Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bezorgde christenen houden klimaatviering voor A12-protest

Door ANP
schedule 3 min
Bezorgde christenen houden klimaatviering voor A12-protest
Voorafgaand aan het klimaatprotest van Extinction Rebellion op de A12 houden twee christelijke organisaties zaterdag een klimaatviering in Den Haag. Tijdens de dienst wordt stilgestaan bij "de ontwrichtende gevolgen van onze levensstijl op de schepping", laten Micha Nederland en GroeneKerken weten. Ze rekenen op honderden bezoekers.

De viering in de Christus Triumfatorkerk is onder meer "voor christenen die niet op de A12 willen zitten, maar die de klimaatcrisis wel superurgent vinden", legt voorzitter IJmert Muilwijk van Micha Nederland uit in een verklaring. Dominee Jeroen Sytsma gaat voor tijdens de bijeenkomst. Hij hoopt op "een moment van herkenning en bemoediging voor iedereen die voelt dat je de huidige klimaatcrisis niet in je eentje kunt dragen". Verder worden liederen gezongen en is er "ruimte voor het gedenken van klimaatschade wereldwijd".

Actiegroep XR is van plan om vanaf zaterdag het stuk van de A12 dat door Den Haag loopt weer te gaan blokkeren, ditmaal dagelijks en voor onbepaalde tijd. De activisten eisen dat de overheid een einde maakt aan alle fossiele subsidies, omdat die het gebruik van fossiele brandstoffen in de hand werken en zodoende bijdragen aan klimaatverandering. Burgemeester Jan van Zanen wil de voorgenomen blokkade niet toestaan. Hij vindt deze vorm van protest "zorgelijk en onacceptabel". Volgens de betogers zelf is het een logische plek. Zowel de tijdelijke Tweede Kamer als het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liggen pal naast de weg.

Een stukje verderop aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov wordt zondag ook een 'supportdemonstratie' gehouden. In tegenstelling tot de A12-blokkade zelf is die gewoon toegestaan.

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.

20 september '23 (10:14)

Ondernemers roepen kabinet op juiste maatregelen te nemen

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed om te zien dat het demissionaire kabinet in zijn prinsjesdagplannen de lasten voor ondernemers niet zwaar verhoogt. Daarbij wijzen ze op de ondernemers van wie de winstgevendheid onder druk staat. Wel is het volgens de organisaties belangrijk de juiste maatregelen te nemen. "Het opnieuw stevig verhogen van onder andere het minimumloon klinkt sympathiek, maar mensen houden daar relatief weinig van over."

19 september '23 (15:15)

Petitie 3FM voor ESF-nominatie Joost Klein heeft al 10.000 krabbels gescoord

Als het aan NPO 3FM en duizenden luisteraars ligt, gaat rapper en youtuber Joost Klein volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival (ESF) in Zweden. De zender startte vorige week woensdag een petitie om Klein naar Stockholm te krijgen en dinsdag werd bekend dat inmiddels al meer dan 10.000 mensen hiervoor hebben getekend.

19 september '23 (12:20)

Gemeente Lelystad wil Bataviastad uitbreiden met hotel, attracties en survivalpark

Straks wordt het meer dan alleen maar shoppen in Bataviastad in Lelystad. De gemeente heeft details vrijgegeven over de plannen voor Bataviastad. Zo komen er onder meer een hotel, pretparkattracties en een survivalpark. Dat meldt de gemeente Lelystad.

19 september '23 (10:58)

Touroperator TUI ziet ondanks inflatie sterke vraag naar reizen in wintermaanden

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

19 september '23 ( 9:13)

De Griezels van Roald Dahl in 2025 als animatiefilm te zien op Netflix

Van het boek De Griezels van schrijver Roald Dahl komt in 2025 een animatiefilm op Netflix uit. Het is de eerste animatiefilm van een van de boeken van Dahl op Netflix. In 2021 kreeg de streamingdienst de rechten van de werken van de Britse schrijver in handen.

18 september '23 (11:15)

Arnhem heeft volgend jaar geen ruimte voor cruiseschepen

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

18 september '23 ( 9:53)

Pete Philly & Perquisite gaan nieuw album uitbrengen

Het Nederlandse muziekduo Pete Philly & Perquisite komt met een nieuw album. Dat vertelden de twee muzikanten zondag bij Renze Op Zondag. Op 17 november geeft het duo, dat in 2009 uit elkaar ging, een reünieconcert in AFAS Live in Amsterdam.

15 september '23 (15:00)

Breda en Tilburg eerste plaatsen die legale cannabis verkopen

Het veelbesproken wietexperiment gaat op 15 december na jaren van voorbereiding echt beginnen. De proef waarbij legale telers wiet zullen leveren aan coffeeshops, werd meerdere keren uitgesteld. Het gaat in december eerst om de aanloopfase, schrijven de demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.