Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Treedt in de voetsporen van Van Gogh op de nieuwe wandelroute in Helvoirt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
Vandaag is de Van Gogh NP wandelroute in Helvoirt officieel geopend door wethouder Mark du Maine, wethouder Yvonne Vos van Gemeente Vught en Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park. De wandelroute is de laatste in een reeks van vijf wandelingen, die VisitBrabant Routebureau heeft ontwikkeld in opdracht van Van Gogh Nationaal Park. Helvoirt is voor Vincent een plek van verlangen naar zijn familieleven en de Brabantse natuur. Deze wandelroute van vijftien kilometer neemt je mee door het Brabantse landschap en de plekken waar de familie van Vincent van Gogh heeft gewoond en waar Vincent heeft gewandeld. De route start in de dorpskern en is aangelegd in het karakteristieke boerenlandschap dat Vincent in zijn latere werk inspireerde. De route is uitgezet via het knooppuntensysteem en is voor 75 procent onverhard. Dit meldt Van Gogh Nationaal Park.
Helvoirt, het dorp midden in Van Gogh Nationaal Park, ligt in een authentiek Brabants landschap met slingerende beken, moerasgronden, zandverstuivingen en landgoederen. Van 1871 tot 1875 is Van Gogh’s vader hier predikant. Naast Vincents ouders, broers en zussen woonden hier meerdere familieleden die Vincent regelmatig bezoekt. In de periode dat Vincent in steden als Den Haag, Londen en Parijs werkt voelde Helvoirt bij zijn familie als zijn thuis.

Route

De route begint bij de Heilige Nicolaaskerk en gaat verder door bossen, open weidegebieden en voorbij vennen. Onderweg kom je langs Kasteel Zwijnsbergen, een van de nieuwste Van Gogh monumenten in Brabant. Door de vriendschappelijke band met protestante adellijke familie De Jonge van Zwijnsbergen, eigenaren van Kasteel Zwijnsbergen, bracht familie Van Gogh hier regelmatig tijd door. In 2012 werd er nog een brief van Vincent ontdekt door het Brabants Historisch Informatie Centrum. De brief was gericht aan Hendrik Verzijl die in die tijd bij de familie De Jonge van Zwijnsbergen woonde.  
In totaal schreef Vincent ruim dertig brieven waarin hij verwees naar Helvoirt. Het meest bekend is zijn brief van 26 augustus 1876 die hij vanuit Isleworth in Engeland schreef: “Brabant is toch Brabant, en ’t Vaderland is toch het vaderland, en landen der vreemdelingschappen zijn landen der vreemdelingschappen. En hoe vriendelijk zag Helvoirt en de lichten in het dorp en den toren tusschen de besneeuwde populieren er dien avond uit, in de verte van den weg naar ’s Bosch af gezien. Maar ’t is de liefde die ’t alles zoo groote schoonheid en leven geeft.” 

Knooppuntensysteem

De wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De route herken je aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, aangebracht op de bekende knooppuntpaaltjes Je kunt de route downloaden via routesinbrabant.nl: bekijk de Van Gogh NP wandelroute Helvoirt hier. Fysieke wandelkaarten bestel je via de webshop van VisitBrabant Routebureau. 

Duurzaam toerisme

Van Gogh Nationaal Park heeft de ambitie om in het gehele gebied meer dan 1.000 km onverharde wandelpaden te realiseren. Dit past in een breder programma voor duurzaam toerisme dat in samenwerking met VisitBrabant wordt uitgevoerd. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien. Met de Van Gogh NP wandelroutes breidt VisitBrabant Routebureau zijn collectie hoogkwalitatieve belevingsroutes, opgebouwd rond Brabantse verhalen en thema’s, verder uit. In februari 2022 werd de eerste wandelroute geopend in Nuenen, gevolgd door routes in Etten-Leur, Zundert en Tilburg. Van Gogh NP wandelroute Helvoirt is de laatste wandelroute in een reeks van vijf. 
 
Frank van den Eijnden: “Met deze route kunnen we met recht zeggen: ‘Van Gogh Nationaal Park start bij je voordeur’. We willen bewoners en bezoekers laten zien en beleven hoe mooi het landschap is zonder dat je daarvoor collectief in de auto moet stappen naar de bossen waar het al vaak erg druk is.”
 
Ook wethouders Mark du Maine en Yvonne Vos zijn enthousiast over de nieuwe route. Yvonne Vos: “Aantrekkelijke wandelroutes voorzien in een groeiende behoefte, waaraan we graag tegemoet komen. Ze bieden uitgelezen mogelijkheden om inwoners en bezoekers van onze natuurlijke en cultuurhistorische rijkdom te laten genieten”. Mark du Maine: “Onze kernen en omgeving verdienen het om wandelend ontdekt te worden en de tijdloze schoonheid te beleven door het oog van de schilder. Routes als deze nodigen daartoe uit en vormen een waardevolle aanvulling op ons wandelnetwerk.”    
 
Door: Nationale Recreatiegids
29 september '23 (10:15)

Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

29 september '23 ( 9:10)

Reisorganisatie Vacansoleil heeft hoofd niet boven water kunnen houden

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (12:06)

Professionals doen inspiratie op tijdens Recreatie Vakbeurs in november

Van 14 tot en met 16 november komen 8.500 recreatieprofessionals bij elkaar voor de jaarlijkse vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg. Dit meldt Recreatief Totaal. 

27 september '23 (11:29)

Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

26 september '23 (15:02)

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (14:59)

Ook ingebroken in auto van Barry Paf tijdens première Kane-docu

Ook in de auto van radio-dj Barry Paf is maandagavond tijdens de première van de documentaire over Kane ingebroken. Dat laat hij weten op Instagram. Eerder deelde Giel Beelen al dat zijn ruit diezelfde avond was ingeslagen en zijn spullen waren buitgemaakt.

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.