Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Telers: appelbloesemkever steeds groter probleem voor appeloogst

Door ANP
schedule 3 min
Telers: appelbloesemkever steeds groter probleem voor appeloogst
Fruittelers in verschillende delen van Nederland zien dat hun appeloogst verwoest wordt door de zogeheten appelbloesemkever. Het insect mag van de overheid sinds dit jaar niet meer bestreden worden met bestrijdingsmiddelen en dat is "rampzalig" voor telers, zegt Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). "Op termijn gaat dit over de beschikbaarheid van voldoende en betaalbaar voedsel."

Volgens Mulders speelt het probleem inmiddels in meerdere regio's. "In ieder geval in Gelderland, Limburg en Noord-Holland. Ik krijg steeds meer namen van bedrijven die hier last van hebben. Door de appelbloesemkever gaat dit jaar een groot deel van de oogst verloren", stelt de voorzitter.

Bomen die zijn aangetast door de appelbloesemkever leveren nauwelijks nog appels op. Het aantal kevertjes neemt "exponentieel" toe als ze niet bestreden gaan worden. "Het diertje fokt gewoon door. Als je er vandaag één hebt, heb je er volgend jaar waarschijnlijk 30 of 40 en het jaar daarop ergens tussen de 900 en 1600. Er zijn nu al bedrijven waarbij de helft van de boomgaard is aangetast."

Negatieve impact

Mulders noemt het niet oneerlijk dat de bestrijdingsmiddelen in Nederland niet meer gebruikt mogen worden en in onder meer België en Duitsland wel. "In die landen wordt de plaag effectief bestreden, maar wij kunnen dat niet", vervolgt de voorman van NFO.

Hij onderstreept dat de Nederlandse fruitteelt al jaren bezig is met verduurzamen. "Dat betekent dat je steeds minder middelen gebruikt die een negatieve impact hebben op het milieu. Daar gaan wij ook mee door. Maar er zijn situaties waarbij het einde oefening betekent voor een aantal bedrijven zonder bestrijdingsmiddelen. Banken zeggen: als dit soort calamiteiten niet kunnen worden opgelost weet ik niet of ik zo'n bedrijf nog ga financieren. Terwijl er gewoon een oplossing is die in andere beschaafde landen toegepast wordt", besluit Mulders.

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.

20 september '23 (10:14)

Ondernemers roepen kabinet op juiste maatregelen te nemen

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed om te zien dat het demissionaire kabinet in zijn prinsjesdagplannen de lasten voor ondernemers niet zwaar verhoogt. Daarbij wijzen ze op de ondernemers van wie de winstgevendheid onder druk staat. Wel is het volgens de organisaties belangrijk de juiste maatregelen te nemen. "Het opnieuw stevig verhogen van onder andere het minimumloon klinkt sympathiek, maar mensen houden daar relatief weinig van over."

19 september '23 (15:15)

Petitie 3FM voor ESF-nominatie Joost Klein heeft al 10.000 krabbels gescoord

Als het aan NPO 3FM en duizenden luisteraars ligt, gaat rapper en youtuber Joost Klein volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival (ESF) in Zweden. De zender startte vorige week woensdag een petitie om Klein naar Stockholm te krijgen en dinsdag werd bekend dat inmiddels al meer dan 10.000 mensen hiervoor hebben getekend.

19 september '23 (12:20)

Gemeente Lelystad wil Bataviastad uitbreiden met hotel, attracties en survivalpark

Straks wordt het meer dan alleen maar shoppen in Bataviastad in Lelystad. De gemeente heeft details vrijgegeven over de plannen voor Bataviastad. Zo komen er onder meer een hotel, pretparkattracties en een survivalpark. Dat meldt de gemeente Lelystad.

19 september '23 (10:58)

Touroperator TUI ziet ondanks inflatie sterke vraag naar reizen in wintermaanden

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

19 september '23 ( 9:13)

De Griezels van Roald Dahl in 2025 als animatiefilm te zien op Netflix

Van het boek De Griezels van schrijver Roald Dahl komt in 2025 een animatiefilm op Netflix uit. Het is de eerste animatiefilm van een van de boeken van Dahl op Netflix. In 2021 kreeg de streamingdienst de rechten van de werken van de Britse schrijver in handen.

18 september '23 (11:15)

Arnhem heeft volgend jaar geen ruimte voor cruiseschepen

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

18 september '23 ( 9:53)

Pete Philly & Perquisite gaan nieuw album uitbrengen

Het Nederlandse muziekduo Pete Philly & Perquisite komt met een nieuw album. Dat vertelden de twee muzikanten zondag bij Renze Op Zondag. Op 17 november geeft het duo, dat in 2009 uit elkaar ging, een reünieconcert in AFAS Live in Amsterdam.

15 september '23 (15:00)

Breda en Tilburg eerste plaatsen die legale cannabis verkopen

Het veelbesproken wietexperiment gaat op 15 december na jaren van voorbereiding echt beginnen. De proef waarbij legale telers wiet zullen leveren aan coffeeshops, werd meerdere keren uitgesteld. Het gaat in december eerst om de aanloopfase, schrijven de demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.