Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Nederlanders boeken meer lastminute zonvakanties en betalen meer / Foto: Zoover
Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.

Deze cijfers blijken uit de Zoover Vakantiemonitor, een analyse van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Normaliter boeken Nederlanders hun zomervakantie aan het begin van het jaar. Door de onduidelijkheid over reizen tijdens de coronacrisis en de chaos op Schiphol vorig jaar, is dat moment verschoven. “Het boekgedrag is sindsdien veranderd. Mensen zijn wat afwachtender geworden en boeken niet meer in de periodes die we voorheen zagen”, zegt Sterre Hoek van Zoover. In de zomerperiode zag Zoover dat ruim de helft meer reizigers een last minute zonbestemming boekten dan in 2022.

Populairste vakantiebestemmingen

Dit jaar waren als vanouds Frankrijk en Nederland de populairste vakantiebestemmingen. Daar werd het meest op gezocht. De populairste zonbestemming die dit jaar geboekt werd, was Turkije met 45 procent van het aantal boekingen. Spanje (30 procent) stond op de tweede plaats, gevolgd door Griekenland (13 procent), Egypte (8 procent) en Portugal (3 procent). Dat is dezelfde top vijf als vorig jaar, alleen kiezen relatief meer reiziger voor Turkije en minder mensen voor Griekenland. Het best beoordeelde vakantieland in de reviews op Zoover was deze zomer Egypte, met een 9,55 als gemiddeld cijfer. Turkije (8,86) verdrong Portugal (8,55) van de tweede plaats. Curaçao staat net als vorig jaar derde.

Mensen gaven meer uit

De gemiddelde reissom die Nederlanders deze zomer uitgaven steeg van 1969 naar 2282 euro, een stijging van 313 euro. Vliegreizen naar Egypte stegen gemiddeld van 2955 naar 3434 euro, reizen Turkije van 3016 naar 3287 euro, reizen naar Spanje van 2387 naar 2540 euro en reizen naar Griekenland van 2416 naar 2551 euro. Dat Nederlanders relatief meer uitgeven aan een vakantie naar Turkije is volgens Hoek logisch te verklaren. “Dat zijn bijna allemaal all-inclusive vakanties. Daarvoor betalen mensen meer, maar dan hebben ze bijna geen extra kosten op hun bestemming”, legt ze uit.

Vertrekken vanaf Duitsland

De meeste all-inclusive reizen naar Turkije vertrekken vanaf luchthaven Düsseldorf. Dat verklaart waarom die Duitse luchthaven deze zomer populairder was dan Schiphol. Bijna 40 procent van de vakantiegangers vloog vanaf Düsseldorf en slechts 28 procent vanaf Schiphol. Vorig jaar ging 35 procent van de zonreizen via Schiphol en 30 procent via Düsseldorf. Dat terwijl er deze zomer geen sprak was van chaos in Amsterdam. Hoek: “Enerzijds is dat te verklaren door Turkije als populaire vakantiebestemming. Anderzijds door de goedkopere vluchten vanaf Düsseldorf. Mensen willen waarschijnlijk geen gedoe en kunnen vanaf Duitse luchthavens goedkoper vliegen. Zeker voor mensen die dicht bij de grens wonen is dat interessant.”

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.