Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootste Pasar Malam in Dordrecht heeft meer subsidie nodig om te overleven

Door Marian van Reesch
schedule 4 min
location_on [xx]km
Grootste avondmarkt Pasar Malam Dordrecht heeft meer subsidie nodig om te overleven
De organisatoren achter de Pasar Malam in Dordrecht maken zich zorgen over de toekomst. Het is mogelijk dat het evenement uiteindelijk verdwijnt zonder een hogere subsidie van de gemeente, vertelt organisator Cola Bleeker van Istimewa Events. Dit meldt Rijnmond.

De tiende editie van de Aziatische markt was deze week weer druk bezocht. Duizenden bezoekers kwamen af op de geuren van Indisch eten op de grootste avondmarkt van Nederland. Organisatie Istimewa verzorgt al tien jaar lang de Pasar Malam in Dordrecht en wordt elk jaar bezocht door mensen vanuit het hele land. Maar ook Istimewa ondervond de gevolgen van de coronapandemie. Oprichter Marcel Neervoort van Istimewa Events gelooft dat een hogere subsidie nodig is om het evenement toegankelijk te houden. Anders moet de huur voor kraamhouders omhoog, wat weer doorberekent wordt bij de bezoekers. 

Subsidie status

“Ieder evenement moet een aanvraag doen voor subsidie bij de gemeente. Momenteel vallen wij onder de B-status, daaronder vallen bijvoorbeeld kleinere foodtruckfestivals.”

Volgens Neervoort zijn ze deze status voorbijgegaan: “Vorig jaar hadden wij 74.000 bezoekers, dus zijn we aan het kijken of we een subsidie kunnen krijgen die past bij een evenement met een A-status. Die subsidie is hoger, en dekt een groot deel van de kosten. Maar zelfs daarmee zijn we er nog niet.” Zo zijn ze dit jaar begonnen met het vragen van een kleine donatie om extra geld in te zamelen.

Om een andere status te krijgen moet een organisatie aan bepaalde richtlijnen voldoen. Momenteel is Istimewa druk bezig om de verandering door te voeren die nodig zijn voor A-status. De organisatie heeft tot april 2024 om hun status te veranderen.

Goed eind

Uiteindelijk gelooft Neervoort dat het wel goed komt. “Uit het hele land komen er bezoekers op dit evenement af. Ik sprak iemand die voor vier dagen naar deze Pasar Malam in Dordrecht toe kwam en drie hotelovernachtingen boekte. Vanuit Den Helder, Maastricht, ze komen overal vandaan. En de Dordtenaren omarmen het evenement ook enorm.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

17 juli '24 ( 8:43)

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

16 juli '24 (12:16)

Beoogde verhoging toeristenbelasting Ermelo maakt ondernemers niet blij

Het wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk een stukje duurder om te overnachten in Ermelo. Er moeten meer inkomsten komen via de toeristen- en forensenbelasting in de gemeente, zo’n 800.000 euro extra. Dat zal naar alle verwachting betekenen dat onder andere de toeristenbelasting verhoogd wordt. Niet iedereen kan het besluit begrijpen, meldt de Stentor.

15 juli '24 (14:33)

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

11 juli '24 (11:10)

‘Extremere weersomstandigheden bieden kansen voor Nederlandse recreatieondernemers’

Vorige week bracht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) de Vakantie Sentiment Monitor uit. Daarin werden een aantal conclusies getrokken, waaronder de keuze van Nederlanders om vakantie in eigen land te vieren vanwege extreme weersomstandigheden. HISWA-RECRON ziet daarin kansen voor ondernemers in Nederland, meldt de branchevereniging.

10 juli '24 ( 9:18)

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

09 juli '24 ( 9:52)

‘Gebruik tijdens vakantie geen openbare wifi en start smartphone elke dag opnieuw op’

Het is erg verleidelijk om een openbaar wifi-netwerk te gebruiken wanneer je op vakantie geen internet hebt. Die vind je overal: in cafés, op vliegvelden of in winkelcentra. Toch is het verstandig om deze niet of zo min mogelijk te gebruiken. Het kan zomaar voorkomen dat een cybercriminelen hiermee jouw persoonlijke gegevens proberen te stelen. Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling. Dat maakt het gemakkelijk voor criminelen om gegevens die mensen ontvangen en versturen te onderscheppen, meldt softwarebedrijf Visma. 

05 juli '24 ( 9:15)

Hoeveelheid verkochte merchandise Taylor Swift is 'uitzonderlijk'

De hoeveelheid merchandise van Taylor Swift die de afgelopen dagen bij de Johan Cruijff ArenA verkocht is, is "uitzonderlijk". Arnoud Maas, eigenaar van Arnie Merch, heeft dit niet eerder meegemaakt. Zijn bedrijf verzorgt de verkoop van alle merchandise bij concerten in het Amsterdamse stadion, maar ook bij de Ziggo Dome en AFAS Live.