Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Klimaatneutraal toerisme is ook met groeiende sector goed mogelijk’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
‘Klimaatneutraal toerisme is ook met groeiende sector goed mogelijk’
Maandag werd het eerste rapport door het Toerisme Panel over Klimaatverandering (TPCC) uitgebracht tijdens de Klimaatconferentie in Dubai. Hierin werden bevindingen geplaatst die beleidsmakers en de toerismesector moeten helpen bij het versnellen van de nul-uitstoot toerisme en investeringen voor een klimaatbestendig beleid. Dat meldt Hospitality Management.

Wereldwijd groeit de uitstoot van broeikasgassen dan de toerismesector. De voornaamste reden hiervan is de toenemende luchtvaart. Dit kan de noodzakelijke ontwikkeling naar een klimaatneutrale samenleving flink in de weg zitten.

In het rapport worden twee aspecten toegelicht: een nul-uitstoottoekomst voor toerisme is mogelijk, terwijl het toerisme verder groeit. Dat kan, maar alleen als de gereisde afstanden afnemen en voornamelijk de luchtvaart. Wel moet er rekening worden gehouden met de belangen dat sommige van de armste landen afhankelijk zijn van toerisme. Dat is volgens het rapport goed mogelijk, want slechts drie procent van de uitstoot door luchtvaart komt door toeristische reizen naar de armste landen. Wel moet de VN een sterk coördinerende rol innemen om dit te kunnen realiseren.

Verder concludeert het rapport dat toerisme in veel landen een essentiële rol speelt in de economische ontwikkeling. Daarbij zijn er echter weinig aanwijzingen dat de groei van het toerisme losstaat van de toename van de uitstoot van broeikasgassen. De toerismesector is verantwoordelijk voor ongeveer 8 tot 10 procent van de wereldwijde uitstoot.

Het Toerisme Panel over Klimaatverandering is een samenwerking van meer dan zestig toonaangevende toerisme- en klimaatexperts vanuit meer dan dertig landen. Er zijn 42 indicatoren verzameld door de wetenschappers die vaststellen of de wereldwijde toerisme-sector zijn uitstoot vermindert en of de sector zich voldoende voorbereidt op de gevolgen van klimaatverandering.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.

05 april '24 (12:57)

Winfried Baijens nieuwe presentator Met het Oog op Morgen

Winfried Baijens gaat het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen presenteren. Dat maakt de NOS vrijdag bekend. De 46-jarige presentator gaat afwisselend met Rob Trip de woensdagse editie presenteren.

05 april '24 (11:20)

Lenny Kuhr beperkt publieke optredens voorlopig tot concerten vanwege 'online bagger'

Lenny Kuhr doet de komende tijd geen optredens in de media meer. De 74-jarige songfestivalwinnares heeft hiertoe volgens haar echtgenoot en manager besloten nadat zij de afgelopen twee weken veel doodsbedreigingen, haatmails en "online bagger" over zich heen had gekregen. Dit gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten haar optreden in Waalwijk hadden verstoord.

28 maart '24 ( 9:15)

Met Pasen wordt het druk op de weg, stelt ANWB

Dagjesmensen en toeristen grijpen het paasweekend massaal aan om de weg op te gaan, verwacht de ANWB. De drukte begint donderdagmiddag al, als mensen vanaf hun werk naar huis rijden en gelijktijdig het recreatieverkeer op gang komt. Dat was vorig jaar goed voor de drukste spits van het jaar met 1491 kilometer file. De drukte is volgens de verkeersinformatiedienst vooral voelbaar in het midden van het land en in Noord-Brabant.

28 maart '24 ( 9:05)

Nederland vorig jaar weer grootste exporteur van bier

Nederland was vorig jaar wederom de grootste exporteur van bier binnen de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de handel in bier, bevroren aardappelproducten als friet en chocolade heeft onderzocht. Ons land voerde vorig jaar voor 2 miljard euro aan bier uit. Dat was meer dan België, dat in 2023 voor 1,7 miljard euro aan bier exporteerde.

27 maart '24 (12:13)

Nieuwe pensioenregeling gaat jaar later in: januari 2026

De nieuwe regels voor de pensioenen in Nederland zijn vorig jaar ingegaan. Dat betekent dat ook het Pensioenfonds Recreatie verandert. In eerste instantie wilde de organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2025 laten ingaan. Dat loopt enige vertraging op: d nieuwe regeling gaat een jaartje later in, vanaf 1 januari 2026. Dat meldt Pensioenfonds Recreatie.

26 maart '24 (14:08)

Minimumloon per 1 juli met 1,2 procent omhoog

Een amendement vanuit de Tweede Kamer is vandaag aangenomen. Dat houdt in dat de minimumlonen vanaf 1 juli 2024 met 1,2 procent zullen stijgen. Goed nieuws voor werknemers, maar voor werkgevers – en zeker in de arbeidsintensieve recreatiesector – toch slecht nieuws. Bovenop alle stijgende kosten moeten de werkgevers nu extra loon betalen.