Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drie campings in Zeeland succesvol met verminderen watergebruik

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Drie campings in Zeeland succesvol met verminderen watergebruik
Door de veranderingen in het klimaat, gepaard met droogte en hitte, is het voor ondernemers zaak om te denken aam verduurzamen. Dat geldt ook voor campings Strandpark De Zeeuwse Kust (Noordwelle), Camping Weltevreden (Zoutelande) en Camping Olmenveld (Serooskerke). Zij hebben hun waterverbruik in kaart gebracht en zochten naar manieren om hier efficiënter mee om te gaan. Daar hebben de campings succes in geboekt. In totaal hebben de drie campings al meer dan 14.000.000 liter water bespaard, meldt Duurzaam Ondernemen.

Er komen veel (buitenlandse) toeristen naar Zeeland toe. Heel fijn voor de toerismesector, maar het zorgt ook voor extra druk op watervoorzieningen en -gebruik. Vooral in Zeeland, waar zoetwater schaars is, moet een oplossing worden gevonden voor het probleem. Daarom gingen de drie campings aan de slag om hun watergebruik te verminderen.

Drijfveer

Onder andere De Zeeuwse Kust is hiermee bezig geweest. Dit park heeft ambitieuze klimaatdoelen voor zichzelf opgesteld: het wil het meest duurzame vakantiepark van Nederland zijn. Op dit moment gebruikt de camping op jaarbasis zo’n 30.000 m3 drinkwater, dat uiteindelijk wordt doorgespoeld. In 2028 wil Strandpark De Zeeuwse Kust een vermindering van 50 procent. Om dit doel te halen wordt er water hergebruikt en wordt water efficiënter ingezet.

Zuiveringssysteem

Hoe zorg je er nou concreet voor dat je minder water verbruikt? Daar zijn verschillende technieken voor. Eén daarvan is het zuiveringssysteem dat Camping Weltevreden gebruikt, de Hydraloop Cascade. Biologisch en modulair op te bouwen. Een wereldprimeur, zowel de omvang als de toepassing op een recreatieterrein, waar je veel te maken hebt met piekmomenten.

Steun

Natuurlijk moet het comfort van de gasten niet of zo min mogelijk worden aangetast. Daarom ging HZ Kenniscentrum Kusttoerisme op onderzoek om te achterhalen of de gasten wat merken van de aanpassingen. Uit hun onderzoek komt naar voren dat het geen negatieve impact heeft op de ervaring van de gast en dat zij zelfs blij zijn dat de camping bezig is met verduurzamen.

14.000 m3 bespaard

De installaties bij de campings besparen 14.000 m3 water per jaar. Dat zijn zo’n vijf olympische zwembaden of bijna 120.000 gevulde badkuipen.

Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering van Provincie Zeeland middels het subsidietraject Zeeland in Stroomversnelling.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.

15 november '23 ( 9:43)

Kuipers en Depla gaan langs coffeeshop voor start wietproef

Over een maand gaat de wietproef in Tilburg en Breda van start. Daarom bezochten minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en burgemeester Depla dinsdag coffeeshop Het Paradijs in Breda. Volgens de minister is de proef van belang omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over de legale wietkweek. Dat meldt Omroep Brabant.

15 november '23 ( 8:41)

Evenementenbedrijf krijgt ongelijk van rechter in zaak TicketSwap

De rechtbank Amsterdam heeft dinsdag de vorderingen van evenementenorganisatie Free Your Mind in de zaak tegen TicketSwap afgewezen. De evenementenorganisatie had een rechtszaak aangespannen tegen TicketSwap omdat het platform gebruikers van de dienst zou misleiden. TicketSwap is een platform waarop particulieren hun gekochte festival- en concertkaarten kunnen doorverkopen.

13 november '23 (14:19)

Natuurlijk Rotterdam organiseert natuurcafé over de natuur in de winter

Ben jij een natuurliefhebber en houd je van een gezellig avondje kletsen met medenatuurliefhebbers? Dan organiseert Natuurlijk Rotterdam het perfecte evenement! Op vrijdag 24 november kunnen geïnteresseerden namelijk naar Het Energiehuis aan de Heindijk 350 in Rotterdam. KNNV Natuurlijk Rotterdam organiseert daar een natuurcafé. Dat meldt de Havenloods.