Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Treedt in de voetsporen van Van Gogh op de nieuwe wandelroute in Helvoirt

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Vandaag is de Van Gogh NP wandelroute in Helvoirt officieel geopend door wethouder Mark du Maine, wethouder Yvonne Vos van Gemeente Vught en Frank van den Eijnden, operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park. De wandelroute is de laatste in een reeks van vijf wandelingen, die VisitBrabant Routebureau heeft ontwikkeld in opdracht van Van Gogh Nationaal Park. Helvoirt is voor Vincent een plek van verlangen naar zijn familieleven en de Brabantse natuur. Deze wandelroute van vijftien kilometer neemt je mee door het Brabantse landschap en de plekken waar de familie van Vincent van Gogh heeft gewoond en waar Vincent heeft gewandeld. De route start in de dorpskern en is aangelegd in het karakteristieke boerenlandschap dat Vincent in zijn latere werk inspireerde. De route is uitgezet via het knooppuntensysteem en is voor 75 procent onverhard. Dit meldt Van Gogh Nationaal Park.
Helvoirt, het dorp midden in Van Gogh Nationaal Park, ligt in een authentiek Brabants landschap met slingerende beken, moerasgronden, zandverstuivingen en landgoederen. Van 1871 tot 1875 is Van Gogh’s vader hier predikant. Naast Vincents ouders, broers en zussen woonden hier meerdere familieleden die Vincent regelmatig bezoekt. In de periode dat Vincent in steden als Den Haag, Londen en Parijs werkt voelde Helvoirt bij zijn familie als zijn thuis.

Route

De route begint bij de Heilige Nicolaaskerk en gaat verder door bossen, open weidegebieden en voorbij vennen. Onderweg kom je langs Kasteel Zwijnsbergen, een van de nieuwste Van Gogh monumenten in Brabant. Door de vriendschappelijke band met protestante adellijke familie De Jonge van Zwijnsbergen, eigenaren van Kasteel Zwijnsbergen, bracht familie Van Gogh hier regelmatig tijd door. In 2012 werd er nog een brief van Vincent ontdekt door het Brabants Historisch Informatie Centrum. De brief was gericht aan Hendrik Verzijl die in die tijd bij de familie De Jonge van Zwijnsbergen woonde.  
In totaal schreef Vincent ruim dertig brieven waarin hij verwees naar Helvoirt. Het meest bekend is zijn brief van 26 augustus 1876 die hij vanuit Isleworth in Engeland schreef: “Brabant is toch Brabant, en ’t Vaderland is toch het vaderland, en landen der vreemdelingschappen zijn landen der vreemdelingschappen. En hoe vriendelijk zag Helvoirt en de lichten in het dorp en den toren tusschen de besneeuwde populieren er dien avond uit, in de verte van den weg naar ’s Bosch af gezien. Maar ’t is de liefde die ’t alles zoo groote schoonheid en leven geeft.” 

Knooppuntensysteem

De wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De route herken je aan de schildjes met opschrift ‘Van Gogh Nationaal Park’, aangebracht op de bekende knooppuntpaaltjes Je kunt de route downloaden via routesinbrabant.nl: bekijk de Van Gogh NP wandelroute Helvoirt hier. Fysieke wandelkaarten bestel je via de webshop van VisitBrabant Routebureau. 

Duurzaam toerisme

Van Gogh Nationaal Park heeft de ambitie om in het gehele gebied meer dan 1.000 km onverharde wandelpaden te realiseren. Dit past in een breder programma voor duurzaam toerisme dat in samenwerking met VisitBrabant wordt uitgevoerd. Uitgangspunt is daarbij dat het voor bewoners en bezoekers in dit gebied aantrekkelijker moet worden om vanaf de ‘eigen’ voordeur te genieten van het landschap. Zo wordt de bezoekdruk gespreid en worden populaire en kwetsbare natuurgebieden ontzien. Met de Van Gogh NP wandelroutes breidt VisitBrabant Routebureau zijn collectie hoogkwalitatieve belevingsroutes, opgebouwd rond Brabantse verhalen en thema’s, verder uit. In februari 2022 werd de eerste wandelroute geopend in Nuenen, gevolgd door routes in Etten-Leur, Zundert en Tilburg. Van Gogh NP wandelroute Helvoirt is de laatste wandelroute in een reeks van vijf. 
 
Frank van den Eijnden: “Met deze route kunnen we met recht zeggen: ‘Van Gogh Nationaal Park start bij je voordeur’. We willen bewoners en bezoekers laten zien en beleven hoe mooi het landschap is zonder dat je daarvoor collectief in de auto moet stappen naar de bossen waar het al vaak erg druk is.”
 
Ook wethouders Mark du Maine en Yvonne Vos zijn enthousiast over de nieuwe route. Yvonne Vos: “Aantrekkelijke wandelroutes voorzien in een groeiende behoefte, waaraan we graag tegemoet komen. Ze bieden uitgelezen mogelijkheden om inwoners en bezoekers van onze natuurlijke en cultuurhistorische rijkdom te laten genieten”. Mark du Maine: “Onze kernen en omgeving verdienen het om wandelend ontdekt te worden en de tijdloze schoonheid te beleven door het oog van de schilder. Routes als deze nodigen daartoe uit en vormen een waardevolle aanvulling op ons wandelnetwerk.”    
 
Door: Nationale Recreatiegids
30 mei '24 (12:12)

Unieke samenwerking: Hello Fresh en de Efteling maken recepten gebaseerd op attracties

HelloFresh en de Efteling hebben hun krachten gebundeld om een unieke samenwerking te lanceren. Voor het eerst brengen ze samen een reeks recepten uit die zijn geïnspireerd op de beroemde attracties van het sprookjespark. Deze samenwerking combineert de magie van de Efteling met de culinaire expertise van HelloFresh, zo meldt Fonk.

30 mei '24 ( 8:38)

Woensdag brachten Amsterdammers laatste eerbetoon aan Jan Otten

Amsterdammers hebben woensdag afscheid genomen van Wallen-ondernemer Jan Otten, die afgelopen donderdag op 82-jarige leeftijd overleed. Na een tocht langs verschillende plekken op de Wallen was er een openbaar afscheid in de roze verlichte Waalse Kerk, met optredens van onder anderen Glennis Grace en Samantha Steenwijk.

28 mei '24 ( 8:42)

Frank van der Lende krijgt avondshow op Radio Veronica

Frank van der Lende krijgt een nieuw programma op Radio Veronica. De radio-dj gaat vanaf komende maandag de avondshow Frank tot Laat maken. Het programma is iedere week te horen van maandag tot en met donderdag tussen 21.00 en 00.00 uur.

27 mei '24 (12:13)

Provincie Overijssel maakt zich klaar voor flinke groei toerisme

Het gaat goed met het toerisme en recreatie in de provincie Overijssel. De sector, met 48.000 werkende mensen, kent een sterk herstel na de coronapandemie. Overijssel blijkt een populaire bestemming. Afwisselende landschappen, prachtige natuur en historische dorpen en steden zijn voor mensen de reden om naar de provincie te reizen. Ook zijn er relatief veel hoogwaardige campings. De verwachting is daarom dat steeds meer mensen Overijssel weten te vinden. In 2030 is er mogelijk sprake van 1 miljoen overnachtingen. In totaal zijn het er dan 10 miljoen, meldt de provincie.

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.