Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

E-learning voor Friese ondernemers om provincie toegankelijker te maken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
E-learning voor Friese ondernemers om provincie toegankelijker te maken
Friesland moet toegankelijker worden voor mensen met een beperking. Daarom lanceert programma Gastvrij Fryslân de speciale e-learning ‘Toegankelijke Fryslân’. De onlinetraining is in samenwerking met de Werkgroep Toegankelijkheid gemeente Leeuwarden en is gemaakt voor ondernemers in de culturele, recreatieve en toeristische sector. Het doel is om mensen met een beperking beter van dienst te zijn, meldt provincie Friesland.

De e-learning wordt gratis aangeboden via Trainingsplatform Fryslan. Voor ondernemers, studenten en baliemedewerkers uit bovengenoemde sectoren is het interessant om deze training te volgen. “In de training leer je hoe je gasten met uiteenlopende beperkingen beter van dienst kunt zijn”, vertelt Hilda Snippe, voorzitter van de Werkgroep Toegankelijkheid gemeente Leeuwarden. Zij is ervaringsdeskundige en adviseert meerdere organisaties en ondernemers. “De training helpt je om veelgemaakte fouten te voorkomen, zoals iemand met een visuele beperking ongevraagd helpen door hem of haar bij de arm te pakken.”

Inclusiviteit

Er zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Dat aantal wordt verwacht toe te nemen in de komende jaren. “Inclusiviteit is in de nieuwe plannen van de provincie opgenomen als één van de beginselen om toerisme in Friesland op een verantwoorde – dus slimme – manier te laten groeien”, aldus Geesje Duursma. “We vinden dat iedereen in zijn vrije tijd toegang moet hebben tot fijne activiteiten. Daarom hebben we als Friese gastvrijheidssector nu deze e-learning ontwikkeld: een mooie stap om meer toeristische locaties in onze provincie toegankelijker te maken voor meer gasten.”

Promoten

Er wordt inmiddels al meer actie ondernomen voor toegankelijkheid in de provincie. Er is onder andere een fotoshoot geweest met rolstoelgebruikers die Friesland ontdekken. Op de foto’s is onder meer zeilen op de Burgumermar, een museumbezoek en wandelen in Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden te zien. De beelden zijn te downloaden via de beeldbank van Merk Fryslân en vrij te gebruiken door bedrijven en instanties die toegankelijkheid toerisme in Friesland willen promoten.

Gastvrijheid

Merk Fryslân toont op haar website friesland.nl een aantal overnachtingsmogelijkheden, uitjes en restaurants die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, maar heeft zich voorgenomen ddde komende tijd verder te gaan met het verzamelen van toegankelijkheidsinformatie in haar database. “We weten dat er een grote groep mensen is die vraagt om een toegankelijkere provincie”, zegt Martin Cnossen, directeur van Merk Fryslan. “Wij willen daar ons best voor doen en handreikingen bieden om makkelijker onze provincie te bezoeken. Ook dat is waar gastvrijheid ten slotte voor staat.”

Week van de Toegankelijkheid

Van 2 tot 7 oktober is het de landelijke Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar is het thema ‘Toegankelijkheid loont!’ Friese recreatiebedrijven, sportclubs en culturele instellingen die iets speciaals te bieden hebben aan gasten met een beperking, kunnen hun aanbod voor deze week gratis aanmelden bij de website van de Week van de Toegankelijkheid.

Het provinciale programma Gastvrij Fryslan 2028 werkt aan een vitale en circulaire gastvrijheidssector, die bijdraagt aan brede welvaart. Daarom hebben overheid, onderwijs en culturele instellingen de handen ineen geslagen, om te verbinden, te versterken en te vernieuwen. Dat doen de instanties door samen aan zeven opgaven te werken: vitale waterrecreatie, dagrecreatieve netwerken, vitale logiesaccommodaties, toekomstbestendige banen, destinatiemanagement, toeristische data op orde en slimme groei.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.