Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor een habbekrats reis je straks met de trein van Nederland naar Berlijn

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voor een habbekrats reis je straks met de trein van Nederland naar Berlijn / Foto: "Deventer train station 2019" door Steven Lek
Volgend jaar een uitstapje maken naar het buitenland met de trein? Het zou vanaf dan in ieder geval een stuk makkelijker moeten worden. De NS moet straks het spoornet delen met andere aanbieders. Zo komt er onder andere een nieuwe dagtrein naar Berlijn, die vertrekt vanuit Deventer. Een treinkaartje gaat dan naar zeggen van de aanbieder al over de toonbank vanaf 10 euro, meldt Brabants Dagblad. 

Vanaf 1 mei volgend jaar gaan de treinen van GoVolta vanuit Nederland rijden naar Parijs, Berlijn en Basel. Daar worden vanaf januari 2025 München en Kopenhagen aan toegevoegd. Mensen kunnen dan in Deventer instappen en rechtstreeks naar Berlijn en Kopenhagen reizen. Voor de trein richting Basel en München kunnen reizigers onder andere opstappen in Utrecht.

Een dag in het leven van de trein

’s Ochtends vroeg begint de trein in Nederland aan zijn reis. Later op de avond komt die aan op de eindbestemming. Zo duurt het straks ongeveer zesenhalf uur om van Deventer naar Berlijn te reizen. Diezelfde trein rijdt ook langs Osnabrück en Hannover.

Voor de trein naar Kopenhagen zul je nog even moeten wachten, tot 2025. Dan kun je in tien uur van Deventer naar de Deense hoofdstad rijden. Deze trein stopt ook in Bremen, Hamburg en Odense.

Vanaf 10 euro

Ondanks dat het treinvervoer al redelijk snel gaat – met de auto is het ook dik 6 uur rijden naar Berlijn – verwacht CEO Hessel Winkelman van GoVolta dat het straks misschien nóg sneller kan. Daar moet de dienstregeling van de treinen verder voor worden geoptimaliseerd.

Momenteel rijden er al treinen van GoVolta, onder de naam GreenCityTrips, in de nacht nar onder andere Dresden en Praag. In de nieuwe spoorconcessies zijn aanvragen gedaan voor internationale dagtreinen. Winkelman zegt dat zij kaartjes vanaf 10 euro willen aanbieden. “Gemiddeld zal een ticket tweede klas naar Berlijn 25 euro gaan kosten. We willen het betaalbaar houden.”

22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

15 april '24 (16:54)

‘Nederlanders besteden hun vrije tijd actief en gevarieerd’

Nederlanders besteden graag hun vrije tijd actief en gevarieerd. Daarbij besteden ze ook tijdens een dagje uit, blijkt uit een recent onderzoek naar uithuizige vrijetijdsmarkt van I&O Research, in opdracht voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). In het Nederlandse Vrijetijdsonderzoek (NVTO) wordt inzicht gegeven in de vrijetijdsactiviteiten buitenshuis. In totaal hebben 28.145 respondenten de vragenlijst ingevuld, over de periode van november 2022 tot november 2023, meldt NBTC. 

15 april '24 (15:26)

Utrechtse Jaarbeurs voor het eerst sinds coronapandemie weer winstgevend

De Jaarbeurs in Utrecht heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst gemaakt. De evenementenlocatie organiseerde vooral meer beurzen in het buitenland, onder meer in Thailand, Vietnam en de Verenigde Arabische Emiraten. In de Jaarbeurs zelf waren vorig jaar minder grote evenementen.

12 april '24 ( 9:37)

Touroperators bereiken de meeste mensen via TV

Touroperators maken het meest gebruik van reclame op televisie. Dat neemt bijna 40 procent van de totale advertenties in beslag. De reclame van TUI Nederland bereikt de meeste Nederlanders (44 procent). Personen van 35 tot en met 49 jaar zien reclames aanzienlijk minder vaak, blijkt uit de Nationale Benchmark Touroperators, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Voor het onderzoek zijn 7.000 Nederlanders ondervraagd, meldt Multiscope.

11 april '24 (16:04)

Fietsenfabrikant VanMoof verkoopt weer fietsen

De Nederlandse fabrikant van elektrische fietsen VanMoof verkoopt weer fietsen via zijn eigen website. Klanten kunnen kiezen uit de modellen S5 en A5, de nieuwste generatie fietsen van het bedrijf. Topman Eliott Wertheimer spreekt van "een enorme mijlpaal". VanMoof ging vorig jaar failliet, maar kon uiteindelijk een doorstart maken dankzij een overname door LaVoie, een e-stepfabrikant die valt onder het Britse McLaren.

11 april '24 (11:49)

Nederlandse Oostappen-vakantieparken straks niet meer in handen van Peter Gillis

Peter Gillis stopt als baas van Nederlandse Oostappen-vakantieparken, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt. De organisatie komt in handen van een nieuwe uitbater. Gillis gaat wel door met het beheer van de Belgische parken, die onder een nieuw label doorgaan.

08 april '24 (13:25)

Webinar ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ over natuurinclusief ondernemen

Op dinsdag 9 april organiseren IVN Natuureducatie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland een webinar voor recreatieondernemers. Deze heeft de titel ‘Bloeiende natuur, tevreden gasten’ en biedt een reeks praktische tips en inspiratie voor ondernemers om hun camping-, terras of hotelterrein duurzaam in te richten. Niet alleen fijn voor de gasten, maar ook nog eens voor de natuur. Dat meldt HISWA-RECRON.