Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor de binnenlandse toerist is Limburg de aantrekkelijkste provincie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Voor de binnenlandse toerist is Limburg de aantrekkelijkste provincie
Wie wil genieten van een vakantie in het binnenland, kan het beste naar de provincie Limburg gaan. Dat concludeert het Steden-Streken-Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, waaraan sinds 2011 bijna 110.000 respondenten aan mee hebben gedaan. Veruit de meeste binnenlandse vakantiegangers reizen naar de zuidelijke provincie voor een uitje. Daarbij genieten zij het meeste van de Limburgse natuur en reizen zij verreweg het vaakst met de auto. Dat meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Niet alleen de natuur, maar ook de kwaliteit van het verblijf en de blije sfeer trekken Nederlanders naar Limburg toe. “Wat betreft natuurschoon scoort Limburg vergelijkbaar met Drenthe en Gelderland. Wandelen en fietsen doen mensen het liefst in Gelderland. De natuur in Drenthe wordt geloofd om haar ruigheid en ook de natuur in Zeeland wordt gewaardeerd. Een fijne vakantie draait echter in de eerste plaats om de kwaliteit van het verblijf en de sfeer. Daar scoort Limburg veruit het beste in. Van de Limburgse natuur geniet men het liefst tijdens een autorit”, verklaart Hendrik Beerda.

Maastricht favoriete vakantiestad

Veel van de aantrekkelijkheid van de provincie is te danken aan de hoofdstad, Maastricht. Deze stad wordt door Nederlanders ervaren als dynamisch en creatief, zeker als stad buiten de Randstad. Na Amsterdam heeft Maastricht de mooiste architectuur en horeca, volgens de respondenten. Wat betreft de kwaliteit van het verblijf, maar vooral qua sfeer en het omringende landschap kan Amsterdam echter niet tippen aan Maastricht, komt in het onderzoek naar voren. Alleen winkelplezier is groter in Amsterdam en Rotterdam.

Middelburg op twee

“Opvallende nummer twee van de ranglijst van favoriete vakantiesteden is Middelburg. De hoofdstad van Zeeland wordt gezien als de meest traditionele stad van het land, maar heeft verder geen uitgesproken profiel. Het vorm vooral een aantrekkelijke uitvalsbasis voor een vakantie aan de Zeeuwse kust en scoort relatief goed qua sfeer en architectuur. De stad zou zijn positie verder kunnen versterken als het toeristische aanbod sterker wordt geprofileerd. Het Zeeuws Museum een het middeleeuwse abdijcomplex waarin het museum is gevestigd, is zelfs voor bewoners van de provincie vaak onbekend. Door de twee iconen van de stad meer in de schijnwerpers te zetten, kan de stad nog aantrekkelijker worden voor de strandtoerist.”

Meest aantrekkelijke vakantiesteden en -gemeenten in 2023

  1. Maastricht
  2. Middelburg
  3. Utrechtse Heuvelrug
  4. Amsterdam
  5. Den Haag

Onderzoek

Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek monitort de reputatie van de 1100 grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Sinds 2011 zijn 109.000 respondenten gevraagd over de naamsbekendheid, waardering, binding, bezoekintentie, groeiverwachting en reputatie. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of belanghebbenden.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.

03 mei '24 (12:06)

‘Dagrecreatie getroffen door mogelijke btw-verhoging op logies’

Volgens HISWA-RECRON kleven er nadelen aan het verhogen van de btw op logies. Zo leidt het minder gasten, overnachtingen en brutowinst bij aangesloten groepsaccommodaties en vakantieparken van HISWA-RECRON. Ook bezoekers van dagrecreatieve bedrijven worden getroffen door een btw-verhoging op logies, meldt de belangenorganisatie.

03 mei '24 ( 9:12)

Pete Philly & Perquisite brengt na zestien jaar nieuw album uit

Hiphopformatie Pete Philly & Perquisite brengt vrijdag na zestien jaar een nieuw album uit. Hoewel de twee artiesten elkaar nooit echt uit het oog verloren, voelde het goed om na al die jaren weer samen muziek te maken. "We vroegen ons af: wat gebeurt er als we opnieuw samen de studio in gaan? Wat komt er dan uit? Voor we het wisten zaten we al op zeven nummers en dachten we: waarom stoppen als de flow zo goed voelt? Laten we een heel album maken!", vertellen de muzikanten in gesprek met het ANP.

01 mei '24 (12:02)

NPO met juristen in gesprek over situatie rond documentaire PowNed

De NPO is met haar juridische afdeling aan het kijken wat er nu gebeurt rond de documentaire PowNed of View: De Prikpen. Dat laat een woordvoerder woensdag aan het ANP weten. "De journalistieke vrijheid is een groot goed", meldt de NPO in een verklaring. "We hebben PowNed onze ondersteuning aangeboden."