Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voor de binnenlandse toerist is Limburg de aantrekkelijkste provincie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Voor de binnenlandse toerist is Limburg de aantrekkelijkste provincie
Wie wil genieten van een vakantie in het binnenland, kan het beste naar de provincie Limburg gaan. Dat concludeert het Steden-Streken-Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, waaraan sinds 2011 bijna 110.000 respondenten aan mee hebben gedaan. Veruit de meeste binnenlandse vakantiegangers reizen naar de zuidelijke provincie voor een uitje. Daarbij genieten zij het meeste van de Limburgse natuur en reizen zij verreweg het vaakst met de auto. Dat meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

Niet alleen de natuur, maar ook de kwaliteit van het verblijf en de blije sfeer trekken Nederlanders naar Limburg toe. “Wat betreft natuurschoon scoort Limburg vergelijkbaar met Drenthe en Gelderland. Wandelen en fietsen doen mensen het liefst in Gelderland. De natuur in Drenthe wordt geloofd om haar ruigheid en ook de natuur in Zeeland wordt gewaardeerd. Een fijne vakantie draait echter in de eerste plaats om de kwaliteit van het verblijf en de sfeer. Daar scoort Limburg veruit het beste in. Van de Limburgse natuur geniet men het liefst tijdens een autorit”, verklaart Hendrik Beerda.

Maastricht favoriete vakantiestad

Veel van de aantrekkelijkheid van de provincie is te danken aan de hoofdstad, Maastricht. Deze stad wordt door Nederlanders ervaren als dynamisch en creatief, zeker als stad buiten de Randstad. Na Amsterdam heeft Maastricht de mooiste architectuur en horeca, volgens de respondenten. Wat betreft de kwaliteit van het verblijf, maar vooral qua sfeer en het omringende landschap kan Amsterdam echter niet tippen aan Maastricht, komt in het onderzoek naar voren. Alleen winkelplezier is groter in Amsterdam en Rotterdam.

Middelburg op twee

“Opvallende nummer twee van de ranglijst van favoriete vakantiesteden is Middelburg. De hoofdstad van Zeeland wordt gezien als de meest traditionele stad van het land, maar heeft verder geen uitgesproken profiel. Het vorm vooral een aantrekkelijke uitvalsbasis voor een vakantie aan de Zeeuwse kust en scoort relatief goed qua sfeer en architectuur. De stad zou zijn positie verder kunnen versterken als het toeristische aanbod sterker wordt geprofileerd. Het Zeeuws Museum een het middeleeuwse abdijcomplex waarin het museum is gevestigd, is zelfs voor bewoners van de provincie vaak onbekend. Door de twee iconen van de stad meer in de schijnwerpers te zetten, kan de stad nog aantrekkelijker worden voor de strandtoerist.”

Meest aantrekkelijke vakantiesteden en -gemeenten in 2023

  1. Maastricht
  2. Middelburg
  3. Utrechtse Heuvelrug
  4. Amsterdam
  5. Den Haag

Onderzoek

Het Steden & Streken Merkenonderzoek is met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht ontwikkeld. Het onderzoek monitort de reputatie van de 1100 grootste gemeenten en van alle Nederlandse streken en provincies. Sinds 2011 zijn 109.000 respondenten gevraagd over de naamsbekendheid, waardering, binding, bezoekintentie, groeiverwachting en reputatie. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of belanghebbenden.

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.

25 september '23 ( 9:29)

NBTC: flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland verwacht

Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

22 september '23 (15:23)

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met vijf tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

22 september '23 (11:22)

Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien

Kinderen in Assen doen hun uiterste best om het hertenkamp in de stad te behouden. Ook de Kinderraad heeft een oproep gedaan aan de politiek om het hertenkamp te laten staan. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ook haar steun betuigd aan de oproep. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

22 september '23 ( 8:50)

Radiozenders NPO kampten met onlinestoring, inmiddels verholpen

De radiozenders van de NPO kampen vrijdagochtend met een onlinestoring. Dat heeft een woordvoerder van de Publieke Omroep bevestigd.

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.