Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vrijwilligers halen ruim 6000 kilo afval en 27.854 peuken van strand

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Vrijwilligers halen ruim 6000 kilo afval en 27.854 peuken van strand
Ruim 1800 vrijwilligers hebben de afgelopen vijftien dagen in totaal 6081 kilo afval opgeruimd van de Nederlandse stranden. Ook haalden ze duizenden peuken van de stranden; 27.854 vonden ze er langs de kust van Schiermonnikoog tot en met Cadzand. Dat meldt de Stichting De Noordzee, de initiator van de Boskalis Beach Cleanup Tour.

Vorig jaar ruimden mensen tijdens die actie ruim 4400 kilo afval op. Ze vonden toen wel veel meer peuken: 86.954. Dat het er nu minder zijn, schrijft de stichting toe aan het slechte weer. Daardoor "waren er minder strandbezoekers en daardoor minder peuken op het strand". Directeur Wytske Postma stelt dat nog steeds "te veel mensen het strand helaas als asbak" gebruiken. "Een peuk kan wel 1000 liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen." De stichting wil rookvrije stranden om peukenafval tegen te gaan.

Het meeste afval werd dit jaar opgeraapt van het strand van Zandvoort: 929 kilo. Daar lagen ook de meeste sigarettenpeuken: 6366. Bijzondere vondsten werden gedaan op onder meer Schiermonnikoog: een fles sterke drank uit Belarus. Op Texel lagen theezakjes uit Myanmar en reinigingsmiddel uit Vietnam. En bij Petten en Scheveningen lag een verpakking van mayonaise van een bedrijf dat in 1985 werd opgeheven. "Dit afval moet dus meer dan 38 jaar oud zijn", stelt de stichting.

Mensen vonden ook nog een gevlochten plastic mand, die volgens de stichting van het containerschip MSC Zoe af is gekomen. Van dat schip sloegen in 2019 tijdens een storm 342 containers van boord, met grote milieuschade als gevolg.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.

03 mei '24 (12:06)

‘Dagrecreatie getroffen door mogelijke btw-verhoging op logies’

Volgens HISWA-RECRON kleven er nadelen aan het verhogen van de btw op logies. Zo leidt het minder gasten, overnachtingen en brutowinst bij aangesloten groepsaccommodaties en vakantieparken van HISWA-RECRON. Ook bezoekers van dagrecreatieve bedrijven worden getroffen door een btw-verhoging op logies, meldt de belangenorganisatie.

03 mei '24 ( 9:12)

Pete Philly & Perquisite brengt na zestien jaar nieuw album uit

Hiphopformatie Pete Philly & Perquisite brengt vrijdag na zestien jaar een nieuw album uit. Hoewel de twee artiesten elkaar nooit echt uit het oog verloren, voelde het goed om na al die jaren weer samen muziek te maken. "We vroegen ons af: wat gebeurt er als we opnieuw samen de studio in gaan? Wat komt er dan uit? Voor we het wisten zaten we al op zeven nummers en dachten we: waarom stoppen als de flow zo goed voelt? Laten we een heel album maken!", vertellen de muzikanten in gesprek met het ANP.

01 mei '24 (12:02)

NPO met juristen in gesprek over situatie rond documentaire PowNed

De NPO is met haar juridische afdeling aan het kijken wat er nu gebeurt rond de documentaire PowNed of View: De Prikpen. Dat laat een woordvoerder woensdag aan het ANP weten. "De journalistieke vrijheid is een groot goed", meldt de NPO in een verklaring. "We hebben PowNed onze ondersteuning aangeboden."