Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grootste Pasar Malam in Dordrecht heeft meer subsidie nodig om te overleven

Door Marian van Reesch
schedule 4 min
Grootste avondmarkt Pasar Malam Dordrecht heeft meer subsidie nodig om te overleven
De organisatoren achter de Pasar Malam in Dordrecht maken zich zorgen over de toekomst. Het is mogelijk dat het evenement uiteindelijk verdwijnt zonder een hogere subsidie van de gemeente, vertelt organisator Cola Bleeker van Istimewa Events. Dit meldt Rijnmond.

De tiende editie van de Aziatische markt was deze week weer druk bezocht. Duizenden bezoekers kwamen af op de geuren van Indisch eten op de grootste avondmarkt van Nederland. Organisatie Istimewa verzorgt al tien jaar lang de Pasar Malam in Dordrecht en wordt elk jaar bezocht door mensen vanuit het hele land. Maar ook Istimewa ondervond de gevolgen van de coronapandemie. Oprichter Marcel Neervoort van Istimewa Events gelooft dat een hogere subsidie nodig is om het evenement toegankelijk te houden. Anders moet de huur voor kraamhouders omhoog, wat weer doorberekent wordt bij de bezoekers. 

Subsidie status

“Ieder evenement moet een aanvraag doen voor subsidie bij de gemeente. Momenteel vallen wij onder de B-status, daaronder vallen bijvoorbeeld kleinere foodtruckfestivals.”

Volgens Neervoort zijn ze deze status voorbijgegaan: “Vorig jaar hadden wij 74.000 bezoekers, dus zijn we aan het kijken of we een subsidie kunnen krijgen die past bij een evenement met een A-status. Die subsidie is hoger, en dekt een groot deel van de kosten. Maar zelfs daarmee zijn we er nog niet.” Zo zijn ze dit jaar begonnen met het vragen van een kleine donatie om extra geld in te zamelen.

Om een andere status te krijgen moet een organisatie aan bepaalde richtlijnen voldoen. Momenteel is Istimewa druk bezig om de verandering door te voeren die nodig zijn voor A-status. De organisatie heeft tot april 2024 om hun status te veranderen.

Goed eind

Uiteindelijk gelooft Neervoort dat het wel goed komt. “Uit het hele land komen er bezoekers op dit evenement af. Ik sprak iemand die voor vier dagen naar deze Pasar Malam in Dordrecht toe kwam en drie hotelovernachtingen boekte. Vanuit Den Helder, Maastricht, ze komen overal vandaan. En de Dordtenaren omarmen het evenement ook enorm.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.

25 september '23 ( 9:29)

NBTC: flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland verwacht

Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

22 september '23 (15:23)

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met zeven tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

22 september '23 (11:22)

Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien

Kinderen in Assen doen hun uiterste best om het hertenkamp in de stad te behouden. Ook de Kinderraad heeft een oproep gedaan aan de politiek om het hertenkamp te laten staan. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ook haar steun betuigd aan de oproep. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

22 september '23 ( 8:50)

Radiozenders NPO kampten met onlinestoring, inmiddels verholpen

De radiozenders van de NPO kampen vrijdagochtend met een onlinestoring. Dat heeft een woordvoerder van de Publieke Omroep bevestigd.

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.