Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De Nederlandsche Bank zet fonds op tegen gevolgen slavernij

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
De Nederlandsche Bank zet fonds op tegen gevolgen slavernij
De Nederlandsche Bank (DNB) zet een fonds op dat de gevolgen van de slavernij moet helpen verminderen. De centrale bank trekt daar de komende tien jaar 5 miljoen euro voor uit. Daarnaast trekt DNB 5 miljoen euro uit voor eenmalige donaties aan grotere projecten en wordt er werk gemaakt van meer diversiteit bij de centrale bank. Na de renovatie van het hoofdkantoor in Amsterdam wordt daar ook aandacht geschonken aan de slavernijgeschiedenis.

Het fonds van de DNB wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dat is volgens de DNB al decennia actief in het Caribisch gebied, Suriname en in Nederland. Het fonds steunt ook initiatieven die bijdragen aan de verwerking van het koloniale verleden en aan een inclusief toekomstbeeld. Het richt zich op kleinere, lokale initiatieven zoals stichtingen, burgerinitiatieven en individuen "met projecten die de potentie hebben om bij te dragen aan een verbetering van de leefomstandigheden van nazaten, daar waar door de trans-Atlantische slavernij achterstanden zijn ontstaan".

Vorig jaar bood DNB-president Klaas Knot namens de centrale bank excuses aan voor de betrokkenheid van oprichters en bestuurders bij de slavernij in de 19de eeuw. Eerder dat jaar brachten historici onderzoeksresultaten naar buiten waaruit bleek dat de DNB op verschillende manieren betrokken was bij slavernij. Zo was het startkapitaal van de DNB, opgericht in 1814, deels afkomstig van ondernemers met directe belangen in de plantageslavernij. Sommige bestuurders van de centrale bank waren zelf betrokken bij het aansturen van plantages waar tot slaaf gemaakte mensen werkten. Ook kreeg de instelling goederen die met behulp van slavenarbeid werden gemaakt als onderpand voor leningen en faciliteerde DNB de compensatiebetalingen aan slaveneigenaren.

Slavernijmuseum

De DNB wil het fonds al voor de zomer openstellen voor aanvragen. Vanaf september worden die beoordeeld en zal financiering worden toegekend.

Voor de eenmalige donaties heeft de DNB in de eerste ronde gekozen voor giften aan het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam, het Elisabeth Samson Huis in Suriname en aan het Tula Museum op Curaçao. In de tweede ronde moeten giften aan projecten op Sint Maarten, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius en Saba volgen.

Door: ANP

29 september '23 (10:15)

Vernield monument voor overleden kankerpatiënten herbouwd in 2024

Het monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten dat eerder dit jaar werd vernield, wordt in maart 2024 herbouwd. Dat laat KWF Kankerbestrijding vrijdag weten.

29 september '23 ( 9:10)

Reisorganisatie Vacansoleil heeft hoofd niet boven water kunnen houden

Vacansoleil is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Brabant, meldt de reisorganisatie. Het bankroet volgt op het uitstel van betaling, dat het bedrijf dinsdag aanvroeg. Volgens Vacansoleil werken medewerkers aan maatwerkoplossingen voor klanten die momenteel op vakantie zijn of nog gaan.

28 september '23 (12:06)

Professionals doen inspiratie op tijdens Recreatie Vakbeurs in november

Van 14 tot en met 16 november komen 8.500 recreatieprofessionals bij elkaar voor de jaarlijkse vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg. Dit meldt Recreatief Totaal. 

27 september '23 (11:29)

Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

26 september '23 (15:02)

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (14:59)

Ook ingebroken in auto van Barry Paf tijdens première Kane-docu

Ook in de auto van radio-dj Barry Paf is maandagavond tijdens de première van de documentaire over Kane ingebroken. Dat laat hij weten op Instagram. Eerder deelde Giel Beelen al dat zijn ruit diezelfde avond was ingeslagen en zijn spullen waren buitgemaakt.

26 september '23 ( 9:00)

Ingebroken in auto Giel Beelen: hele muziekbestand Radio4All weg

De ramen van de huurauto van Giel Beelen zijn maandagavond ingeslagen terwijl de radio-dj bij de première van de documentaire van de band Kane was. Dieven hebben twee laptops buitgemaakt waarop het "hele muziekbestand van Radio4All" staat. Dat vertelt Beelen, die creatief directeur van de nieuwe radiozender is, in een bericht op Instagram.

26 september '23 ( 8:55)

CBS: voor het eerst in jaren stijging aantal vrijwilligers

Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

25 september '23 (10:41)

Uitvinder zoekt deelnemers voor pilot tegen fietsdiefstal

Uitvinder Thijs Schumacher zoekt deelnemers om zijn uitvinding te testen. Hij wil fietsdiefstal met zijn nieuwe uitvinding FRAME-ID voorkomen. Met dit verwijderbare scan-and-trace systeem, wat in de zadelstangbuis van de fiets wordt geplaatst, wil hij alle fietsen inwendig voorzien van een permanent scanbaar framenummer. Dit zet de fietsen op naam en zorgt mogelijk dat het aantal fietsdiefstallen in Nederland vermindert. Daarvoor is hij op zoek naar 20.000 vrijwilligers, meldt FRAME-ID.

25 september '23 (10:08)

Zoover: Nederlanders boekten meer lastminute zonvakanties en betaalden daar ook meer voor

Deze zomer hebben Nederlandse vakantiegangers 58 procent meer lastminute zonvakanties geboekt dan vorig jaar. Daarbij waren Turkije en Spanje de populairste bestemmingen bij vliegvakanties. De gemiddelde reissom voor een geboekte zonvakantie steeg van 1969 euro in 2022 naar 2282 euro dit jaar, een stijging van bijna 16 procent. Dat meldt boekingssite Zoover.