Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een op vijf werkenden wordt op vakantie nog benaderd door werkgever

Door Marian van Reesch
schedule 7 min
Een op vijf werkenden wordt op vakantie nog benaderd door werkgever
CNV is op onderzoek uitgegaan onder tweeduizend van hun leden naar hoe zij op vakantie gaan. Het blijkt dat 37 procent van de werkenden dit jaar vermoeider op vakantie gaan dan de jaren hiervoor. 27 procent heeft dit jaar meer stress, waarbij 36 procent de eerste dagen van vakantie nog moe of ziek zijn door werkstress. Een op vijf heeft zelfs tijdens de vakantie nog stress van het werk. Dit meldt CNV.

“Vakantie is een tijd van ontspanning. Maar door de hoge werkdruk en personeelstekorten gaan veel werkenden moe en gestrest op vakantie. Zonde. Juist nu de werkdruk zo hoog is, gunnen we werkenden meer rust in de vakantie. Noodzakelijk ook: het ziekteverzuim staat immers op recordhoogte. Uitgerust op vakantie gaan en terugkomen is cruciaal om gezond te blijven,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. “Als steeds meer werkenden stress blijven houden en niet meer tot rust komen op vakantie, is dit een katalysator voor veel burn-outs op lange termijn.”

Onmisbaar voelen

30 procent meldt dat zij het werk niet volledig kunnen vergeten tijdens de vakantie en bij 38 procent wordt het werk niet goed waargenomen. 32 procent denkt dat ze nog nodig zijn op het werk, terwijl 36 procent de terugkeer naar werk weer stress.

Fortuin: “Hier valt nog een slag te maken op de werkvloer. Het feit dat werk vaak niet goed wordt waargenomen, zorgt voor extra stress terwijl je met vakantie juist tot rust moet komen. Dit is ook een aandachtspunt voor werkgevers: zorg dat werk goed wordt overgedragen en mensen uitgerust vertrekken én ontspannen terugkomen.”

Even checken

Meer dan de helft kan het werk niet achter zich laten en checkt hun werkmail tijdens de vakantie. 16 procent van de leden doet dit zelfs dagelijks. De meeste doen dit uit eigen initiatief: zij zijn nieuwsgierig of zijn bang dat ze te veel achterlopen. 14 procent van de checkers zegt dat het op werk niet goed zal verlopen als de mail niet regelmatig wordt bekeken. Alleen bij 2 procent vraagt de werkgever om een regelmatige controle van de mail.

“Vrijwel iedereen die zijn mail checkt in vakantie, doet dit uit eigen wil. Betrokkenheid bij het werk is een grote drijfveer. Toch adviseren wij om werkmail zoveel mogelijk uit te laten. Het levert ook weer nieuwe stress op. Je ziet immers wat er op je werk speelt, of gaat vaak toch even werken. Niet handig, als veel mensen toch al zo gestrest op vakantie gaan.”

Snel een telefoontje

20 procent wordt tijdens de vakantie aangesproken voor werkzaken door hun werkgever. Een op vijf moet bereikbaar blijven voor noodsituaties op het werk, terwijl 7 procent constant bereikbaar moet blijven. “Dit zijn hoge aantallen. De vraag wat precies wordt verstaan onder een ‘noodsituatie’, is natuurlijk ook discutabel. Wij vragen werkgevers om hier spaarzaam mee om te gaan. De batterij opladen is noodzakelijk om even af te schakelen.”

Ziekmelding

Een derde van de mensen die ziek wordt tijdens hun vakantie, meldt dit niet bij de leidinggevende. Dit moet echter wel gedaan worden, omdat het op dat moment een ziekmelding wordt en er dan geen vakantiedagen meer worden afgeschreven. Fortuin: “Wie ziek is op vakantie, snijdt zichzelf in de vingers door dit niet te melden op het werk. We adviseren om je wel ziek te melden. Je vakantiedagen houd je dan over voor ontspanning. Dit voorkomt op termijn ook weer dat je ziek wordt.”

Door: Nationale Recreatiegids / Marian van Reesch

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.

25 september '23 ( 9:29)

NBTC: flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland verwacht

Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

22 september '23 (15:23)

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met zeven tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

22 september '23 (11:22)

Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien

Kinderen in Assen doen hun uiterste best om het hertenkamp in de stad te behouden. Ook de Kinderraad heeft een oproep gedaan aan de politiek om het hertenkamp te laten staan. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ook haar steun betuigd aan de oproep. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

22 september '23 ( 8:50)

Radiozenders NPO kampten met onlinestoring, inmiddels verholpen

De radiozenders van de NPO kampen vrijdagochtend met een onlinestoring. Dat heeft een woordvoerder van de Publieke Omroep bevestigd.

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.

20 september '23 (10:14)

Ondernemers roepen kabinet op juiste maatregelen te nemen

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed om te zien dat het demissionaire kabinet in zijn prinsjesdagplannen de lasten voor ondernemers niet zwaar verhoogt. Daarbij wijzen ze op de ondernemers van wie de winstgevendheid onder druk staat. Wel is het volgens de organisaties belangrijk de juiste maatregelen te nemen. "Het opnieuw stevig verhogen van onder andere het minimumloon klinkt sympathiek, maar mensen houden daar relatief weinig van over."

19 september '23 (15:15)

Petitie 3FM voor ESF-nominatie Joost Klein heeft al 10.000 krabbels gescoord

Als het aan NPO 3FM en duizenden luisteraars ligt, gaat rapper en youtuber Joost Klein volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival (ESF) in Zweden. De zender startte vorige week woensdag een petitie om Klein naar Stockholm te krijgen en dinsdag werd bekend dat inmiddels al meer dan 10.000 mensen hiervoor hebben getekend.