Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door zilte zeewind brokkelt de muur van Vredeskerkje in Bergen aan Zee af

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Door zilte zeewind brokkelt de muur Vredeskerkje in Bergen aan Zee af
De bakstenen muren van het uit 1918 stammende Vredeskerkje in Bergen aan Zee als gevolg van erosie ernstig aangetast. Door de zoute zeewind brokkelen de buitenlaag en de voegen steeds verder af. De kosten van het herstel bedragen ongeveer 275.000 euro. Een substantieel deel van dit bedrag kan naar verwachting worden gedekt uit bijdragen van onder meer de provincie Noord-Holland, de Vriendenstichting, diverse fondsen en uit reeds ontvangen donaties. Een deze week gestarte sponsor- en publieksactie moet nog eens 90.000 euro opleveren, meldt stichting MAD.

Het kerkje werd in het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog gebouwd op initiatief van Marie Amalia Dorothea van Reenen-Völter, echtgenote van de burgemeester van Bergen. zij noemde het ‘een kerkje voor allen, een Vredeskerkje’. Het is niet gekoppeld aan en geloofsovertuiging of kerkelijke gemeenschap. Het beheer is in handen van stichting MAD (voorletter van de stichtster). Het enige kerkgebouw in Nederland met een rieten dak ligt in een duinvallei aan de rand van Bergen aan Zee en wordt veel gebruikt voor onder meer culturele manifestaties, trouwerijen en uitvaarten.

Internationaal vermaarde muurpathologie

De Stichting Mad raadpleegde de internationale vermaarde, door Monumentenwacht Noord-Holland aanbevolen muurpathologe dr. Josepha Kempl. Zij adviseerde om de stenen uit het buitenblad van de noord-, west- en zuidzijde te vervangen door 14.300 nieuw te bakken exemplaren. Die moeten – net als de voegmortel – op basis van een specifieke receptuur bestand zijn tegen vocht en zout. Er is niet voor gebruikte stenen gekozen omdat het praktisch onmogelijk blijkt om aan ruim 14.000 oude stenen van de juiste kwaliteit, kleur, hardheid en afmetingen te komen.

Tekeningen

Bedrijven en particulieren kunnen symbolisch hun steentje bijdragen aan de restauratie (20 euro per steen). De bekende tekenaar Eric Coolen maakte exclusief voor Stichting MAD belangloos een dag- en nachttekening van het Vredeskerkje. Bij afname van minimaal 25 stenen (500 euro) krijgt men één gesigneerde versie cadeau en bij afname vanaf 50 stenen (1.000 euro) beide versies. Uiteraard zijn kleinere en grotere bijdragen ook welkom. Ga voor meer informatie naar https://vredeskerkje.nl/steun-ons/.  

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.