Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politie: 80 procent van festivalgangers onder invloed

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Politie: 80 procent van festivalgangers onder invloed
Dat drugsgebruik voorkomt op festivals is voor velen geen onbekend fenomeen. Wel ontstaan er steeds meer zorgen over de toename van drugsgebruik. Het Openbaar Ministerie in Noord-Brabant spreekt over ‘zeer verontrustende signalen’. Er wordt een toename gesignaleerd van het mixen van drugs. Een bezorgde festivalorganisator stelt dat zij meer drugsmisbruik opmerken en dat er meer ongevallen zijn rondom drugs zoals ketamine en GHB, meldt Brabants Dagblad.

Tijdens het festivalseizoen zijn er meerdere festivalgangers overleden, bij het festival Decibel Outdoor en bij Awakenings in Hilvarenbeek. Een toxologisch onderzoek naar de doodsoorzaken wordt uitgevoerd, maar bij het ongeval in Hilvarenbeek wordt gedacht aan ‘intoxicatie door drugs’. Dat melden burgemeester en wethouders van Hilvarenbeek.

80 procent onder invloed

In een van de vele overheidsdocumenten over de veiligheid op festivals vermeld de politie dat zij hebben geconstateerd dat zo’n 80 procent van de festivalgangers onder invloed is. Gemeenten eisen dan ook al dat grotere festivals medische posten hebben waar ook verpleegkundigen en anesthesiologen aanwezig zijn.

Normalisering drugsgebruik

In de festivalcultuur wordt drugsgebruik steeds verder genormaliseerd, merkt bijzonder hoogleraar ondermijning Pieter Tops. Hij denkt ook dat deze normalisering moeilijk terug te draaien is en noemt het ‘een hele serieuze en zware problematiek’. Tops stelt dat een mogelijk oorzaak van het probleem de straffeloosheid van drugsgebruik in Nederland.

Op 6 juli werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen waardoor drugsgebruik op festival strenger kan worden aangepakt. Uiteindelijk is dat wel afhankelijk van de beschikbare menskracht bij de politie.

De burgemeester van Hilvarenbeek, Evert Weys, wil een grondige aanpak van het probleem. Zo vindt hij dat de rijksoverheid meer geld moet steken in de bestrijding van drugscriminelen en stelt hij dat er meer politiemedewerkers nodig zijn.

Meeste xtc-gebruik van Europa

In de Nationale Drugsmonitor staat dat Nederland verreweg het vaakst xtc gebruikt, voornamelijk in nachtclubs en bij festivals. Echter ontbreken totaalcijfers over het drugsgebruik in Nederland. Wel concludeerde het Trimbos Instituut in het Grote Uitgaansonderzoek (2020) dat de kans dat iemand drugs gebruikt toeneemt naarmate deze persoon ook vaker een festival bezoekt. 

27 mei '24 (12:13)

Provincie Overijssel maakt zich klaar voor flinke groei toerisme

Het gaat goed met het toerisme en recreatie in de provincie Overijssel. De sector, met 48.000 werkende mensen, kent een sterk herstel na de coronapandemie. Overijssel blijkt een populaire bestemming. Afwisselende landschappen, prachtige natuur en historische dorpen en steden zijn voor mensen de reden om naar de provincie te reizen. Ook zijn er relatief veel hoogwaardige campings. De verwachting is daarom dat steeds meer mensen Overijssel weten te vinden. In 2030 is er mogelijk sprake van 1 miljoen overnachtingen. In totaal zijn het er dan 10 miljoen, meldt de provincie.

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.