Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Streefbedrag voor herstel vernield monument Dronten is binnen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Streefbedrag voor herstel vernield monument Dronten is binnen
Het streefbedrag van 200.000 euro van de inzamelingsactie op de site van het KWF om het vernielde monument voor mensen die aan kanker zijn overleden in Dronten te herstellen is binnen. Dat laat initiatiefnemer Norbert Dikkeboom weten. "Het is geweldig nieuws dat dit binnen 2,5 dag gerealiseerd is. Ik sta helemaal paf."

Bijna alle 67 glazen gedenkplaten van het monument in het Koningin Wilhelminabos werden in de nacht van zondag op maandag vernield, mogelijk met een hamer. Op de platen stonden namen van duizenden mensen. KWF Kankerbestrijding meldde eerder aangifte te doen van de vernielingen.

Dikkeboom startte de actie dinsdag. De naam van zijn in 2009 aan longkanker overleden vader stond ook op het monument. De initiatiefnemer gaf eerder aan dat het nog onduidelijk was hoeveel het herstel zou gaan kosten, maar hij hoopte 200.000 euro op te halen. Vrijdag rond 11.45 uur stond de teller van de actie op de site van KWF op ruim 176.000 euro. De gemeente Dronten en de provincie Flevoland maakten eerder bekend allebei 15.000 euro te doneren, en die bedragen waren er nog niet bij opgeteld, zegt Dikkeboom. Daarmee komt het opgehaalde bedrag dus ruim boven de 200.000 euro uit.

Initiatieven

Dikkeboom vertelt dat er ook nog andere acties lopen, onder meer bij bedrijven, waarvan de bedoeling is dat ook dat geld wordt overgemaakt naar zijn actie. Zo zou er onder meer nog zo’n 4000 euro aan komen. Ook dat geld is nog niet overgemaakt, zegt hij. "En daarmee komen we op ruim 210.000 euro."

Ook spreekt Dikkeboom van initiatieven van bijvoorbeeld glasleveranciers, die ook zouden willen bijdragen. "Dat zou betekenen dat er mogelijk geld overblijft van deze actie. Dat geld gaat dan naar onderzoek naar kanker. Er valt geen euro buiten de boot." Daarbij kan hij zich voorstellen dat in het bos een camera wordt opgehangen om ervoor te zorgen dat een incident als dit niet nog eens kan gebeuren. "Dat bos ligt ontzettend afgelegen. Een stroomdraad daarnaartoe voor een camera kost ook veel geld. Dus aan iedereen die nu overweegt niet meer te doneren: ik zou het wel doen. Het geld komt goed terecht."

Bijna iedereen in Nederland kent wel iemand dichtbij of veraf die kanker heeft, heeft gehad of eraan is overleden, aldus Dikkeboom. De vernieling van dit monument raakt volgens hem dan ook veel mensen. "Het blijkt dat we dit als samenleving snel kunnen pareren. Dit is ook een geweldig signaal naar de dader. Die heeft er maar 2,5 dag van kunnen 'genieten'. Het fatsoen viert hoogtij."

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.

03 mei '24 (12:06)

‘Dagrecreatie getroffen door mogelijke btw-verhoging op logies’

Volgens HISWA-RECRON kleven er nadelen aan het verhogen van de btw op logies. Zo leidt het minder gasten, overnachtingen en brutowinst bij aangesloten groepsaccommodaties en vakantieparken van HISWA-RECRON. Ook bezoekers van dagrecreatieve bedrijven worden getroffen door een btw-verhoging op logies, meldt de belangenorganisatie.

03 mei '24 ( 9:12)

Pete Philly & Perquisite brengt na zestien jaar nieuw album uit

Hiphopformatie Pete Philly & Perquisite brengt vrijdag na zestien jaar een nieuw album uit. Hoewel de twee artiesten elkaar nooit echt uit het oog verloren, voelde het goed om na al die jaren weer samen muziek te maken. "We vroegen ons af: wat gebeurt er als we opnieuw samen de studio in gaan? Wat komt er dan uit? Voor we het wisten zaten we al op zeven nummers en dachten we: waarom stoppen als de flow zo goed voelt? Laten we een heel album maken!", vertellen de muzikanten in gesprek met het ANP.

01 mei '24 (12:02)

NPO met juristen in gesprek over situatie rond documentaire PowNed

De NPO is met haar juridische afdeling aan het kijken wat er nu gebeurt rond de documentaire PowNed of View: De Prikpen. Dat laat een woordvoerder woensdag aan het ANP weten. "De journalistieke vrijheid is een groot goed", meldt de NPO in een verklaring. "We hebben PowNed onze ondersteuning aangeboden."