Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Jazzmusici vrezen dat jazz en wereldmuziek verdwijnt bij publieke omroep

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Jazzmusici vrezen dat jazz en wereldmuziek verdwijnt bij publieke omroep
Muziekgenres zoals jazz en wereldmuziek dreigen aandacht te verliezen bij de publieke omroep. Daarom gaan honderden muzikanten op dinsdag 27 juni protesteren in Den Haag. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Bert van Erk is een jazzbassist uit Middelstum. Hij kan er niet met zijn hoofd bij dat de publieke omroep zo weinig aandacht besteed aan jazz- en wereldmuziek. Het lijkt er volgens hem bijna op alsof er een verbod bestaat voor deze genres. “De zendermanager van de NPO beweert dat de luistercijfers dalen, zodra er jazz op de radio te horen is.” Hij denkt dat jazz beter tot zijn recht komt als die ‘een eigen plek krijgt’. Maar tegenwoordig zijn daar weinig mogelijkheden voor.

Dat heeft ertoe geleid dat honderden muzikanten vandaag de straat op gaan om te protesteren. Deze actie is opgezet door de Nederlandse Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM). Voorzitter Fleurine Verloop (ook bekend als jazzzangeres Fleurine) wilde de actie starten nadat de NPO liet weten dat zij NPO Radio 4 om willen dopen tot ‘NPO Klassiek’.

Steun

De protestanten gaan dinsdagmiddag naar het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Organisaties zoals North Sea Jazz, het Concertgebouw en het Bimhuis staan ook achter deze actie. Daarbij wordt een protesboek aangeboden met 260 brieven van musici, die aan de bel trekken. Onder deze musici zijn ook Hans Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Ronald Snijders en Monika Akihary.

Jazz verdwijnt van de radio

Een van de laatste plekken waar nog aandacht werd besteed aan improvisatie en wereldmuziek was in het televisieprogramma ‘Vrije geluiden’, wat in 2019 stopte. Wel is er nog een digitaal kanaal op Radio 2 Soul & Jazz, maar de nadruk ligt vooral op pop en soul. ‘Wereldmuziek’ komt niet verder dan Bob Marley of Peter Tosh.

Van Erp kan zich herinneren dat het er een paar decennia geleden heel anders aan toe ging. Hij vertelt dat elke omroep een jazzprogramma had, met live optredens van muzikanten. Ook kan hij er niet bij waarom het in andere landen wel kan, maar niet in Nederland. Zo is er in België radiozender Klara, een afkorting van ‘klassieke radio’. Maar daar draaien ze ook genres als jazz en wereldmuziek. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn meerdere zenders waar jazz te horen is.

Tweede Kamer

Lucille Werner, CDA-Kamerlid, zette ook vraagtekens bij het schrappen van jazz en wereldmuziek bij de Publieke Omroep. Ook zijn er vergaderingen gehouden waarbij staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu, aanwezig was. Zij stelt dat ze de zorgen begrijpt, maar er niet mee kan doen aangezien de NPO een onafhankelijk opererende zender is.

26 september '23 (15:02)

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (14:59)

Ook ingebroken in auto van Barry Paf tijdens première Kane-docu

Ook in de auto van radio-dj Barry Paf is maandagavond tijdens de première van de documentaire over Kane ingebroken. Dat laat hij weten op Instagram. Eerder deelde Giel Beelen al dat zijn ruit diezelfde avond was ingeslagen en zijn spullen waren buitgemaakt.

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.

25 september '23 ( 9:29)

NBTC: flinke toename buitenlandse toeristen in Nederland verwacht

Nederland krijgt dit jaar waarschijnlijk flink meer buitenlandse toeristen over de vloer dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht afgerond bijna 21 miljoen internationale gasten. Dat zou neerkomen op een toename van 30 procent. Vooral Duitsers weten ons land vaker te vinden, volgt uit de nieuwe prognoses die de organisatie maandag naar buiten brengt.

22 september '23 (15:23)

Vijf tips voor ontspanning na (en tijdens) een lange werkweek

Het is september en dat betekent dat het echte leven weer gaat beginnen. De schoolstoelen zijn weer bezet, werkcomputers worden opgestart en de koffie op kantoor wordt in kannen aangesleept. Opleiding en werk zijn van essentieel belang, maar wat je daarbuiten om doet is misschien nog veel belangrijker. Om na het weekend met een frisse blik weer terug achter de laptop te kruipen, is hier een lijst met vijf tips om heerlijk tot rust te komen tijdens en buiten de werkweek.

22 september '23 (11:22)

Assense politiek wil voor altijd herten kunnen aaien

Kinderen in Assen doen hun uiterste best om het hertenkamp in de stad te behouden. Ook de Kinderraad heeft een oproep gedaan aan de politiek om het hertenkamp te laten staan. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering ook haar steun betuigd aan de oproep. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

22 september '23 ( 8:50)

Radiozenders NPO kampten met onlinestoring, inmiddels verholpen

De radiozenders van de NPO kampen vrijdagochtend met een onlinestoring. Dat heeft een woordvoerder van de Publieke Omroep bevestigd.