Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: Nederland blijft favoriete bestemming in herfstvakantie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
ANWB: Nederland blijft favoriete bestemming in herfstvakantie / Foto: "Borgertange Bos, Sellingen, Nederland May 27, 2022" door N.B.
Van de ANWB-leden gaat ruim een kwart op reis deze herfstvakantie. Dat is iets meer dan vorig jaar. Het merendeel viert vakantie in eigen land, populaire bestemmingen zijn Duitsland, Frankrijk en België. Dat blijkt uit een recente vakantiepeiling onder ruim 1.000 ANWB-leden. Vanwege hoge prijzen verwachten zij dit jaar meer geld uit te geven, meldt ANWB.

Nederland is voor bijna de helft (48 procent) van de respondenten de favoriete vakantiebestemming. Provincies Gelderland, Limburg en Drenthe staan daarbij in de top drie. Populaire buitenlandse vakantiebestemmingen zijn Duitslandd (16 procent), Frankrijk (11 procent) en België (8 procent). Waar vorig jaar veel gekozen werd voor een weekend of midweek, valt dit jaar de keuze op een volle week of langer. Verblijf in een hotel, een huisje of op de camping zijn het meest favoriet. Om op de vakantiebestemming te komen stapt 69 procent in de auto en 19 procent in het vliegtuig.

Hoge prijzen

De hoge prijzen hebben dit jaar voor een deel van de leden minder impact op de herfstvakantieplannen: vorig jaar gaf 20 procent aan te zoeken naar een goedkopere vakantie, dit jaar houdt nog maar 9 procent daar rekening mee. Bij een derde van de leden spelen stijgende prijzen wel een rol. Zij kiezen bijvoorbeeld voor een ander type vakantie of matigen activiteiten tijdens de vakantie.

De helft van de leden geeft tijdens de herfstvakantie 50 tot 150 euro per dag, per persoon uit. Een groot deel van de leden is deze vakantie duurder uit ten opzichte van vorig jaar: de helft geeft 10 tot 50 euro meer uit, 20 procent zelfs 100 euro of meer.

Dagjes weg in eigen land

Van de thuisblijvers maakt 19 procent vooraf plannen voor een dagje uit. Zij gaan familie bezoeken, naar het bos of natuurgebied, uit eten, fietsen, wandelen, winkelen of naar een museum. Voor een dagje geeft twee derde van de leden maximaal 50 euro uit per persoon. Een kwart van de leden 50 tot 100 euro uit.

Top 5 ANWB-wandelroutes

Deze maand heeft de ANWB de top vijf wandelroutes op een rijtje gezet. Dit zijn:

-       Kastelenroute Vorden

-       Lekkerbekroute Kromme Rijn

-       Stadwandeling Den Bosch

-       Wandelen in Middeleeuwse sferen

-       Wandelen door het groene westen

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

17 juli '24 ( 8:43)

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli '24 (12:16)

Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

15 juli '24 (14:33)

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

10 juli '24 ( 9:18)

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.