Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij Internationale Theater Amsterdam

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Onderzoek mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij ITA
Het theatergezelschap Internationaal Theater Amsterdam (ITA) stelt een onafhankelijk onderzoek in naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat bevestigt een woordvoerder van het gezelschap na berichtgeving in de Volkskrant. Een kritisch bericht op Instagram van actrice Hélène Devos is de aanleiding voor het onderzoek.

Een week geleden plaatste Devos op Instagram een bericht waarin zij stelde na dertien jaar op te stappen bij het theater. Ze schreef getuige geweest te zijn van "ernstige mentale en fysieke mishandeling". Op de momenten waarop zij dit in de afgelopen jaren aangekaart zou hebben, werd ze naar eigen zeggen elke keer "agressief teruggedrongen". Intussen heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de actrice en de directie van het gezelschap en stapt Devos toch niet op. Ook werkt zij mee aan het onderzoek.

Het onafhankelijk onderzoek bij ITA wordt uitgevoerd door Verinorm, een onderzoeksbureau op het gebied van sociale veiligheid, criminaliteit en integriteit. Algemeen directeur Clayde Menso spreekt in De Volkskrant van "een persoonsgericht onderzoek op basis van gesprekken met betrokkenen, waarbij de focus ligt op de vraag: wat is er feitelijk gebeurd?".

Artistiek directeur Eline Arbo, die in deze functie sinds 1 september Ivo van Hove is opgevolgd, benadrukt in de krant dat ITA sociale veiligheid hoog in het vaandel heeft staan. Er zijn eerder al zijn diverse maatregelen ingevoerd, zoals externe vertrouwenspersonen en intimiteitscoördinatoren en een gedragscode 'ongewenste omgangsvormen'. Bij haar aantreden voegde Arbo daar onder mee een 'chef d'acteur' aan toe, een acteur die per productie als aanspreekpunt dient voor de cast. Ook checkt Arbo zelf halverwege een repetitieproces in om te vragen of er wat speelt.

Over Devos en haar bericht zegt directeur Menso in de krant "verrast" te zijn omdat er al langer gesprekken met haar zouden hebben gelopen. Hij stelt dat het daarom goed is "als het onderzoek ook ingaat op hoe wij als organisatie met die klachten zijn omgegaan."

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.

15 november '23 ( 9:43)

Kuipers en Depla gaan langs coffeeshop voor start wietproef

Over een maand gaat de wietproef in Tilburg en Breda van start. Daarom bezochten minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en burgemeester Depla dinsdag coffeeshop Het Paradijs in Breda. Volgens de minister is de proef van belang omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over de legale wietkweek. Dat meldt Omroep Brabant.