Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: Nederland blijft favoriete bestemming in herfstvakantie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
ANWB: Nederland blijft favoriete bestemming in herfstvakantie / Foto: "Borgertange Bos, Sellingen, Nederland May 27, 2022" door N.B.
Van de ANWB-leden gaat ruim een kwart op reis deze herfstvakantie. Dat is iets meer dan vorig jaar. Het merendeel viert vakantie in eigen land, populaire bestemmingen zijn Duitsland, Frankrijk en België. Dat blijkt uit een recente vakantiepeiling onder ruim 1.000 ANWB-leden. Vanwege hoge prijzen verwachten zij dit jaar meer geld uit te geven, meldt ANWB.

Nederland is voor bijna de helft (48 procent) van de respondenten de favoriete vakantiebestemming. Provincies Gelderland, Limburg en Drenthe staan daarbij in de top drie. Populaire buitenlandse vakantiebestemmingen zijn Duitslandd (16 procent), Frankrijk (11 procent) en België (8 procent). Waar vorig jaar veel gekozen werd voor een weekend of midweek, valt dit jaar de keuze op een volle week of langer. Verblijf in een hotel, een huisje of op de camping zijn het meest favoriet. Om op de vakantiebestemming te komen stapt 69 procent in de auto en 19 procent in het vliegtuig.

Hoge prijzen

De hoge prijzen hebben dit jaar voor een deel van de leden minder impact op de herfstvakantieplannen: vorig jaar gaf 20 procent aan te zoeken naar een goedkopere vakantie, dit jaar houdt nog maar 9 procent daar rekening mee. Bij een derde van de leden spelen stijgende prijzen wel een rol. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een ander type vakantie of matigen activiteiten tijdens de vakantie.

De helft van de leden geeft tijdens de herfstvakantie 50 tot 150 euro per dag, per persoon uit. Een groot deel van de leden is deze vakantie duurder uit ten opzichte van vorig jaar: de helft geeft 10 tot 50 euro meer uit, 20 procent zelfs 100 euro of meer.

Dagjes weg in eigen land

Van de thuisblijvers maakt 19 procent vooraf plannen voor een dagje uit. Zij gaan familie bezoeken, naar het bos of natuurgebied, uit eten, fietsen, wandelen, winkelen of naar een museum. Voor een dagje geeft twee derde van de leden maximaal 50 euro uit per persoon. Een kwart van de leden 50 tot 100 euro uit.

Top 5 ANWB-wandelroutes

Deze maand heeft de ANWB de top vijf wandelroutes op een rijtje gezet. Dit zijn:

-       Kastelenroute Vorden

-       Lekkerbekroute Kromme Rijn

-       Stadwandeling Den Bosch

-       Wandelen in Middeleeuwse sferen

-       Wandelen door het groene westen

04 december '23 (11:50)

Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend

Weten jullie nog dat wij in april een oproep deden om de poep van jouw huisdieren te doneren aan DierenPark Amersfoort voor enzymonderzoek? De eerste resultaten hiervan zijn bekend. Het onderzoek, een samenwerking van DierenPark Amersfoort en ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam), richtte zich op de enzymactiviteit in de uitwerpselen van zowel huisdieren als dieren die leven in de dierentuin. Uit de eerste resultaten blijkt dat er grote verschillen tussen de enzymactiviteit zijn. Dat meldt DierenPark Amersfoort.

04 december '23 ( 8:52)

Kwart Nederlanders geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.