde uitstoot.

Het Toerisme Panel over Klimaatverandering is een samenwerking van meer dan zestig toonaangevende toerisme- en klimaatexperts vanuit meer dan dertig landen. Er zijn 42 indicatoren verzameld door de wetenschappers die vaststellen of de wereldwijde toerisme-sector zijn uitstoot vermindert en of de sector zich voldoende voorbereidt op de gevolgen van klimaatverandering.