Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw Dierentuin cao bekend: loonstijging van 12 procent

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nieuw Dierentuin cao bekend / Foto: Ouwehands Dierenpark
De nieuwe coa voor Dierentuinen 2023-2024 is bekend. FNV Recreatie heeft met een ruime meerderheid ingestemd met het voorstel waarin medewerkers eerder dan gepland financieel tegemoet worden gekomen, meldt FNV Recreatie.

Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie/Dierentuinen: “De afgelopen periode hebben we overleg met de werkgevers gehad om tot een nieuw cao te komen. Wij hebben ons hard gemaakt voor een flinke loonsverhoging, omdat dit nodig is voor de medewerkers in de dierentuinen. De loonsverhoging van in totaal zo’n 12 procent is in lijn met verhogingen in vergelijkbare sectoren en FNV Recreatie vindt dit een redelijk resultaat.”

Om alle belangrijke afspraken op een rij te zetten:

Looptijd

De Dierentuin cao 2023-2034 wordt verlengd tot en met december 2024

Loonontwikkelingen per 1 oktober 2023

Door de stijgingen van het wettelijk minimumloon per 1 januari (met een fors percentage van 10,15 procent) en ook nog eens per 1 juli 2023 (met 3,12 procent) is het loon van medewerkers die het wettelijk minimumloon verdienen per die dag gestegen. Alle medewerkers die meer verdienen dan het wettelijk minimumloon hebben hier geen profijt van gehad. Sociale partners hebben afgesproken in de nieuwe cao de cao-basis- en eindlonen per 1 oktober met een percentage van 3,12 procent aan te passen.

Een verdubbeling van verhogingen kan niet plaatsvinden, wat inhoudt dat iedereen die afgelopen juli de verhoging van 3,12 procent al heeft gehad niet nog een keer een aanspraak kan maken op de verhoging van 1 oktober. Wel staat het werkgevers vrij om eventueel in 2023 eerder toegekende loonsverhogingen (buiten de cao om) te verrekenen, met een maximum van 3,12 procent.

Loonontwikkeling per 1 januari 2024

Het wettelijk minimumloon stijgt ook flink per 1 januari 2024. Enerzijds omdat op dat moment het wettelijk minimumloon opnieuw regulier wordt verhoogd, maar anderzijds ook omdat dit bedrag voortaan wordt afgeleid van een 36-urige werkweek in plaats van een 38-urige werkweek. Deze technische aanpassing leidt tot een eenmalige verhoging van 5,5 procent. In totaal leidt dit tot een stijging van ongeveer 8,5 procent van het wettelijk minimumloon.

Niet vakkracht

Vooruitlopend op komende veranderingen in de arbeidswetgeving wordt de definitie van ‘niet-vakkracht’ aangevuld met scholieren en studenten. Zij vallen in de hiervoor bedoelde loongroep.

De nieuwe cao teksten zijn nog niet beschikbaar. 

28 mei '24 ( 8:42)

Frank van der Lende krijgt avondshow op Radio Veronica

Frank van der Lende krijgt een nieuw programma op Radio Veronica. De radio-dj gaat vanaf komende maandag de avondshow Frank tot Laat maken. Het programma is iedere week te horen van maandag tot en met donderdag tussen 21.00 en 00.00 uur.

27 mei '24 (12:13)

Provincie Overijssel maakt zich klaar voor flinke groei toerisme

Het gaat goed met het toerisme en recreatie in de provincie Overijssel. De sector, met 48.000 werkende mensen, kent een sterk herstel na de coronapandemie. Overijssel blijkt een populaire bestemming. Afwisselende landschappen, prachtige natuur en historische dorpen en steden zijn voor mensen de reden om naar de provincie te reizen. Ook zijn er relatief veel hoogwaardige campings. De verwachting is daarom dat steeds meer mensen Overijssel weten te vinden. In 2030 is er mogelijk sprake van 1 miljoen overnachtingen. In totaal zijn het er dan 10 miljoen, meldt de provincie.

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.