Grote actie tégen erotisch centrum in Amsterdam

Door Nationale Recreatiegids
10 min
Een groot aantal Amsterdamse bedrijven, onderwijs- en culturele instellingen, bewonersverenigingen en belangengroepen hebben de krachten gebundeld in de gemeenschappelijke campagne ‘Vóór een leefbare binnenstad, tégen het erotisch centrum’. De gemeente Amsterdam wil een groot erotisch centrum aan de rand van de stad vestigen, dat een groot deel van het Wallengebied moet gaan vervangen. Dat meldt Koolhoven en Partners.

Een bonte verzameling bedrijven, instellingen en verenigingen die elkaar gevonden heeft in hun verzet tegen de vestiging van een erotisch centrum, zijn door de hele stad verspreid en zijn actief in vrijwel alle sectoren van de samenleving. Zij onderschrijven allemaal een pleidooi dat is opgesteld voor een leefbare binnenstad en tegen een erotisch centrum. Het pleidooi wordt vandaag gepubliceerd op de website www.tekentegen.nl.

Twee betrokken Amsterdammers voeren onbezoldigd de campagne, ieder met hun eigen deskundigheid én visie als het gaat om de problematiek in de binnenstad en specifiek het Wallengebied. Zij zien de huidige plannen van de gemeente niet als de oplossing voor de overlast op de Wallen en daarom zijn zij ertegen.

Postercampagne

Met een grootschalige postercampagne in de stad worden alle Amsterdammers opgeroepen om dit pleidooi te ondertekenen. Een QR-code op de meer dan 6.000 posters leidt naar de betreffende website. Op de website staan ook de logo’s van een groeiend aantal bedrijven, instellingen en verenigingen die het pleidooi onderschrijven.

De twee Amsterdammers zijn Mariska Majoor (eigenaar ‘Koekje uit Amsterdam’, oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum, auteur van de diverse boeken over de Wallen) en Theodoor van Boven (eigenaar Condomerie, bestuurslid BIZ Warmoesstraat, actief lid bewonersvereniging Blaauwlakenblok). Als boegbeelden vinden zij het belangrijk dat de stem van de stad gehoord wordt. Dat is het geval nu het pleidooi uit alle hoeken van de Amsterdamse samenleving steun krijgt. Van Boven: “Het is bijzonder dat zóveel zeer verschillende partijen ons ondersteunen met een gemeenschappelijk protest tegen de plannen voor een erotisch centrum.” 

DNA van de stad

Deze campagne gaat volgens de twee om het DNA van de stad. “De geest van de Wallen moet terugkomen”, aldus Majoor. “Als je erotisch entertainment en raambordelen weghaalt uit de Wallen, dan verander je een heel groot stuk van de cultuur en historie van de binnenstad. Dat moet de stad niet willen. Daarbij is erotiek niet het probleem en het weghalen ervan zeer zeker niet de oplossing om drukte en overlast te voorkomen.”

De Wallen

“Het gebied is Amsterdams erfgoed. Dat maakt het tot zo’n bijzondere buurt waar wij allemaal willen zijn”, zeggen zij. “De plannen van de gemeente voor een erotisch centrum gaan voorbij aan de oorsprong van de overlast in de binnenstad. Problemen moeten worden opgelost bij de kern en op zo’n manier dat iedereen tevreden is. De inwoners van Amsterdam moeten worden gehoord en serieus worden genomen. Deze campagne leidt hopelijk tot iets moois en vooral tot een beter leefklimaat in het Wallengebied en een betere positie van sekswerkers. Dat is onze inzet en dát willen we bereiken.

De komende weken krijgen alle Amsterdammers de gelegenheid het pleidooi te ondertekenen. Plan is om het daarna aan te bieden aan de burgemeester van Amsterdam voor het zomerreces.

Door: Nationale Recreatiegids