Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

John Blankenstein Foundation 'heel blij' met WatLaf-actie Lubach

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
John Blankenstein Foundation 'heel blij' met WatLaf-actie Lubach
De John Blankenstein Foundation, de organisatie die zich inzet voor acceptatie van lhbti'ers in het voetbal, is "blij, trots en vereerd" met de WatLaf-actie van De Avondshow van Arjen Lubach. Dat laat Karin Blankenstein namens de organisatie weten aan het ANP.

Lubach lanceerde de band als alternatief voor de OneLove-actie van de KNVB. Lubach noemde de bond "een stelletje lafbekken" omdat zij het dragen van de band niet meer aanmoedigen. Ruim 3200 mensen hebben inmiddels een WatLaf-aanvoerdersband gekocht.

"We waren heel verrast toen we hoorden van de actie", aldus Karin Blankenstein. "We juichen toe dat de KNVB in maart een heel antidiscriminatieplan gaat lanceren. Maar dit onderwerp, gays in de voetbalwereld, verdient echt meer extra aandacht. Er is nog steeds geen voetballer in Nederland uit de kast gekomen. Homo is onder scholieren nog steeds het meest gebruikte scheldwoord."

Moeilijker

Blankenstein stelt dat het onderwerp daardoor niet gaat leven bij mensen die er niet zelf mee te maken hebben. "Als er wordt gepraat over racistische spreekkoren, denkt nu iedereen aan Mendes Moreira die in tranen van het veld stapte. Zo'n beeld hebben we nog niet bij lhbti'ers in het voetbal. Sterker nog: het lijkt alleen maar moeilijker geworden om in dat opzicht jezelf te zijn op het voetbalveld."

De actie van Lubach loopt tot vrijdag. De opbrengsten van de WatLaf-actie gaan naar de John Blankenstein Foundation. De KNVB stelde in reactie op het initiatief van Lubach dat de gezamenlijke actie waarmee de KNVB clubs vraagt mee te doen is verhuisd naar de internationale dag tegen racisme en discriminatie op 21 maart. "Want dan kunnen we ons tegen alle vormen van discriminatie uitspreken, dus ook tegen racisme en antisemitisme", aldus een woordvoerder. Het was volgens de KNVB nooit de bedoeling dat spelers verplicht werden een OneLove-band te dragen.

06 december '23 (13:48)

Nieuwe tegenslag voor Peter Gillis: vakantiepark Prinsenmeer moet per direct dicht

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel van Peter Gillis moet direct dicht. Alle vergunningen voor het park worden door de gemeente ingetrokken, omdat er ernstige vermoedens zijn dat Gillis die voor criminele doeleinden gebruikt. Dit betekent dat hij geen horeca-, milieu-, en exploitatievergunning meer heeft. Gasten en illegalen op het park moeten voor zaterdag weg zijn. Dit meldt NU.nl. 

06 december '23 ( 9:18)

TUI boekt recordomzet

Reisconcern TUI heeft het afgelopen jaar een recordomzet geboekt. Na het einde van de coronacrisis profiteerde de Duitse vakantieaanbieder van de opleving van het toerisme. Dat zorgde na jaren van verliezen ook weer voor een nettowinst.

05 december '23 (16:48)

'Sintspits' zorgt voor twee keer zoveel file in avondspits

De avondspits is dinsdag al vroeg begonnen. De ANWB meldt rond 16.20 uur ruim 660 kilometer file, "ruim twee keer zoveel als normaal op dit tijdstip", aldus een woordvoerder van de ANWB.

05 december '23 ( 9:05)

Emma Kok en André Rieu gaan ook volgend jaar samen op tournee

De 15-jarige Emma Kok gaat ook in 2024 op tournee met vioolvirtuoos André Rieu. De violist maakt dat maandag bekend op Instagram. Emma Kok maakte eerder dit jaar diepe indruk met haar vertolking van het Franstalige Voilà tijdens de Vrijthofconcerten van Rieu.

04 december '23 (11:50)

Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend

Weten jullie nog dat wij in april een oproep deden om de poep van jouw huisdieren te doneren aan DierenPark Amersfoort voor enzymonderzoek? De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Het onderzoek, een samenwerking van DierenPark Amersfoort en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), richtte zich op de enzymactiviteit in de uitwerpselen van zowel huisdieren als dieren die leven in de dierentuin. Uit de eerste resultaten blijkt dat er grote verschillen tussen de enzymactiviteit zijn. Dat meldt DierenPark Amersfoort.

04 december '23 ( 8:52)

Kwart Nederlanders geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.