Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem
De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

Met een palet- of onkruidmes op pad in de tuin en tegeltjes wippen. Hetty Ruiter van het Doelenplein heeft zelf geen tuin, maar maakt zich al jaren hard voor vergroening van de omgeving. Ze vertelt dat ze het nogal ‘stenerig’ vond toen ze in 2019 naar Haarlem kwam. Om te kijken of ze hier wat tegen mocht doen ging ze in gesprek met de VvE. “Dat was goed, als ik het zelf maar regelde”, zegt ze. Het begon bij het aanpoten van een nieuwe boom in een oude boomspiegel. Aangevuld met plantjes zag het er al direct een stuk vrolijker uit. Hetty besloot het hier niet bij te laten: ze richtte een groenclubje op om andere buurtbewoners mee te nemen in haar idee. En met succes. “Inmiddels hebben we hier in de buurt al verschillende groenstroken en geveltuinen aangelegd en boomspiegels gevuld.” De gemeente helpt hen hierbij met een financiële bijdrage.

Groenere stad

Het klimaat verandert. De gevolgen hiervan worden steeds meer merkbaar. Daarnaast krijgen we ook te maken met extremere weersomstandigheden, zoals extreme droogte of juist heftige neerslag. Om de natuur in de stad hier zo goed mogelijk op voor te bereiden kan de druk worden verzacht.

Want: minder tegels en meer groen in een stad helpen om de wateroverlast tegen te gaan tijdens hevige neerslag. Door minder tegels in de tuin te hebben kan het regenwater makkelijke de grond in zakken en is er ook nog eens meer plek voor planten om te groeien.

Tegelwipactiedag

Haarlemmers kunnen op zaterdag 23 september op verschillende locaites hun tuintegels inleveren in ruil voor planten en zand. Dit telt ook mee voor de nationale wedstrijd NK Tegelwippen. Alle tegels die op deze dag worden afgeleverd tellen mee voor de gemeente in het eindklassement van het NK Tegelwippen.

Voor meer informatie kun je de website van de gemeente raadplegen. 

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.

15 november '23 ( 9:43)

Kuipers en Depla gaan langs coffeeshop voor start wietproef

Over een maand gaat de wietproef in Tilburg en Breda van start. Daarom bezochten minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en burgemeester Depla dinsdag coffeeshop Het Paradijs in Breda. Volgens de minister is de proef van belang omdat er nog veel onduidelijkheden zijn over de legale wietkweek. Dat meldt Omroep Brabant.