Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Streefbedrag voor herstel vernield monument Dronten is binnen

Door ANP
schedule 5 min
Streefbedrag voor herstel vernield monument Dronten is binnen
Het streefbedrag van 200.000 euro van de inzamelingsactie op de site van het KWF om het vernielde monument voor mensen die aan kanker zijn overleden in Dronten te herstellen is binnen. Dat laat initiatiefnemer Norbert Dikkeboom weten. "Het is geweldig nieuws dat dit binnen 2,5 dag gerealiseerd is. Ik sta helemaal paf."

Bijna alle 67 glazen gedenkplaten van het monument in het Koningin Wilhelminabos werden in de nacht van zondag op maandag vernield, mogelijk met een hamer. Op de platen stonden namen van duizenden mensen. KWF Kankerbestrijding meldde eerder aangifte te doen van de vernielingen.

Dikkeboom startte de actie dinsdag. De naam van zijn in 2009 aan longkanker overleden vader stond ook op het monument. De initiatiefnemer gaf eerder aan dat het nog onduidelijk was hoeveel het herstel zou gaan kosten, maar hij hoopte 200.000 euro op te halen. Vrijdag rond 11.45 uur stond de teller van de actie op de site van KWF op ruim 176.000 euro. De gemeente Dronten en de provincie Flevoland maakten eerder bekend allebei 15.000 euro te doneren, en die bedragen waren er nog niet bij opgeteld, zegt Dikkeboom. Daarmee komt het opgehaalde bedrag dus ruim boven de 200.000 euro uit.

Initiatieven

Dikkeboom vertelt dat er ook nog andere acties lopen, onder meer bij bedrijven, waarvan de bedoeling is dat ook dat geld wordt overgemaakt naar zijn actie. Zo zou er onder meer nog zo’n 4000 euro aan komen. Ook dat geld is nog niet overgemaakt, zegt hij. "En daarmee komen we op ruim 210.000 euro."

Ook spreekt Dikkeboom van initiatieven van bijvoorbeeld glasleveranciers, die ook zouden willen bijdragen. "Dat zou betekenen dat er mogelijk geld overblijft van deze actie. Dat geld gaat dan naar onderzoek naar kanker. Er valt geen euro buiten de boot." Daarbij kan hij zich voorstellen dat in het bos een camera wordt opgehangen om ervoor te zorgen dat een incident als dit niet nog eens kan gebeuren. "Dat bos ligt ontzettend afgelegen. Een stroomdraad daarnaartoe voor een camera kost ook veel geld. Dus aan iedereen die nu overweegt niet meer te doneren: ik zou het wel doen. Het geld komt goed terecht."

Bijna iedereen in Nederland kent wel iemand dichtbij of veraf die kanker heeft, heeft gehad of eraan is overleden, aldus Dikkeboom. De vernieling van dit monument raakt volgens hem dan ook veel mensen. "Het blijkt dat we dit als samenleving snel kunnen pareren. Dit is ook een geweldig signaal naar de dader. Die heeft er maar 2,5 dag van kunnen 'genieten'. Het fatsoen viert hoogtij."

20 september '23 (13:31)

Tuintegels wippen voor gratis planten in Haarlem

De gemeente Haarlem komt dit weekend met een actie om tuinen groener te maken. Mensen die op zaterdag 23 september tuintegels inleveren, krijgen in ruil daarvoor gratis plantjes om in de tuin aan te poten. Steeds meer Haarlemmers doen mee aan de Tegelwipdag, meldt gemeente Haarlem.

20 september '23 (10:44)

NOC*NSF: sport hét middel voor versterken maatschappelijk weefsel

Sportkoepel NOC*NSF ziet een grote rol weggelegd voor sport in het versterken van "het maatschappelijk weefsel dat de samenleving bij elkaar houdt" en de kansengelijkheid in de miljoenennota. Sport is daarvoor een onontbeerlijk beleidsinstrument en het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden, reageert de sportkoepel.

20 september '23 (10:14)

Ondernemers roepen kabinet op juiste maatregelen te nemen

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed om te zien dat het demissionaire kabinet in zijn prinsjesdagplannen de lasten voor ondernemers niet zwaar verhoogt. Daarbij wijzen ze op de ondernemers van wie de winstgevendheid onder druk staat. Wel is het volgens de organisaties belangrijk de juiste maatregelen te nemen. "Het opnieuw stevig verhogen van onder andere het minimumloon klinkt sympathiek, maar mensen houden daar relatief weinig van over."

19 september '23 (15:15)

Petitie 3FM voor ESF-nominatie Joost Klein heeft al 10.000 krabbels gescoord

Als het aan NPO 3FM en duizenden luisteraars ligt, gaat rapper en youtuber Joost Klein volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival (ESF) in Zweden. De zender startte vorige week woensdag een petitie om Klein naar Stockholm te krijgen en dinsdag werd bekend dat inmiddels al meer dan 10.000 mensen hiervoor hebben getekend.

19 september '23 (12:20)

Gemeente Lelystad wil Bataviastad uitbreiden met hotel, attracties en survivalpark

Straks wordt het meer dan alleen maar shoppen in Bataviastad in Lelystad. De gemeente heeft details vrijgegeven over de plannen voor Bataviastad. Zo komen er onder meer een hotel, pretparkattracties en een survivalpark. Dat meldt de gemeente Lelystad.

19 september '23 (10:58)

Touroperator TUI ziet ondanks inflatie sterke vraag naar reizen in wintermaanden

Touroperator TUI ziet een sterke vraag naar vakantiereizen in de winterperiode, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Volgens het bedrijf liggen de boekingen voor het winterseizoen 15 procent hoger dan een jaar geleden, terwijl de prijzen 4 procent hoger zijn.

19 september '23 ( 9:13)

De Griezels van Roald Dahl in 2025 als animatiefilm te zien op Netflix

Van het boek De Griezels van schrijver Roald Dahl komt in 2025 een animatiefilm op Netflix uit. Het is de eerste animatiefilm van een van de boeken van Dahl op Netflix. In 2021 kreeg de streamingdienst de rechten van de werken van de Britse schrijver in handen.

18 september '23 (11:15)

Arnhem heeft volgend jaar geen ruimte voor cruiseschepen

Cruiseschepen kunnen volgend jaar niet aan- en afmeren in Arnhem. De Gelderse hoofdstad is gewoonlijk een vaste opstapplaats voor cruises over de Rijn naar Duitsland en Zwitserland. Maar omdat er nu zes schepen aan de kade zijn afgemeerd voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en omdat de Rijnkade versterkt moet worden, is er in 2024 geen plaats over voor cruiseschepen. De gemeente verwacht dat het probleem in 2025 voorbij is, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.

18 september '23 ( 9:53)

Pete Philly & Perquisite gaan nieuw album uitbrengen

Het Nederlandse muziekduo Pete Philly & Perquisite komt met een nieuw album. Dat vertelden de twee muzikanten zondag bij Renze Op Zondag. Op 17 november geeft het duo, dat in 2009 uit elkaar ging, een reünieconcert in AFAS Live in Amsterdam.

15 september '23 (15:00)

Breda en Tilburg eerste plaatsen die legale cannabis verkopen

Het veelbesproken wietexperiment gaat op 15 december na jaren van voorbereiding echt beginnen. De proef waarbij legale telers wiet zullen leveren aan coffeeshops, werd meerdere keren uitgesteld. Het gaat in december eerst om de aanloopfase, schrijven de demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.