Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in / Foto: "Stickers placed on a public solar panel protesting the government ban on fireworks, that is located in the Haaglander village of Delfgauw, Pijnacker-Nootdorp." door Donald Trung Quoc Don
Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

Dit jaar hebben Eindhoven, Arnhem, Tilburg en Amersfoort zich achter de gemeenten geschaard die vuurwerk in de ban doen. Op veel plekken waar een verbod geldt worden wel vuurwerkshows georganiseerd.

Volgens RTL willen de gemeenten Ede, Zwolle en Zutphen volgend jaar een verbod instellen.

Vuurwerkverbod

Uiteindelijk is het in de meeste gemeenten nog wel gewoon toegestaan om vuurwerk af te steken. In totaal telt het land 342 gemeenten, dus blijven er nog meer dan 320 over waar het wel is toegestaan. Er zijn meerdere reden die gemeenten geven om geen verbod in te stellen. In totaal reageerden 210 gemeenten op de vragenlijst van RTL.

Zo stelt de gemeente Bunnik dat het lastig is om een verbod te handhaven. De verkoop is lastig te verbieden en ook is het ‘communicatief een grote uitdaging’. De verschillende gemeenten gaan op hun eigen manier om met een verbod. Volgens gemeente Hoorn is het ook lastig om te handhaven aangezien mensen op heterdaad moet betrappen.

Daarnaast stellen andere gemeenten dat zij de meeste overlast ervaren van zwaar illegaal vuurwerk. Dat mag sowieso niet in Nederland worden afgestoken. Ook hebben gemeenten er last van dat mensen al voor de jaarwisseling vuurwerk afsteken. Dan heeft een vuurwerkverbod weinig zin.

Geen noodzaak

Uiteindelijk zijn er ook veel gemeenten die simpelweg geen noodzaak zien tot een verbod. Die stellen geen overlast te hebben van vuurwerk. In sommige gemeenten is er geen raagvlak voor een verbod. Zo wees een burgerpeiling in Velsen uit dat daar geen meerderheid is voor en algeheel vuurwerkverbod.

Landelijk verbod

Om een vuurwerkverbod krachtig in te zetten moet er volgens 22 gemeenten een landelijk verbod komen. Helmond vindt dat het ‘landelijk nog ontbreekt aan een duidelijke strategie’ en dat er nu nog verschillende methoden zijn door de gemeenten. Helmond noemt het ‘een onwenselijke situatie’.

Er wordt al langer een landelijk verbod geopperd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Er is echter geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een landelijk vuurwerkverbod.

Sommige gemeenten gaan zelfs nog een stapje verder dan een landelijk verbod. Zo wil gemeente Pekela, dicht bij de Duitse grens, een Europees verbod. Ook gemeente Hillegom is voor een Europees verbod: “Zolang die er niet is, is het dweilen met de kraan open.”

Vuurwerkvrije zones

Vorig jaar waren er twaalf gemeenten die een vuurwerkverbod instelden. In de praktijk bleek echter dat ook daar gewoon vuurwerk werd afgestoken. Wel geldt er in deze gemeenten ook dit jaar een verbod.

Een aantal gemeenten die een reactie gaven hebben wel vuurwerkvrije zones in de gemeente, zoals bij hertenkampen en bejaardentehuizen. Een aantal gemeenten geeft de burgers ook de keuze om zelf een vuurwerkvrije zone in te stellen. Zo kunnen inwoners van Woudenberg posters ophangen om aan te duiden dat zij hier liever geen vuurwerk horen.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.

15 november '23 ( 9:43)

Kuipers en Depla gaan langs coffeeshop voor start wietproef

Over een maand gaat de wietproef in Tilburg en Breda van start. Daarom bezochten minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en burgemeester Depla dinsdag coffeeshop Het Paradijs in Breda. Volgens de minister is de proef van belang omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over de legale wietkweek. Dat meldt Omroep Brabant.

15 november '23 ( 8:41)

Evenementenbedrijf krijgt ongelijk van rechter in zaak TicketSwap

De rechtbank Amsterdam heeft dinsdag de vorderingen van evenementenorganisatie Free Your Mind in de zaak tegen TicketSwap afgewezen. De evenementenorganisatie had een rechtszaak aangespannen tegen TicketSwap omdat het platform gebruikers van de dienst zou misleiden. TicketSwap is een platform waarop particulieren hun gekochte festival- en concertkaarten kunnen doorverkopen.

13 november '23 (14:19)

Natuurlijk Rotterdam organiseert natuurcafé over de natuur in de winter

Ben jij een natuurliefhebber en houd je van een gezellig avondje kletsen met medenatuurliefhebbers? Dan organiseert Natuurlijk Rotterdam het perfecte evenement! Op vrijdag 24 november kunnen geïnteresseerden namelijk naar Het Energiehuis aan de Heindijk 350 in Rotterdam. KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert daar een natuurcafé. Dat meldt de Havenloods.