Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politie: 80 procent van festivalgangers onder invloed

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Politie: 80 procent van festivalgangers onder invloed
Dat drugsgebruik voorkomt op festivals is voor velen geen onbekend fenomeen. Wel ontstaan er steeds meer zorgen over de toename van drugsgebruik. Het Openbaar Ministerie in Noord-Brabant spreekt over ‘zeer verontrustende signalen’. Er wordt een toename gesignaleerd van het mixen van drugs. Een bezorgde festivalorganisator stelt dat zij meer drugsmisbruik opmerken en dat er meer ongevallen zijn rondom drugs zoals ketamine en GHB, meldt Brabants Dagblad.

Tijdens het festivalseizoen zijn er meerdere festivalgangers overleden, bij het festival Decibel Outdoor en bij Awakenings in Hilvarenbeek. Een toxologisch onderzoek naar de doodsoorzaken wordt uitgevoerd, maar bij het ongeval in Hilvarenbeek wordt gedacht aan ‘intoxicatie door drugs’. Dat melden burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek.

80 procent onder invloed

In een van de vele overheidsdocumenten over de veiligheid op festivals vermeld de politie dat zij hebben geconstateerd dat zo’n 80 procent van de festivalgangers onder invloed is. Gemeenten eisen dan ook al dat grotere festivals medische posten hebben waar ook verpleegkundigen en anesthesiologen aanwezig zijn.

Normalisering drugsgebruik

In de festivalcultuur wordt drugsgebruik steeds verder genormaliseerd, merkt bijzonder hoogleraar ondermijning Pieter Tops. Hij denkt ook dat deze normalisering moeilijk terug te draaien is en noemt het ‘een hele serieuze en zware problematiek’. Tops stelt dat een mogelijk oorzaak van het probleem de straffeloosheid van drugsgebruik in Nederland.

Op 6 juli werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waardoor drugsgebruik op festival strenger kan worden aangepakt. Uiteindelijk is dat wel afhankelijk van de beschikbare menskracht bij de politie.

De burgemeester van Hilvarenbeek, Evert Weys, wil een grondige aanpak van het probleem. Zo vindt hij dat de rijksoverheid meer geld moet steken in de bestrijding van drugscriminelen en stelt hij dat er meer politiemedewerkers nodig zijn.

Meeste xtc-gebruik van Europa

In de Nationale Drugsmonitor staat dat Nederland verreweg het vaakst xtc gebruikt, voornamelijk in nachtclubs en bij festivals. Echter ontbreken totaalcijfers over het drugsgebruik in Nederland. Wel concludeerde het Trimbos Instituut in het Grote Uitgaansonderzoek (2020) dat de kans dat iemand drugs gebruikt toeneemt naarmate deze persoon ook vaker een festival bezoekt. 

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.

20 september '23 (10:14)

Ondernemers roepen kabinet op juiste maatregelen te nemen

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed om te zien dat het demissionaire kabinet in zijn prinsjesdagplannen de lasten voor ondernemers niet zwaar verhoogt. Daarbij wijzen ze op de ondernemers van wie de winstgevendheid onder druk staat. Wel is het volgens de organisaties belangrijk de juiste maatregelen te nemen. "Het opnieuw stevig verhogen van onder andere het minimumloon klinkt sympathiek, maar mensen houden daar relatief weinig van over."

19 september '23 (15:15)

Petitie 3FM voor ESF-nominatie Joost Klein heeft al 10.000 krabbels gescoord

Als het aan NPO 3FM en duizenden luisteraars ligt, gaat rapper en youtuber Joost Klein volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival (ESF) in Zweden. De zender startte vorige week woensdag een petitie om Klein naar Stockholm te krijgen en dinsdag werd bekend dat inmiddels al meer dan 10.000 mensen hiervoor hebben getekend.

19 september '23 (12:20)

Gemeente Lelystad wil Bataviastad uitbreiden met hotel, attracties en survivalpark

Straks wordt het meer dan alleen maar shoppen in Bataviastad in Lelystad. De gemeente heeft details vrijgegeven over de plannen voor Bataviastad. Zo komen er onder meer een hotel, pretparkattracties en een survivalpark. Dat meldt de gemeente Lelystad.

19 september '23 (10:58)

Touroperator TUI ziet ondanks inflatie sterke vraag naar reizen in wintermaanden

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

19 september '23 ( 9:13)

De Griezels van Roald Dahl in 2025 als animatiefilm te zien op Netflix

Van het boek De Griezels van schrijver Roald Dahl komt in 2025 een animatiefilm op Netflix uit. Het is de eerste animatiefilm van een van de boeken van Dahl op Netflix. In 2021 kreeg de streamingdienst de rechten van de werken van de Britse schrijver in handen.

18 september '23 (11:15)

Arnhem heeft volgend jaar geen ruimte voor cruiseschepen

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

18 september '23 ( 9:53)

Pete Philly & Perquisite gaan nieuw album uitbrengen

Het Nederlandse muziekduo Pete Philly & Perquisite komt met een nieuw album. Dat vertelden de twee muzikanten zondag bij Renze Op Zondag. Op 17 november geeft het duo, dat in 2009 uit elkaar ging, een reünieconcert in AFAS Live in Amsterdam.

15 september '23 (15:00)

Breda en Tilburg eerste plaatsen die legale cannabis verkopen

Het veelbesproken wietexperiment gaat op 15 december na jaren van voorbereiding echt beginnen. De proef waarbij legale telers wiet zullen leveren aan coffeeshops, werd meerdere keren uitgesteld. Het gaat in december eerst om de aanloopfase, schrijven de demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.