Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse filmwereld kleurt teveel binnen lijntjes, meent Frank Lammers

Door ANP
schedule 6 min
location_on [xx]km
Frank Lammers in cafe
In de Nederlandse filmwereld wordt volgens Frank Lammers nog teveel binnen de lijntjes gekleurd, terwijl de voornamelijk Belgische producties Undercover en Ferry: De Serie laten zien dat mensen ook heel gelukkig kunnen worden van "lelijke en duistere dingen". Dat vertelt hij aan het ANP naar aanleiding van de prequel over zijn personage Ferry Bouman, die vrijdag op Netflix verschijnt.

"Er zit een andere basisgedachte achter", zegt Lammers over Nederland "Hier wordt er namelijk nog altijd vanuit gegaan dat het moet voldoen aan de vraag 'gaan mensen ernaar kijken?' En gek genoeg denken ze dan in negen van de tien gevallen dat dat gebeurt met een romantische komedie. Terwijl je ziet aan het succes van deze serie dat dat helemaal niet per se hoeft. Je kan ook lelijke, duistere dingen maken waar heel veel mensen heel gelukkig van worden."

Helaas zit die aanpak niet ons bloed, zegt hij ook. "Het is echt een cultureel verschil. Ik benoem het altijd als volgt: je hebt in België dEUS en wij hebben Frans Bauer", zegt hij verwijzend naar de Belgische rockband met een randje. "Dat is heel kort door de bocht, maar dat is wel een beetje wat het is. Niks ten nadele van Frans Bauer, hartstikke leuk. Maar die andere kant krijgt weinig kans om zich te ontwikkelen in Nederland. En dat is jammer."

Rooskleurig

Ook Elise Schaap, die in Ferry: De Serie weer Ferry's vrouw Daniëlle speelt, signaleert dat verschil. "Het is gewaagder, gedurfder", zegt ze over België. "En het begint allemaal bij een goed script. En ik heb het idee vanuit mijn ervaring, dat daar veel meer tijd overheen is gegaan, dat is helemaal af voordat je begint. En wat ik hier vaak heb meegemaakt, is van 'oh leuk we gaan met z'n allen een film maken', 'oh we gaan een serie doen' en dan zijn de dingen nog niet af. En dat zie je dan vaak terug."

"Maar ik zie het rooskleurig in hoor", zegt ze. "Ook door deze samenwerking. En je ziet steeds meer producties samenwerken met Nederlanders en Belgen. Ik mag nu ook weer naar België voor een productie. Dus misschien dat het zich lekker laat aansteken. We kunnen er absoluut wat van leren." "Het mag iets gewaagder hier, en er mag iets meer risico genomen worden", haakt Lammers aan. "Wat is er nou leuk aan binnen de lijntjes kleuren, dat is toch kut?"

Elise Schaap, op iets nettere toon: "En het is niet alleen maar k, u, t, want wat ze met Mocro Maffia hebben gedaan vind ik ook echt heel tof. Het is een uitzondering, maar laten we dat vooral niet vergeten." Lammers: "Ja, maar die hebben dat met heel veel moeite zelf uit de grond getrapt. En niet elk creatief mens kan dat, dat je ook nog ondernemer bent. Vanuit je hart moet je dingen maken, maar daar moet je dan wel de kans voor krijgen. En dat is nog niet zo."

06 december '23 (13:48)

Nieuwe tegenslag voor Peter Gillis: vakantiepark Prinsenmeer moet per direct dicht

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel van Peter Gillis moet direct dicht. Alle vergunningen voor het park worden door de gemeente ingetrokken, omdat er ernstige vermoedens zijn dat Gillis die voor criminele doeleinden gebruikt. Dit betekent dat hij geen horeca-, milieu-, en exploitatievergunning meer heeft. Gasten en illegalen op het park moeten voor zaterdag weg zijn. Dit meldt NU.nl. 

06 december '23 ( 9:18)

TUI boekt recordomzet

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 (16:48)

'Sintspits' zorgt voor twee keer zoveel file in avondspits

De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

05 december '23 ( 9:05)

Emma Kok en André Rieu gaan ook volgend jaar samen op tournee

De 15-jarige Emma Kok gaat ook in 2024 op tournee met vioolvirtuoos André Rieu. De violist maakt dat maandag bekend op Instagram. Emma Kok maakte eerder dit jaar diepe indruk met haar vertolking van het Franstalige Voilà tijdens de Vrijthofconcerten van Rieu.

04 december '23 (11:50)

Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend

Weten jullie nog dat wij in april een oproep deden om de poep van jouw huisdieren te doneren aan DierenPark Amersfoort voor enzymonderzoek? De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Het onderzoek, een samenwerking van DierenPark Amersfoort en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), richtte zich op de enzymactiviteit in de uitwerpselen van zowel huisdieren als dieren die leven in de dierentuin. Uit de eerste resultaten blijkt dat er grote verschillen tussen de enzymactiviteit zijn. Dat meldt DierenPark Amersfoort.

04 december '23 ( 8:52)

Kwart Nederlanders geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.