Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Internationale treinreizen niet altijd langer en duurder'

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Internationale treinreizen niet altijd langer en duurder
Veel mensen gaan graag op stedentrip. Daar nemen zij vaak het vliegtuig voor, ook als het gaat om een Europese reis. Vaak wordt dan als reden gegeven dat het zowel sneller als goedkoper is. Maar is dat altijd het geval? Dat heeft Milieu Centraal uitgezocht. De organisatie ondervroeg 500 Nederlanders over internationale reizen met de trein. Dit onderzoek legde een aantal misvattingen over reizen bloot, meldt Milieu Centraal.

Een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit onderzocht dertien bestemmingen en de prijs om hier naartoe te reizen per trein en vliegtuig. Alleen Londen bleek goedkoper te zijn met het vliegtuig, de andere twaalf bestemmingen zijn goedkoper te bereiken per trein. De perceptie van de reiskosten is echter anders, blijkt uit het onderzoek van Milieu Centraal. Ondanks deze misvatting is er wel bereidheid om de trein te nemen. Zo zegt een vijfde van de ondervraagden dat zij wel eens de trein nemen in plaats van het vliegtuig, meldt Milieu Centraal.

Reistijd korter

Reizen naar bestemmingen op meer dan 700 kilometer afstand zijn inderdaad sneller met het vliegtuig. Maar daarbinnen kun je net zo goed de trein nemen. Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal, stelt dat twee derde van de ondervraagden de reistijd van vliegen onderschat: “Mensen vergeten vaak de bijkomende tijd die gaat zitten in het inchecken, wachten bij de gate en reistijd van het vliegtuig van aankomst naar het centrum.” Deze factoren gelden niet bij treinreizen. “Voor Londen geldt bijvoorbeeld dat de totale reistijden per trein en vliegtuig dicht bij elkaar liggen en de trein zelfs vaak sneller is”, aldus Stolk.

Klimaat

De trein pakken voor een vakantie in Europa is god voor het klimaat: een vliegreis stoot ongeveer 10 tot 12 keer zoveel uit als een treinreis naar dezelfde bestemming. Op kleine reisafstanden is het verschil het grootst.

Een kleine 60 procent van de ondervraagden noemt het klimaat als reden om met de trein te reizen. Voor mensen onder de 40 jaar is dit percentage iets hoger, namelijk 66 procent. Ook redenen als sneller in het centrum zijn, meer comfort en minder gedoe spelen ook een rol.

Belemmering

“Naast misvattingen zijn er ook reële belemmeringen”, stelt Stolk. Zo zijn bestemmingen in Europa lastig te bereiken per trein. “Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat er te weinig passend aanbod is in treinroutes en -verbindingen en voor 60 procent van de ondervraagden is de prijs van treinreizen te hoog.” Volgens Stolk is het daarom nodig om hier verandering in te brengen.  

06 december '23 (13:48)

Nieuwe tegenslag voor Peter Gillis: vakantiepark Prinsenmeer moet per direct dicht

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel van Peter Gillis moet direct dicht. Alle vergunningen voor het park worden door de gemeente ingetrokken, omdat er ernstige vermoedens zijn dat Gillis die voor criminele doeleinden gebruikt. Dit betekent dat hij geen horeca-, milieu-, en exploitatievergunning meer heeft. Gasten en illegalen op het park moeten voor zaterdag weg zijn. Dit meldt NU.nl. 

06 december '23 ( 9:18)

TUI boekt recordomzet

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 (16:48)

'Sintspits' zorgt voor twee keer zoveel file in avondspits

De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

05 december '23 ( 9:05)

Emma Kok en André Rieu gaan ook volgend jaar samen op tournee

De 15-jarige Emma Kok gaat ook in 2024 op tournee met vioolvirtuoos André Rieu. De violist maakt dat maandag bekend op Instagram. Emma Kok maakte eerder dit jaar diepe indruk met haar vertolking van het Franstalige Voilà tijdens de Vrijthofconcerten van Rieu.

04 december '23 (11:50)

Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend

Weten jullie nog dat wij in april een oproep deden om de poep van jouw huisdieren te doneren aan DierenPark Amersfoort voor enzymonderzoek? De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Het onderzoek, een samenwerking van DierenPark Amersfoort en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), richtte zich op de enzymactiviteit in de uitwerpselen van zowel huisdieren als dieren die leven in de dierentuin. Uit de eerste resultaten blijkt dat er grote verschillen tussen de enzymactiviteit zijn. Dat meldt DierenPark Amersfoort.

04 december '23 ( 8:52)

Kwart Nederlanders geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.