Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nieuw Dierentuin cao bekend: loonstijging van 12 procent

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Nieuw Dierentuin cao bekend / Foto: Ouwehands Dierenpark
De nieuwe coa voor Dierentuinen 2023-2024 is bekend. FNV Recreatie heeft met een ruime meerderheid ingestemd met het voorstel waarin medewerkers eerder dan gepland financieel tegemoet worden gekomen, meldt FNV Recreatie.

Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie/Dierentuinen: “De afgelopen periode hebben we overleg met de werkgevers gehad om tot een nieuw cao te komen. Wij hebben ons hard gemaakt voor een flinke loonsverhoging, omdat dit nodig is voor de medewerkers in de dierentuinen. De loonsverhoging van in totaal zo’n 12 procent is in lijn met verhogingen in vergelijkbare sectoren en FNV Recreatie vindt dit een redelijk resultaat.”

Om alle belangrijke afspraken op een rij te zetten:

Looptijd

De Dierentuin cao 2023-2034 wordt verlengd tot en met december 2024

Loonontwikkelingen per 1 oktober 2023

Door de stijgingen van het wettelijk minimumloon per 1 januari (met een fors percentage van 10,15 procent) en ook nog eens per 1 juli 2023 (met 3,12 procent) is het loon van medewerkers die het wettelijk minimumloon verdienen per die dag gestegen. Alle medewerkers die meer verdienen dan het wettelijk minimumloon hebben hier geen profijt van gehad. Sociale partners hebben afgesproken in de nieuwe cao de cao-basis- en eindlonen per 1 oktober met een percentage van 3,12 procent aan te passen.

Een verdubbeling van verhogingen kan niet plaatsvinden, wat inhoudt dat iedereen die afgelopen juli de verhoging van 3,12 procent al heeft gehad niet nog een keer een aanspraak kan maken op de verhoging van 1 oktober. Wel staat het werkgevers vrij om eventueel in 2023 eerder toegekende loonsverhogingen (buiten de cao om) te verrekenen, met een maximum van 3,12 procent.

Loonontwikkeling per 1 januari 2024

Het wettelijk minimumloon stijgt ook flink per 1 januari 2024. Enerzijds omdat op dat moment het wettelijk minimumloon opnieuw regulier wordt verhoogd, maar anderzijds ook omdat dit bedrag voortaan wordt afgeleid van een 36-urige werkweek in plaats van een 38-urige werkweek. Deze technische aanpassing leidt tot een eenmalige verhoging van 5,5 procent. In totaal leidt dit tot een stijging van ongeveer 8,5 procent van het wettelijk minimumloon.

Niet vakkracht

Vooruitlopend op komende veranderingen in de arbeidswetgeving wordt de definitie van ‘niet-vakkracht’ aangevuld met scholieren en studenten. Zij vallen in de hiervoor bedoelde loongroep.

De nieuwe cao teksten zijn nog niet beschikbaar. 

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.

25 september '23 ( 9:29)

NBTC: flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland verwacht

Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

22 september '23 (15:23)

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met vijf tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

22 september '23 (11:22)

Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien

Kinderen in Assen doen hun uiterste best om het hertenkamp in de stad te behouden. Ook de Kinderraad heeft een oproep gedaan aan de politiek om het hertenkamp te laten staan. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ook haar steun betuigd aan de oproep. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

22 september '23 ( 8:50)

Radiozenders NPO kampten met onlinestoring, inmiddels verholpen

De radiozenders van de NPO kampen vrijdagochtend met een onlinestoring. Dat heeft een woordvoerder van de Publieke Omroep bevestigd.

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.