Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien / Foto: "Hertenkamp" door Ciell
Kinderen in Assen doen hun uiterste best om het hertenkamp in de stad te behouden. Ook de Kinderraad heeft een oproep gedaan aan de politiek om het hertenkamp te laten staan. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ook haar steun betuigd aan de oproep. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Bijna alle partijen in de gemeenteraad in Assen stemden afgelopen donderdag voor een motie van de VVD waarin wordt opgeroepen om landelijk geluid te laten klinken voor het behoud van het hertenkamp. Alleen GroenLinks was tegen de motie.

De partijen willen dat het hertenkamp in Assen, tevens de oudste in Drenthe, niet weggaat. De indiener van de motie, Bert Homan van de VVD, stelt dat er veel mensen zijn die goede herinneringen hebben aan het hertenkamp. Het hertenkamp aan de Doctor Nassaulaan staat er al sinds 1841.

Veilig en verantwoordelijk

De dieren worden volgens de verschillende partijen op een veilige en verantwoordelijke wijze in het kamp gehouden. Ook is er nooit een ongeluk of incident in het park geweest. Het is een reactie op het besluit van minister Piet Adema (CU) van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij wil een uitsterfbeleid voor hertenkampen in Nederland instellen.

Dat zou hij hebben gedaan naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek waarbij is gekeken naar de gesteldheid van herten in gevangenschap. Uit dit onderzoek zou zijn gebleken dat herten niet goed reageren op een afgesloten omgeving. Daarom wordt het per 1 juli volgend jaar verboden om de dieren als hobby- of huisdier te houden. Het uitsterfbeleid zorgt ervoor dat de dieren in hertenkampen hun laatste dagen hier kunnen verblijven, maar dat er geen nieuwe herten in gevangenschap worden gehouden.

Dierenwelzijn

De enige partij die de motie niet steunde is GroenLinks. Zij scharen zich achter het onderzoek en raadslid Paul van der Kolk stelt dat het een lastig punt is. Ook vindt hij dat het welzijn van de dieren in het Assense hertenkamp niet voldoende op orde is. Liever kijkt hij samen met de Kinderraad naar manieren om het gebied een andere invulling te geven. “De dieren verdienen vrijheid zoals de natuur het heeft bedoeld”, aldus Van der Kolk. 

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.